Adam Alsing

Adam Alsing hyllas med stiftelse

Av: 

Anna Shimoda

Hans Shimoda

NÖJE

I april gick Adam Alsing bort i sviterna av covid-19.

Nu hyllar familjen och närmaste vännerna honom med stiftelsen Adams Minne.

”Vi kämpar fortfarande med en enorm saknad och det får vi leva med i resten av våra liv. Vår förhoppning är att stiftelsen Adams Minne blir en möjlighet för oss alla att ta vara på alla ljusa ögonblick”, skriver hustrun Anette Alsing till Aftonbladet.

Det var i april som radio- och mediepersonligheten Adam Alsing gick bort i sviterna av covid-19 i en ålder av 51 år. En händelse som sände chockvågor genom landet och som många vittnade om gjorde att sjukdomen blev obehagligt påtaglig.

Adam Alsing blev sannolikt sjuk när han var på en överraskningsfest för kändistränaren Boris Kuzmic som fyllde 50 år i mars.

– Han var en av mina närmaste vänner. Jag började träna honom för många år sedan och senaste året har vi nog pratat en halvtimme varje dag, han ringde mig alltid efter sändningen i radio. Det här är skitjobbigt, förklarade Boris Kuzmic för Aftonbladet.

Startar stiftelse till minne av Adam Alsing

Nu kan Aftonbladet berätta att Adam Alsings vänner har startat stiftelsen Adams Minne vars syfte är att dela ut ett stipendium till en mediepersonlighet som verkar i Adams anda. Initiativtagare är nämnda Boris Kuzmic och sportjournalisten Patrick Ekwall tillsammans med Adam Alsings familj; hustrun Anette Alsing och sönerna Sebastian Alsing och Kasper Alsing.

Aftonbladet har varit i kontakt med Patrick Ekwall som berättar han om arbetet med stiftelsen och hur allt började.  

– Det var jag och Boris Kuzmic som fick idén, vi pratade om det. Vi kände att vi ville göra något för Adam och för hans minne. Och framför allt för att föra hans livsverk och sätt att vara vidare i den här rätt sunkiga branschen som man befinner sig i.

– Personen som tilldelas stipendiet ska verka i Adams anda och det ska gå till en mediepersonlighet, men sannolikt någon inom radio eller tv. Vår förhoppning är såklart att Adams nerver ska leva vidare, vi vill gärna det. Men också att det blir ett aktat stipendium i vår bransch som kanske till och med saknas idag.

Patrick Ekwall.

Exakt vilken summa som kommer delas ut årligen återstår att se.

– Eftersom det är en stiftelse måste man dela ut x antal procent varje år, det går inte att sitta inne med några pengar, säger Patrick Ekwall och fortsätter:

– Hela det här projektet har varit avhängt till vad familjen vill. Jag har tät kontakt med familjen och de är involverade i styrelsearbetet. De är jättepositiva till det här och det känns helt rätt. Vi i stiftelsen gör ingenting utan familjens goda minne. Det är det viktigaste för oss. Det är inte heller min stiftelse, det är inte någon annans heller. Det är Adams stiftelse. Adam är familjen. Det känns viktigt att poängtera.

Många ambassadörer

Bland stiftelsens ambassadörer märks namn som Steffo Törnquist, Agneta Sjödin, Anders Timell, Adam Alsings podcast-kollegor Daniel Breitholtz och Vanessa Falk, Gry Forsell, Hans Wiklund, Martin Björk och Nicola Söderlund som hade ett produktionsbolag med Adam Alsing.

– Vi har valt att kontakta en hel del människor som vi vet att Adam gillade och som stod honom nära. Så stiftelsens ambassadörer är rätt många, och det kommer tillkomma flera namn som vill hjälpa till att skriva Adams minne.

”Vi är rätt berörda”

Patrick Ekwall avslutar:

– Adams familj var precis här. Vi är rätt berörda av det här, men det känns väldigt bra.

Anette och Adam Alsing 2018.

Adams Alsings hustru Anette Alsing låter hälsa:

"Familjen känner en oerhörd tacksamhet gentemot all den värme som vi fått från så många fina människor. Vi kämpar fortfarande med en enorm saknad och det får vi leva med i resten av våra liv. Adam kommer vi inte att få tillbaka, men kärleken vi fått gör det lite enklare att ta sig vidare. Vår förhoppning är att stiftelsen Adams Minne blir en möjlighet för oss alla att ta vara på alla ljusa ögonblick ”.

Läs mer om stiftelsen Adams Minne på adamsminne.se.

ANNONS

Hitta dina favoriter bland hundratusentals ljudböcker - prova Nextory gratis i 30 dagar!

Extern länk från Nextory

Prova här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Adam Alsing

LÄS VIDARE

Kjell Lönnå: Körlivet är mitt livselixir

ÄMNEN I ARTIKELN

Adam Alsing

Patrick Ekwall