Sommar i P1

Ingmar Skoog visar att 70-åringar är mer sugna på livet

Av: 

Jon Hansson

Ingmar Skoog.
Ingmar Skoog.

NÖJE

Äldreforskaren Ingmar Skoog manglar igång sitt ”Sommar” med Sex Pistols och ”Anarchy in the UK”. Ett låtval som pekar ut riktningen för programmet där temat är att 70 är det nya 50. Eller till och med ”det nya 20” som av misstag blev rubriken på ett föredrag han skulle hålla i Almedalen. Okej, tänkte Skoog och vinklade om föredraget så att det passade den nya, lägre åldern. Och det här är förstås ljuv musik för oss som i förfärande fart närmar oss just de där 70.

Det finns faktiskt fog för båda rubrikerna. I forskningsprojektet H70-studien har han och hans medarbetare nu följt 50 årskullar 70-åringar, intervjuat och testat dem. För varje kull blir undersökningsobjekten allt piggare, mindre deprimerade, har mer sex, dricker mer alkohol (det kanske inte är odelat positivt) och verkar mer sugna på livet i största allmänhet.

Men trots den positiva utvecklingen behandlas gamla precis som om ingenting hänt. De tilltalas som små barn, anses behöva skyddas mot minsta lilla och betraktas som mindre vetande. Ingmar Skoog kallar det ”välmenande ålderism”.

Det överdrivna pjåskandet blev extra tydligt – och möjligen dödligt – under pandemin. Han anser att besöksförbudet på landets äldreboenden gjorde mer skada än nytta. Att inte få träffa sin partner, barn och barnbarn på ett halvår är deprimerande och att vara trött på livet är den största riskfaktorn, säger han. En större riskfaktor än covidviruset.

Professorn är en god berättare och varvar kul anekdoter från sina möten med landets seniorer till den förfärliga skildringen av när han blev blixtinkallad för att stötta anhöriga dagen efter Backabranden som krävde 63 ungdomars liv.

Dessutom väl valda låtar – av Stones, Lundell, Bryan Ferry. För det vet ni väl att gubbrock är det nya heta. 

Nä, kanske inte – men i alla fall det nya Calle Jularbo.

Snabbguide:

Skrytkvot: Betyg: 1 av 5 plus

Skvallervärde: Betyg: 1 av 5 plus

Känslostyrka: Betyg: 4 av 5 plus

Humornivå: Betyg: 3 av 5 plus

Åh fan-faktor: Betyg: 3 av 5 plus


Första meningen:

– Jag befinner mig i en stad i Kina som jag aldrig hört talas om tidigare.

Sista meningen:

– Livet är farligt. Man måste vara försiktig. Men ett liv helt utan risk är inget liv.

3 typiska låtval:

Ulf Lundell, ”79 procent”.

Rolling Stones, ”Time is on my side”.

Veronica Maggio, ”Jag kommer”.

ANNONS

Glöm inte mors dag på söndag – beställ idag för leverans i tid!

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Sommar i P1