Skandalpodden ”Svenska mordhistorier” kände till plagiaten

Av: TT

Publicerad:
Plagiatskandalen runt "Svenska mordhistorier" växer. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/ Scanpix/ TT
Plagiatskandalen runt "Svenska mordhistorier" växer. Arkivbild.

Skaparna av den populära podcasten "Svenska mordhistorier" har känt till att plagiat förekommit i flera års tid, men har ändå låtit det fortsätta, rapporterar SVT.

Dessutom förekommer återkommande plagiat i ytterligare tre poddar från producenten Dabozzi media och "Svenska Mordhistorier"-skaparen Sebastian Krantz – "Svenska rån", "Ufopodden" och "Hemsökt "– enligt SVT:s granskning.

– Vi har ju varit jättedåliga på att göra en kontroll av manusen. Det är ju bara att erkänna, säger Sebastian Krantz om de nya avslöjandena, till SVT.

Det var i förra veckan som det uppdagades att både podden "Svenska mordhistorier" och en nyutgiven bok med samma namn ordagrant har återgett material från bland andra TT, Aftonbladet, Expressen samt ett flertal bloggar, och presenterat materialet som sitt eget. Avslöjandet har bland annat lett till att förlaget Bookmark stoppat utgivningen av boken.

Enligt SVT:s granskning har Dabozzi media och distributören Bauer media återkommande raderat och redigerat avsnitt av olika poddar i flera års tid, efter anklagelser om upphovsrättsliga intrång. Trots det har man låtit problemen fortsätta.

– När vi har blivit informerade om fel så har vi vidtagit åtgärder, men sen så har vi varit dåliga på att dra lärdom av det. Jag borde definitivt ha tagit till skarpare åtgärder mycket tidigare, säger Krantz till SVT.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN