P3-profilen Linnea Wikblads blackout i direktsändningen

Berättar om utbrändheten: ”Sen gick jag hem i ett och ett halvt år”

Uppdaterad 2021-03-19 | Publicerad 2021-01-27

Linnea Wikblad.

Hon kollapsade i P3:s direktsändning.

I podcasten ”Värvet” berättar Linnea Wikblad om blackouten som gjorde att hon sjukskrevs för utmattningssyndrom.

– Helt plötsligt kände jag: ”Jag vet inte vad nån säger”, det bara susar, blir tyst och brusar i huvudet, det känns som att man ska kräksgråta, säger hon.

Ett och ett halvt år efter kollapsen i direktsändning är Linnea Wikblad, 34, tillbaka på arbetet på Sveriges Radio igen. I podcasten ”Värvet” berättar radioprofilen att hon började arbetsträna efter nästan ett års sjukskrivning och nu kommit upp i motsvarande 75 procents arbetstid.

I ”Värvet” berättar hon om hur hon före sin sjukskrivning trott att arbetsbelastning och stress handlat om att ”ha bråttom och inte få tiden att räcka till” och hur hon själv ignorerade läkarnas frågor om det kunde vara stress och ångest hon drabbats av när hon under ett besök på en andrahandsbutik plötsligt fått ont i ögonen och blivit svimfärdig.

– Jag bara: ”Nej, jag är en jätteglad och harmonisk person som har ett jättehärligt jobb, en fungerande relation och är glad, så nej, det är det inte”. Sen körde jag på. Där skulle jag ha behövt stanna. I stället gasade jag på för att på nåt sätt dränka det där, säger Linnea Wikblad i ”Värvet”.

Fick blackout

Men till slut tog det stopp. Mitt under en artistintervju i en direktsändning i P3.

– Vi hade Thomas Stenström där som är underbar att intervjua. Det var jättekul, men helt plötsligt kände jag: ”Jag vet inte vad nån säger”. Det bara susar, blir tyst och brusar i huvudet, det känns som att man ska kräksgråta. Jag kan inte vara här, jag måste gå hem. Sen gick jag hem i ett och ett halvt år, säger hon i intervjun.

Ändå vägrade hon först att acceptera diagnosen utmattningssyndrom och spekulerade i stället i att hennes sjukdom berodde på en hjärntumör, ALS, MS, borrelia:

– Det är också en del av paniken att man inte förstår vad som händer. Den första tiden pendlade jag mellan hopp och förtvivlan, säger hon.

Fick hjälp av Annika Lantz

Men med hjälp av terapi och antidepressiv medicin har hon börjat hitta tillbaka. Hon har också fått stort stöd från vännen och Sveriges Radio-kollegan Annika Lantz, 52, som själv varit sjukskriven för utbrändhet.

– Hon har hjälpt mig så mycket, jag är så tacksam för henne. Vi har haft kontakt under hela den här processen och bara att få prata med nån som dels har varit med om det, men också har samma yrke, det har varit ovärderligt för mig, säger Linnea Wikblad i podcasten.