Tv-profilen om näthataren: ”Hon borde spärras in”

”Stalkat mig ända sedan jag började blogga”, säger Johanna Toftby

Av: Benjamin Andrée

Publicerad:
Uppdaterad:

Johanna Toftby har trakasserats på nätet i över tio år.

Nu tar hon upp kampen mot sin näthatare i ”Trolljägarna” på TV3.

– Hon borde spärras in, jag står för att jag tycker det. Hon behöver hjälp, säger hon till Nöjesbladet.

Under sina drygt tio år som bloggare har ”Ensam mamma söker”-profilen Johanna Toftby, 45, fått uppleva ett hårt klimat på nätet och hon har under många år trakasserats av en och samma person.

Det berättar hon i måndagens avsnitt av ”Trolljägarna” på TV3.

– Den här kvinnan har stalkat mig ända sedan jag började blogga. Jag vet inte varför hon riktat sitt hat mot just mig. Jag tror hon mår fruktansvärt dåligt och känner sig tvungen att lägga sin ilska på någon. Jag syns och hörs och det stör hon sig på, säger Johanna Toftby till Nöjesbladet.

Trakasserierna tog extra fart när Johanna under några år lät sin svårt sjuka vän Annica gästblogga hos henne. Då riktades hatet även mot den sjuka vännen.

– Hatet nådde en helt ny nivå och den här kvinnan visade sig bli riktigt galen. Det går inte ens att sätta ord på hur hemskt det blev och då fick jag nog och polisanmälde, säger Toftby.

– Efter att Annica gick bort i våras ringde polisen mig och frågade hur jag ville göra, och vi kom överens om att lägga ner det hela. Jag ville inte driva det vidare. Jag orkade inte, säger hon.

Men hatet har fortsatt och därför tvekade inte ”Ensam mamma söker”-profilen att ställa upp i ”Trolljägarna” för att en gång för alla försöka få stopp på trakasserierna.

– Jag sa ja, utan tvekan. Mycket för Annicas skull. Jag ville så gärna konfrontera min hatare. Nu blev det ju inte riktigt så. Jag hade planerat att få möta henne ansikte mot ansikte men hon vågade inte. Hon var för feg.

I avsnittet konfronteras kvinnan av programledaren Robert Aschberg. Hon nekar då till anklagelserna och smäller igen dörren mitt framför ögonen på programledaren och Johanna Toftby.

– Det var väldigt frustrerande för jag hade tre frågor till henne. Först ville jag ha svar på varför hon stalkat mig i alla år? Sedan ville jag veta varför hon riktade så mycket hat mot Annica som var cancersjuk? Slutligen ville jag veta om hon vill säga något till Annicas barn. De tre frågorna fick jag aldrig ställa för hon är ett sånt fegt kräk som inte vågade träffa mig i verkligheten, säger tv-profilen.

1 av 2 | Foto: Johan Främst
Johanna Toftby

Personen bakom näthaten visar sig via IP-adressen vara en kvinna i 40-årsåldern som inte bara näthatat på ”Ensam mamma söker”-profilen. Hon uppges även vara dömd till kontaktförbud och ska ha förföljt flera andra offentliga personer, däribland Laila Bagge, Kenza Zouiten och Christina Schollin.

– Hon borde spärras in, jag står för att jag tycker det. Hon behöver hjälp, avslutar Toftby.

”Trolljägarna” sänds måndagar i TV3 och Viafree.

Publicerad: