Mejla

Jens Peterson

”En stundtals sorglig gala”

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

En stundtals sorglig gala.

Vinnare grät. En besviken filmregissör gav fingret. Underhållningen mellan priserna kan sammanfattas så här: Bättre fly än illa fäkta.

Men tack för Birgitta Andersson och Gösta Ekman. Och Rolf Lassgård som Ove.

Foto: Andreas Bardell

Till sist blev det ett glädjeskrik också. Malin Levanon vrålade av lycka på scenen när hon skulle tacka för sin välförtjänta Guldbagge för ”Tjuvheder”.

Guldbagge-galan brukar kallas filmbranschens firmafest. Firmafester är kul för de som är där, inte för de som står utanför och ser på. Här var det många långa tacktal i starten av sändningen.

Vi fick också titta på en stående sörjande filmbransch medan Marika Lagercrantz läste upp namn på alla som avlidit. Det är, milt sagt, en väldigt gammaldags bildlösning.

Petra Mede, som gjorde sin fjärde gala, var en proffsig programledare. Eva Dahlgrens sång värmde. Hedersguldbaggen till Birgitta Andersson delades ut av Gösta Ekman. De två veteranerna piggade upp tv-sändningen.

”Tjuvheder” tog hem manus, klipp, scenografi och kvinnlig huvudroll, ”Efterskalv” fick regi och bästa film,  ”En man som heter Ove” vann för mask/smink och bästa skådespelare.

Både boken och filmen är känslostarka upplevelser som gripit många . Rolf Lassgård höll ett fint och rörande tal. Och filmen fick Biopublikens pris. Spänningen kring det brukar vara minimal. De tre filmer som setts av flest tävlar. Den som setts av allra flest brukar vinna. Förstås. I år är det ”En man som heter Ove” som redan nått miljonpublik.

När nomineringarna kom saknades flera fina insatser. Även under galan var det några väntade vinnare som blev utan. Överraskande att Benny Andersson inte fick pris för musiken till ”Cirkeln”. En bra film som kunde nominerats till fler priser.

Publikframgången ”Jag är Ingrid” vann inte heller som bästa dokumentär.

En miss rättades till snabbt. Bianca Kronlöf borde nominerats för bästa huvudroll i ”Svenskjävel”. Nu fick hon istället den nya Guldbaggen för årets nykomling.

Vem som ska vinna är svårt att enas om. Men alla kan väl hoppas på en bra Guldbaggegala. Tv-programmet har en större publik än de flesta svenska filmerna.

Nu fick regissören Lisa Aschan, som satt i publiken, mycket av uppmärksamheten när hon gav fingret. Anledning? Linda Wassberg, hennes fotograf till ”Det vita folket”, var nominerad till Guldbaggen men fick den inte.

Aschan gjorde årets gala till lika mycket firmafight som firmafest.

Läs allt om Guldbaggegalan:

VINNARINTERVJUER: ”Munther förtjänar en bagge”

LIVECHATT: Sandra Wejbro rapporterar direkt

TIPPNING: Experterna om vem de tror vinner

BAHAR PARS: Sverigedemokrater har skrivit

LASSGÅRD: Konstigt att de avbröt talet

HEDERSPRISTAGAREN: ”Jag är glad och lycklig”

DAVID HASSELHOFF: Jag fryser ju arslet av mig

FAST I INDIEN: Regissören missar filmgalan

VISADE FINGRET: Tittarna rasar över gesten

POLITSKT TAL: Han gav en känga till statsministern

LASSGÅRD: Kärlekstal efter baggevinsten

GLÄDJEVRÅL: Här tar hon bästa kvinnliga huvudroll

TV: Här är galans 8 bästa klipp

INGEN BAGGE: Oväntat att Benny Andersson inte fick pris

Publicerad: