Superman

Dödsorsaken fastställd: ”Superman”-stjärnan tog livet av sig

Av: 

Torbjörn Ek

NÖJE

Margot Kidder spelade Lois Lane – rättsläkaren: ”dog av självförvållad överdos”

”Superman”-stjärnan Margot Kidder hittades död i sitt hem i maj.

Nu har rättsläkaren fastslagit att hon tog livet av sig.

– Det är viktigt att vara öppen och ärlig så att det inte förekommer ett moln av skam över det här, säger hennes dotter Maggie McGuane till nyhetsbyrån AP.

Hon spelade Lois Lane mot Christopher Reeves Stålmannen i fyra ”Superman”-filmer på 70- och 80-talet.

Men Margot Kidders karriär sträckte sig från sent 60-tal fram till sin död i maj i år. Nu har rättsläkaren fastslagit att hon tog livet av sig, skriver nyhetsbyrån AP.

Ansvarig rättsläkare Richard Wood konstaterar i ett uttalande att Kidder: ”dog som ett resultat av en självförvållad drog- och alkoholöverdos” och att inga fler detaljer skulle komma att göras offentliga, enligt AP.

”Unik sorg och smärta”

Margot Kidders dotter Maggie McGuane säger till AP att hon omedelbart visste att modern tagit sitt eget liv när myndigheterna tog henne till sin mammas hem i den lilla orten Livingston i delstaten Montana.

– Det är en stor lättnad att sanningen är ute, säger hon.

– Det är viktigt att vara öppen och ärlig så att det inte förekommer ett moln av skam över det här.

Delstaten Montana där Kidder bodde är särskilt drabbat av självmord.

– Det är en väldigt unik sorg och smärta. I vetskap om hur många familjer i den här delstaten som går igenom det här så önskar jag att jag kunde nå ut till var och en av dem, säger Maggie McGuane till AP.

Bipolär – och politiskt aktiv

Förutom de fyra ”Superman”-filmerna medverkade Margot Kidder också i bland annat skräckfilmer som ”Huset som gud glömde” och ”Stilla natt, blodiga natt”. Under 2000-talet gjorde hon flera gästroller i stora tv-serier som ”L Word”, ”Law & Order” och ”Smallville”. 2015 belönades hon med en dagtids-Emmy för barnprogrammet ”The haunting hour”.

Kidder kämpade med mental ohälsa under stora delar av sitt liv och det blev värre av en bilolycka 1990 som gjorde att hon under två år tvingades sitta i rullstol och inte kunde arbeta. 1996 blev hon omskriven efter att ha hittats av polis i en trädgård med avrakat hår och förföljelsemani. I en intervju med People samma år berättade hon att hon var bipolär.

– Till slut kunde jag acceptera min diagnos, säger hon i intervjun.

Margot var också politiskt aktiv och greps 2011 av polis i Washington när hon protesterade mot den kontroversiella oljeledningen Keystone XL.

Margot Kidder blev 69 år.

ANNONS

Se ditt kreditscore, din budget och mycket mer. Gör en kreditkoll på dig själv - helt gratis. Se din kreditkoll direkt

Extern länk från MinKreditkoll

Kolla här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Kändisförälder dog – så gick det för barnen

ÄMNEN I ARTIKELN

Superman