Mejla

Jan-Olov Andersson

”Tigrar” är rätt Oscarsbidrag – men får det tufft att bli nominerad

NÖJE

Ronnie Sandahls ”Tigrar” blir Sveriges Oscarsbidrag.

Ett bra val. Att Sandahl är representerad av en av de största agenturerna i Hollywood, CAA, gör om inte annat att chansen att fler av de som röstar på Best International Film, över huvud taget ser filmen.

Det stod mellan tre nominerade filmer: ”Tigrar”, Nathalie Álvarez Meséns ”Clara Sola” och Erik Poppes ”Utvandrarna”.
”Clara Sola” visades i Cannes, fick bra respons, jag tycker den är långtråkig, nomineringen här var nog mest en uppmuntran till den debuterande regissören.

”Utvandrarna” har ingen utomstående ännu fått se. Det sägs att den inte riktigt är färdig än. Ryktet säger att Vilhelm Moberg-boken har filmatiserats på ett tämligen konventionellt sätt, fast den här gången med mer kvinnligt perspektiv, än Jan Troells klassiker från 1971 som fick flera Oscarsnomineringar.

Ronnie Sandahl och Erik Enge på torsdagens presskonferens.

”Tigrar” känns som en film som står ut mer, på flera sätt. Den skildrar en värld (rovdriften på unga fotbollstalanger) som aldrig tidigare har visats upp på film. Den gör det på ett starkt, omskakande och mycket berörande vis. Erik Enge i huvudrollen är makalöst bra. Den har redan vunnit priser på flera utländska filmfestivaler. Och att Ronnie Sandahl liksom redan har en fot i Hollywood – han har skrivit manus till Olivia Wildes kommande storfilm ”Perfect” – gör att CAA säkert kommer att dra i alla trådar för att det ska uppstå mycket snack kring ”Tigers”, som filmen heter på engelska.

– Som att bli uttagen till OS, säger den extremt idrottsintresserade och tävlingsinriktade Ronnie Sandahl. Men så har han också fostrats här på Aftonbladet, där han som ung var reporter och krönikör.

– En dröm, säger Erik Enge.

Hur stor chans är det att drömmen förverkligas om en Oscarsnominering?
Själv gillar jag inte titeln. Den säger inte ett skvatt om vad det är för film. Förutom restriktionerna när filmen hade premiär i augusti, tror jag det kan vara en orsak till att bara cirka 11 000 har sett filmen i Sverige.
Ändå tror jag den har hyfsat stora chanser att åtminstone bli en av de 15 filmer som hamnar på en så kallad shortlist 20 december.

Franska Guldpalmsvinnaren ”Titane” är nog given. Andra bra filmer jag har sett är finska ”Kupé nr. 6” och isländska ”Lamb”, med Noomi Rapace, redan lite av en publiksuccé i USA. Spaniens film måste vara jäkligt bra, då den valdes framför Pedro Almodóvars ”Parallella mödrar”.

Norge, Italien och Iran har ännu inte valt filmer. Men mycket tänkbara val är Joachim Triers ”Världens värsta människa”, Paolo Sorrentinos ”Guds hand” och Asghar Farhadis ”A hero”. Alla filmer som pendlar mellan Betyg: 4 av 5 plus och Betyg: 5 av 5 plus.

Så att bli en av de fem nominerade 8 februari nästa år kan bli tuffare.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Nordic Nest

Av: 

Jan-Olov Andersson

Publisert:

LÄS VIDARE

Felix Herngren: Jag passade inte speciellt bra i den svenska modellen

ÄMNEN I ARTIKELN

Ronnie Sandahl

Erik Enge

Oscarsgalan

Erik Poppe

Jan Troell

Olivia Wilde