Mejla

Jan-Olov Andersson

Det är hyckleri av värsta sorten från TV4

Publicerad:
Jan–Olov
Jan–Olov

NÖJE

TV4 sparkar sina tv-hallåor i bild. Det gör varken från eller till i längden. Och några av dem har grävt sin egen grav. Det ska bli skönt att slippa höra deras personliga analyser av tv-deckare eller långfilmer.

TV4 sparkar sina tv-hallåor i bild. Det gör varken från eller till i längden. Och några av dem har grävt sin egen grav. Det ska bli skönt att slippa höra deras personliga analyser av tv-deckare eller långfilmer.

Det är hyckleri av värsta sorten när TV4:s kommunikations- och hr-direktör Åsa Barsness förklarar ändringen med att ”vi fortsätter utveckla program­presentationen”.

Låt oss tala klarspråk:
När tv- och radio­kanaler, eller tidningar, nu för tiden gör förändringar, handlar det i 99 fall av 100 inte om några innovationer som ska göra det bättre för tittare, lyssnare och läsare, utan om besparingar. Helst utan att konsumenterna märker något. Det blir svårt i det här fallet, men samtidigt är det inga större förändringar egent­ligen.

Inga riktiga kostnadsbesparingar

Kanske delvis samma människor som nu, antagligen färre, ska säga samma saker, fast utan att vara i bild. Så pengabesparingarna är ju små. Inga kostnader för kläder, längre. När SVT tog bort sina hallåor ur rutan för fem år sedan blev det ungefär samma ramaskri som nu hos TV4:s tittare. Men kritiken lade sig snabbt. Där fanns ju fortfarande folk som informerade om vad som var på gång i den kanal man tittade på och i den andra SVT-kanalen. Fast utan att vara i bild. Ungefär likadant blir det väl i TV4.

Fördelar med tv-hallåor i bild är att det skapar en viss närvaro, de blir ett slags sällskap för tv-tittarna. Ungefär som jul­värdarna i SVT, åtminstone när det var direktsändning och inte som i fjol. Det är viktigt att det är live, i fall det blir ändringar i utbudet, förlängda nyhetssändningar eller något annat.

Vissa borde aldrig ha släppts fram

Fast de måste ju inte vara i bild. TV4:s hallåor har av tradition tillåtits vara lite yvigare. Yngre och fräckare, har det ibland känts som att de varit på audition för en framtida modellkarriär. Och så har de babblat på alldeles för mycket.

Inga namn nämnda, några har varit riktigt bra, men det finns också de som har gjort sina egna analyser av tv-deckare och långfilmer där det har varit uppenbart att de inte ens har sett vad som snart ska visas. De borde aldrig ha släppts fram i rutan. De kommer jag verk­ligen inte att sakna.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN