Glasman: ”Bär på en kappsäck med ensamhet”

Reporter: Alex Hartelius/Meter

Publicerad:

Daniel Glasman har gjort sitt i ”Big brother”. 

I en stor intervju berättar han om tiden, vänskapen med Sami och Julia – och de kommande planerna. 

– Jag är så stolt att en människa som Sami fucking Jakobsson vill vara min vän.

Daniel Glasman, 38, tvingades lämna ”Big brother” på måndagen. Efter två veckor av pendlande känslor har han precis påbörjat processen för att smälta allt som hänt de senaste 50 dagarna.

Förra veckan fick han fira sin födelsedag i huset och det blev påtagligt vilken plastig och ytlig värld han befann sig i. Längtan efter att få fira dagen med sina närmsta vänner blev så stor att Daniel Glasman var beredd att lämna programmet.

– Det var min tuffaste vecka – inte bara i huset – utan på flera år och jag var beredd att kliva ut självmant. Sen hände vissa grejer som gjorde att jag gav det en chans till och jag är så glad och tacksam att jag gjorde det, för jag fick avsluta med en av mina bästa veckor i huset. Det kändes väldigt bra att lämna på det sättet som jag gjorde nu, säger han. 

På sin födelsedag fick han in ett brev hemifrån och verkligheten blödde in i den annars så slutna tillvaron. Det satte både tankar och känslor i rullning. 

– Det viktigaste för mig i livet är att vara lycklig och uppleva lycka. Jag kände då, i den här svackan eller mörkret, att den sekunden jag kliver ut genom dörren så kommer allt att bli bättre. 

Om Samis bakgrund

Daniel Glasman upplevde det som att många i huset spelade roller och var hela tiden väldigt medvetna i sitt agerande, något som kändes främmande för honom. 

– Sen hur det var där inne är en annan sak, men jag är inte sån och kan inte spela spel och leva mig in i en roll för att det ska vara bra tv eller för att jag ska vara kvar längre. Att leva i den tillvaron är så himla himla tuff och jag kan inte nog poängtera hur viktiga Sami och Julia har varit för mig där inne. De är två genuina människor.

Vänskapen med Sami inleddes redan andra dagen i huset och några dagar senare öppnade Sami Jakobsson upp om sitt förflutna med högerextrema åsikter och tidigare tatueringar med nazisymboler. Efter att ha spenderat 50 dagar med Sami är Daniel Glasman övertygad om att han lämnat det bakom sig. 

– Hundra procent. Har inga tvivel i min kropp. Det finns ingen mer öppensinnad människa än Sami Jakobsson just nu. I alla fall inte där inne. Vi har hängt dygnet runt i 50 fucking dagar. Om en jude och en förre detta nazist kan bli vänner så finns det fan hopp för den här världen.

Foto: Maximilian Borovic
Daniel Glasman på ett bröllop innan ”Big brother”.

Startar youtubekanal

Med tiden växte vänskapen och de startade bland annat en egen talkshow i programmet. 

– Jag vet inte vad jag hade gjort utan honom. Han är genuin. Han är äkta. Han är sig själv. Han har ett stort bekräftelsebehov emellanåt, men ger blanka fan i vad folk tycker om honom. 

Efter programmet ska de utveckla konceptet och starta en gemensam youtubekanal.

– Ärligt talat är jag så himla stolt över det vi har gjort tillsammans och kommer fortsätta göra när han kommer ut. Jag är så stolt att en människa som Sami fucking Jakobsson vill vara min vän.

– Våra likheter och olikheter. Det i kombination med fullkomligt jävla trams. Du har förmodligen sett när vi doppat pungen i soja och sockervatten för att se om vi har smaklökar i pungen? Vi har också pratat om att han har varit nazist och att jag är jude, vad det har betytt för vår relation och vår framtid. Blandningen mellan trams och allvar tror jag har nånting.

”Kappsäck med ensamhet"

En annan person som Daniel Glasman kom nära i huset var Julia Löfgren. Den senaste veckan utvecklades deras vänskap och blev mer intim. Trots att han innan programmet sagt att han inte skulle ha sex i huset blev det så. 

– När jag inte har någon familj så nära på det sättet så bär jag omkring på en stor kappsäck med stor ensamhet, hela hela tiden. På utsidan fyller jag den med Riche, med utelivet, med extremt nära vänner som hjälper mig att känna mig mindre ensam. När man går in i det där huset, och bara umgås med människor du känt i en pisskvart, är den ensamheten värre än någonsin. Det här är den ensammaste upplevelsen jag haft i hela mitt liv.

Och på slutet blev behovet av att fylla ensamheten med fysisk närhet extra påtaglig. Daniel Glasman liknar det vid en tvättsvamp som doppas i vatten för att fyllas med kärlek. 

– Jag kan inte poängtera nog hur viktigt det var för mig den sista tiden. Sen vad det betyder vet inte jag än. Vad det betydde där inne vet jag ju, men på utsidan kan det betyda allt eller ingenting, eller nånstans mittemellan. Jag kan inte med ord beskriva vilken fin människa Julia Löfgren är.

Foto: TV4
Julia Löfgren, Sami Jakobsson och Daniel Glasman kramar om varandra.

”Hoppas de finner stöd”

Sami Jakobsson har upprepade gånger sagt att han tänkt lämna ”Big brother”, men att Daniel Glasman och Julia Löfgren fått honom att stanna. Nu har trion blivit en duo, men för att fortfarande kunna vara närvarande kommer Glasman kolla på liven klockan 12 varje dag och ge sitt stöd. 

– Vi kommer ha en dejt i liven varje dag där de kan prata med mig, även om jag inte kan prata tillbaka, säger han och fortsätter: 

– Jag hoppas att de finner stöd i varandra och finner stöd i att jag fan finns där för dem. Förlåt... nu blev jag lite blödig. Jag kommer göra allt på utsidan för att han ska orka och jag hoppas att han känner min närvaro. Han har en t-shirt med mitt namn och nummer på ryggen, han har min kylskåpsmagnet, han har mitt glitter och min närhet och kärlek, även om jag inte är där fysiskt så hoppas jag att han känner det och att han kämpar på. Fan, jag hoppas inte det sprack för mycket nu.

Åkte till Riche

Det första Daniel Glasman gjorde efter att ha lämnat ”Big brother" var att åka till Riche för att tillbringa tid med sina vänner. När han äntrade huset hade corona ännu inte spridits i Sverige och det var en ny värld som han återvände till. 

– Vi har ju fått lite information där inne och de har med emfas förklarat hur allvarligt det här är, hur det har påverkat Stockholm och världen. Det var väldigt skönt att ha den grundförståelsen, men sen tror jag det blir en annan grej att leva i den verkligheten. 

– Jag har inte sett någonting på utsidan än och vet inte hur det kommer kännas på riktigt. Men jag är väldigt glad att vara ute, även om världen är konstig. Jag känner stor skuld att jag vände ryggen till i 50 dagar och världen inte kunde hålla ihop det, haha.

Foto: TV4
Daniel Glasman och Sami Jakobsson kör talkshowen "BBK" i "Big brother”.

Sågningen i natt

Första kvällen i ”frihet” dokumenterades på Instagram och saknaden efter Sami var stor. Det slutade med att Glasman satt gråtandes och spelade en låt som Sami gått runt och nynnat på i huset. En låt som fick Glasman att ifrågasätta Samis nynnkunskaper.

– Är det på riktigt den här låten han nynnade på? Det är så jävla inte likt. Det här måste vara fel låt?

– Haha, Sami din omusikaliska fan. Vilken jävla dåre, säger han på Instagram och torkar tårarna.

”Big brother” sänds tisdag till söndag 19.00 och måndagar 21.00 på Sjuan, TV4 Play och Cmore. Det sänds även dygnet runt på Cmore.

”Big brother Inifrån” är ett samarbete mellan Aftonbladet och Meter/TV4, läs mer om det här.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN