Inget stort Hollywoodbolag vågade göra filmen

Publicerad 2020-09-11

 Kyle Rankin och Isabel May har gjort festivalens mest omstridda film och möttes av blandade reaktioner på pressvisningen.

VENEDIG. Kan och bör man göra underhållning av skolskjutningarna i USA?

Regissören Kyle Rankin vet att han sticker ut hakan med ”Run hide fight”.

– Flera stora Hollywoodbolag tyckte det var ett suveränt manus. Men ingen vågade göra filmen, säger han.

Och på den tionde dagen kom den äntligen… filmen som delade publiken ordentligt. Pressvisningen slutade med både applåder och burop.

Skolskjutningar är vanliga i USA. Så vanliga att många av dem bara blir notiser i tidningarna. De har avhandlats i flera filmer. Michael Moores Oscarsvinnare ”Bowling for Columbine” (2002), förstås. Andra omtalade filmer är Gus Van Sants ”Elephant” (2003) och Lynne Ramseys ”Vi måste tala om Kevin” (2011). Oftast handlar det om förövarna.

– När vi fick nej av de stora bolagen, förstod jag att det här är en film jag kanske kommer att få fan för om jag ens får den gjord, säger Kyle Rankin när vi träffas en timme efter pressvisningen. Den allra första någonsin av filmen, inför publik.

”Run hide fight”.

”Förstår inte vad som är kontroversiellt”

– Men jag förstår ärligt talat inte vad som är kontroversiellt med att göra en underhållande actionfilm och låta en kvinnlig elev bli hjältinna. Att låta en av eleverna försöka stoppa alltihop.

Filmen utspelas på en high school där några elever först skjuter ihjäl några skolkamrater, sedan tar resten som gisslan och gör sådant som att tvinga den snygga lärarinnan att visa brösten – och alltihop direktsänder man på sociala medier.

17-åriga Zoe (Isabel May), som till vardags brukar jaga med sin pappa (Thomas Jane) och är en tuffing, bestämmer sig för att inte fly när hon får chansen, utan att ta upp kampen med förövarna…

Jämförs med Jennifer Lawrence

Efter några tv-serier som få brytt sig om, visar nu Isabel May, 19, att hon är så bra att hon redan jämförs med en ung Jennifer Lawrence.

– Jag gillade att rollen visar upp en ung tjej som får vara både modig och sårbar, säger hon.

– För de i min generation, är skolskjutningar något som funnits i vårt undermedvetna hela vårt liv. Vad gör vi om det händer i vår skola? Sådant tänkte vi på och pratade ofta om i high school.

På presskonferensen ilsknar Thomas Jane till.

– Folk är sådana jävla fegisar. Gapar och skriker, ingen kan prata i normalt tonläge om till exempel amerikaners rätt att bära vapen. Därför blir det som det blir. Vi får dras med den där jävla Trump i fyra år till, sanna mina ord!