ASAP Rocky-fans uppmanar till bojkott av svenska företag

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Amerikanska fans till den i Sverige häktade artisten Asap Rocky uppmanar nu till en bojkott av svenska företag.

Efter att USA:s president Donald Trump twittrat om sin besvikelse över att statsminister Stefan Löfven inte agerar i rapparens fall har flera användare på Twitter startat hashtaggen #boycottSweden. Där uppmanas till bojkott av allt från Absolut Vodka och Volvo till Spotify och Ikea.

Efter att Trump twittrat "Vi gör så mycket för Sverige men det verkar inte fungera åt andra hållet" har hiphop-stjärnans fans bestämt sig för att låta bli att köpa bland andra Ikeas produkter till dess Asap Rocky kan återvända till hemlandet.

"Jag tycker att Donald Trump borde uppmuntra folk att bojkotta Ikea tills Asap Rocky släpps", skriver en användare.

"Uppenbarligen blev Asap Rocky attackerad och försvarade sig. Han borde inte ha gripits alls. #boycottSweden", skriver en annan.

Asap Rocky misstänks för misshandel och rättegången mot honom inleds nästa vecka.

Några av de svenska företag som ASAP Rocky-fansen nu vil bojkotta.
Foto: STEFAN JERREVÅNG
Några av de svenska företag som ASAP Rocky-fansen nu vil bojkotta.

Leif GW Persson om ASAP Rocky:
”En jävla massa overkill”| PODD

Aftonbladet Daily sammanfattar händelserna kring ASAP Rocky, hiphopstjärnan som gripits och häktats, misstänkt för misshandel och pratar med kriminologerna Leif GW Persson och Jerzy Sarnecki.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

FAKTA: ASAP Rocky-fallet – dag för dag


 Söndag 30 juni: ASAP Rocky befinner sig i Stockholm för en spelning på hiphopfestivalen Smash x Stadion. Där hamnar han och personer i hans följe i bråk med två män. Bråket fångas på film.
 
 Måndag 1 juli: Den amerikanska nöjessajten TMZ publicerar en film som visar delar av bråket.
 
 Tisdag 2 juli: På ASAP Rockys instagramkonto publiceras andra filmer av bråket som sägs visa upprinnelsen. Där syns hur både rapparen själv och hans livvakt ber de två männen att sluta följa efter dem.

På kvällen framträder ASAP Rocky på hiphopfestivalen Smash x Stadion i Stockholm. Efter spelningen grips han och anhålls. Totalt anhålls fyra personer.
 
 Fredag 5 juli: ASAP Rocky häktas i Stockholms tingsrätt, misstänkt för misshandel. Ytterligare två män häktas med samma misstankar. Tingsrätten bedömer att det finns risk att männen avviker om de inte häktas.
 
 Söndag 7 juli: Sajten TMZ publicerar en artikel om hur ASAP Rocky påstås ha det i svenskt häkte. Det påstås att artisten lever under inhumana förhållanden med oätbar mat, dåligt dricksvatten, cellgrannar som kastar avföring och att han tvingas sova på golvet. Uppgifterna dementeras av Kriminalvården. Även ASAP Rocky dementerar uppgifterna genom sin advokat.
 
 Tisdag 9 juli: Ett upprop på sajten change.org kräver att ASAP Rocky släpps fri. Inom loppet av ett dygn har 330 000 personer skrivit under. Två veckor senare har över 600 000 personer skrivit under.
 
 Torsdag 11 juli: ASAP Rocky ställer in samtliga planerade framträdanden under juli för sin Europaturné.
 
 Onsdag 17 juli: Flera kongressledamöter i USA kräver gemensamt att ASAP Rocky släpps från häktet.
 
 Torsdag 18 juli: En av målsägarna delges misstanke för brott. En förundersökning inleds gällande ofredande, misshandel och försök till misshandel.
 
 Fredag 19 juli: ASAP Rocky omhäktas. Åklagaren får fram till 25 juli på sig att väcka åtal eller begära omhäktning.

Donald Trump meddelar att han känner till fallet. Han skriver på Twitter att han ska ringa statsminister Stefan Löfven för att se vad som kan göras för att hjälpa ASAP Rocky.
 
 Lördag 20 juli: Stefan Löfven och Donald Trump samtalar över telefon.
 
 Måndag 22 juli: Förundersökningen mot den man som misstänks ha blivit misshandlad av ASAP Rocky läggs ned. Åklagaren anser att mannen har agerat inom sin nödvärnsrätt.
 
 Onsdag 24 juli: Sveriges USA-ambassadör Karin Olofsdotter avbryter sin semester för att hantera trycket mot ambassaden på grund av ASAP Rockys häktning. Hon träffar flera kongressledamöter för att svara på frågor.
 
 Torsdag 25 juli: Åklagarens beslut om att åtala ASAP Rocky offentliggörs. I förhören beskriver artisten att hans agerande kom som svar på ”en attack”.
 
 Fredag 26 juli: Donald Trump kritiserar statsminister Stefan Löfven: ”Vi gör så mycket för Sverige men får inget tillbaka”. Svenska regeringen vill inte kommentera utspelet närmare men säger att ”alla är lika inför lagen” i Sverige.

PODD: Turerna kring ASAP Rocky
– med GW och Sven-Erik Alhem

I nyhetspodden Aftonbladet Daily går vi igenom alla turerna i fallet om rapstjärnan ASAP Rocky och funderar lite över vad den här historien säger om det svenska häktningssystemet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE