Stjärnornas starka kritik mot SVT efter Ola Rapaces låtsasfajt

Katarina Wennstam: ”Tondövt och empatilöst” ● SVT:s och Ola Rapaces svar på kritiken

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Ola Rapaces låtsades slå ner en ljudtekniker i ”Stjärnorna på slottet” – något som nu väckt starka reaktioner efter ett Instagraminlägg av Katarina Wennstam.

– Det är tondövt och empatilöst, säger Katarina Wennstam till Aftonbladet.

”Vet inte vem Katarina Wennstam är tyvärr”, skriver Ola Rapace i ett sms.

Den tidigare SVT-journalisten och författaren Katarina Wennstam, 47, kritiserar SVT hårt i ett Instagraminlägg efter inslaget i långköraren ”Stjärnorna på slottet”, och får medhåll i kommentarsfältet av skådespelare som Mia Skäringer Lázár, Eva Röse och Alexandra Rapaport.

I inslaget låtsades skådespelaren Ola Rapace, 49, få ett utbrott och slå ner en ljudtekniker, till de andra deltagarnas förvåning, innan han avslöjade att hela var på låtsas och en ledtråd till hans aktivitet där de skulle utföra stunts och låtsas-fajtas, något Aftonbladet tidigare skrivit om.

Katarina Wennstam kallar det för ett lågvattenmärke av SVT att låta någon som Ola Rapace låtsas slå en annan person.

Författaren och tidigare SVT-profilen Katarina Wennstam.
Foto: LINA LARSSON
Författaren och tidigare SVT-profilen Katarina Wennstam.

Wennstam: ”Missat vad metoo handlar om”

Hon säger till Aftonbladet att det som gjorde att hon reagerade så starkt är att det hela kändes som ett sätt att se på manlig aggressivitet som är före metoo-tiden och att det kändes som att ”produktion helt missat vad metoo handlar om”.

– Vi vet i dag, efter vittnesmålen hösten 2017 och framåt, att just den här typen av faktiskt verkliga utbrott på olika typer av produktioner, repetitioner eller firmafester, är något som väldigt många människor inom tv- film- och teater-branschen har upplevt och vittnat om vilka spår det har lämnat hos dem och vilken rädsla som framkallats, säger hon.

Foto: SVT
Ola Rapace går till attack i ”Stjärnorna på slottet”.
Foto: SVT
Tumultet vid frukostbordet i ”Stjärnorna på slottet”.
Foto: SVT
Kjell Wilhelmsen, Charlotte Perrelli och Shima Niavarani chockas av Ola Rapaces tilltag.

”Empatilöst”

Hon tycker att det är ”tondövt och empatilöst” att det i ”Stjärnorna på slottet” förvandlats till ”en kul grej” att sitta och skratta åt, och särskilt eftersom inslaget sker oväntat i ett underhållningsprogram och inte i en film.

– Det handlar inte i grunden om Ola Rapace, utan det handlar först och främst om just att det finns en blindhet inför vad metoo verkligen handlade om och det finns en empatilöshet att inte förstå hur det här upplevs av någon som har riktiga upplevelser av det som de försöker göra humor av.

SVT:s svar

Petter Bragée, programchef på SVT, skriver i en kommentar till Aftonbladet att låtsas-slagmålet främst var en introduktion till aktiviteten med stunts.

”En aktivitet som var relevant för berättelsen om Olas liv och karriär. Att introduktionen innehöll en överraskning för övriga deltagare var en tydlig del av historien om Olas rykte som hetlevrad. Ingen av de andra medverkande tog illa upp av momentet eller hade i efterhand något mot att deras reaktioner var med i programmet”, skriver han.

Rapace: ”Nån insta-kändis?”

Den deltagare som reagerade starkast i programmet, reste sig upp och försökte få Ola Rapace att sluta var skådespelaren Shima Niavarani, 35. Hon har kommenterat Katarina Wennstams inlägg med ett hjärta efter att ha taggats och fått stöd i inlägget flera gånger. Hon har avböjt att kommentera vidare.

När Aftonbladet frågar Ola Rapace om han sett Wennstams Instagraminlägg och om han vill kommentera sin syn på kritiken svarar han i ett sms:

”Vet inte vem Katarina Wennstam är tyvärr. Så svårt att kommentera. Är hon nån insta-kändis?”

Publicerad:

LÄS VIDARE