Amelia Adamo

Amelia Adamo: Jag är sömnmedelsberoende

”Försökt att göra något åt det men det går inte så bra”

Av: 

Rasmus Karlsson

I podcasten ”Fundamentalt” berättar Amelia Adamo om sitt sömnmedelsberoende.
I podcasten ”Fundamentalt” berättar Amelia Adamo om sitt sömnmedelsberoende.

NÖJE

Tidningsdrottningen Amelia Adamo har problem med sömnen.

I podcasten ”Fundamentalt” berättar hon om husbygget på Dalarö där allt startade.

– Jag blev sömnmedelsberoende och är fortfarande, säger hon.

I podcasten ”Fundamentalt” som programleds av Anna Hegestrand och Jacob Liebermann får Amelia Adamo, 73, frågan om vilket som är hennes största ekonomiska bakslag.

– Jag tror att det är huset på Dalarö. Bakslaget var att jag var totalt oförberedd på att jag kunde inte hantera ett bygge. De kunde säga vad som helst. Grunden är sned, vi måste göra om. Eller att vi inte kunde ha fönstren som jag ville ha. På något konstigt sätt blev allt väldigt mycket dyrare också. Sen så händer det massor av saker även i ett nybyggt hus som jag inte hade räknat med som blir kostsamt. Då hade jag bra lön och bra bonus. Det var det största bakslaget, att uppleva att jag inte kunde kontrollera någonting, säger hon i podcasten.

”Jag har alltid haft bekymmer med sömnen”

Att hon inte kunde kontrollera det ekonomiska gjorde Adamo orolig och hon fick svårt att sova om nätterna.

– Det var väldigt jobbigt. Jag blev sömnmedelsberoende och är fortfarande. Nu bryr jag mig inte om det så mycket, jag känner att jag är så gammal så det spelar inte så stor roll, säger hon.

När Aftonbladet Nöje når tidningsdrottningen har hon precis avslutat en god pasta och utvecklar sitt resonemang kring sömnproblemen.

– Jag har alltid haft bekymmer med sömnen. Det händer ofta när man är prestationsmänniska. För att saker och ting ska gå bra och man har ett stort ansvar så har jag inte tillhört dem som sovit gott om natten. Det har varit någonting jag levt med och tyckt att jag får stå ut med det med tanke på min lön och mitt jobb. Det har inte varit av den arten att det varit outhärdligt.

Byggprojektet på Dalarö var det som drog igång Amelia Adamos beroende.

”Då började jag äta sömnmedel – en ganska svag tablett”

Hon pratar vidare om husbygget på Dalarö där allting startade.

– När jag inte riktigt kan kontrollera utflödet, som blev för stort då, då kunde jag definitivt inte sova. Då började jag äta sömnmedel, en ganska svag tablett. Då vande jag mig med det. Jag har sedan försökt göra mig av med det då jag har ett hus som är vackert och tid att få lov att vara vaken på natten då jag inte behöver prestera särskilt mycket på dagen. Jag har försökt att göra något åt det, men det går inte så bra.

”Kan ju fortsätta med det här tills jag dör”

Amelia Adamo har fått tips på andra produkter som skulle kunna hjälpa.

– Man kan tydligen köpa cannabisolja på nätet, men jag vet inte varför jag ska sluta egentligen. Jag kan ju fortsätta med det här tills jag dör. Det är små tabletter som inte är beroendeframkallande så att man ökar dosen. Det är en snäll, receptbelagt tablett som fungerar som insomning.

Har du upplevt det här som ett problem?

– Ja, det är klart man upplever det. Alla människor vill ju sova. Sömnproblem i västvärlden under 2000-talet är ett stort problem. Skillnaden för mig är att jag inte är produktiv på det viset att jag måste upp tidigt varje morgon och vara på topp.

ANNONS EXTERN LÄNK

20% på nästan allt för alla club Lyko medlemmar! Gå med i klubben & handla här

Lyko SE

Publisert:

LÄS VIDARE

Ana Diaz: Skiten jag burit på så länge fanns kvar

ÄMNEN I ARTIKELN

Amelia Adamo