”Bachelor”-profilen Li Åvall om sin revansch efter fängelsedomen

Dejtade polis i tv – utreddes samtidigt för brott: ”Jag vill att folk ska veta att det finns hjälp”

Av: Torbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:

Hon dejtade en polis i tv – och samtidigt pågick utredningen som slutade med tre månaders fängelse.

Efter att ha bytt telefonnummer sju gånger har ”Bachelor”-profilen Li Åvall lyckats bryta med drogvännerna.

– Jag kan aldrig skylla ifrån mig på nåt, det är jag som har gjort varenda grej som har tagit mig hit, säger hon.

Li Åvall, 32, hoppas kunna hjälpa andra genom att öppet berätta vad hon har gjort och tagit sig igenom. Det har gått ett år sedan hon blev intagen på anstalt för att avtjäna ett tre månader långt fängelsestraff.

– Jag tänker att det är många som sitter i samma båt idag som jag gjorde innan husrannsakan. Man mår dåligt och är deprimerad, tar drogerna som hjälp för att dämpa ångest och smärta i kroppen och så sitter man där och skäms. Jag trodde att mina föräldrar skulle säga hej då, att de aldrig ville veta av mig mer, men jag har fått så otroligt mycket stöttning. Jag tror att många är rädda, men jag vill att de ska veta att hjälp finns och att våga prata. Och att de ska veta att drogerna inte är hjälpen. Om jag kan hjälpa bara en person där ute så vill jag göra det, säger hon.

Dejtade polis i tv – efter husrannsakan

Sommaren 2018 spelade hon in TV4:s och Sjuans dejtingsåpa ”Bachelor”. Li Åvall var en av ett 20-tal tjejer som dejtade polisen David Möller på soliga sandstränder i den grekiska övärlden. Samtidigt pågick polisutredningen mot henne. Två gånger hade polisen gjort husrannsakan i hennes hem och hittat droger.

Li Åvall tillsammans med sin hund Bruce: ”Jag ser på livet med helt nya ögon. Jag ser en framtid och det gjorde jag inte förut.”
Foto: ANNICA GLAD
Li Åvall tillsammans med sin hund Bruce: ”Jag ser på livet med helt nya ögon. Jag ser en framtid och det gjorde jag inte förut.”

– Jag hade jobbat fruktansvärt hårt i många år och byggt upp en karriär inom träning och hälsa. Och jag brände ut mig, jag blev deprimerad och sjukskriven och började ta avstånd från de som egentligen betyder mest för mig, min familj och mina vänner, och började umgås med fel människor som introducerade mig för droger. När jag mådde så där dåligt brydde jag mig inte om nånting. Jag ville inte leva, jag hade inga känslor, säger hon.

– Jag skämdes så mycket för min sjukskrivning, jag hade ju jobbat med träning och hälsa och allt skulle vara glatt och roligt, så jag vågade inte erkänna att jag mådde dåligt. Så jag gömde mig för alla och tog tyvärr fel beslut i livet.

Kanske lever idag tack vare den som larmade polisen

Kvällar och nätter ägnades åt fester och efterfester. I ett långt inlägg på Facebook som Li Åvall lade upp på dagen ett år efter att hon blev intagen på anstalten skriver hon: ”Det var konstant spring i min lägenhet och folk sov över och bodde några dagar och gick vidare, det var stökigt och alltid fest.” I inlägget tackar hon också den okända person som slagit larm till polisen, med orden ”Du räddade mig.”

Berättade för ”Bachelor”-tjejerna

– Jag har varit väldigt ledsen, besviken och arg, men hade inte den här husrannsakan skett... jag var ute på tunn is, men nu fick jag hjälp att ta beslutet att sätta stopp för det här. När polisen kom så var det blandade känslor, det var sorg och att ”gud nu kommer min familj få veta”, men i samma sekund kände jag att ”okej, nu kommer jag komma ur det här”, säger Li Åvall.

– Så här i efterhand när jag har bearbetat allting så känner jag att jag kanske lever idag tack vare den här personen som ringde polisen.

Foto: TV4 / SJUAN
Li Åvall i TV4:s ”Bachelor” 2018.
Foto: TV4 / SJUAN
Li Åvall och David Möller på dejt i programmet.

Och mitt i det här så är du med i ”Bachelor” också...

– Och dejtar en polis i tv, ja, jag vet. Det är lite ironiskt, men så blev det, säger hon med ett skratt.

Tänkte du under inspelningen på hur rättsprocessen samtidigt pågick?

– Ja, det hängde över mig väldigt ofta. Jag berättade för några tjejer i huset och vi pratade lite om det på kvällarna när tv-teamet hade gått hem och jag fick stöttning från dem. På två dejter med David sa han: ”Li, det är någonting som du inte berättar för mig”, han kanske märkte att det var nånting som hängde över mig. Jag svarade nej när han frågade om det var något, men jag kunde ju lika gärna ha berättat för honom eftersom han själv har egen erfarenhet av liknande problem.

Bytte telefonnummer

Redan före ”Bachelor”-inspelningen hade Li Åvall börjat bryta med sin gamla bekantskapskrets.

– Jag har rensat väldigt mycket bland mina vänner, hur många gånger kan jag ha bytt nummer, sju gånger kanske på två och ett halvt år.

Bytte du nummer för att ingen skulle få tag i dig?

– Ja, först bytte jag nummer och så gav jag ut det till några och berättade vad som hade hänt och sa att ring mig inte om det är fest eller efterfest. Så var det ändå några som missbrukade det och ringde på nätterna om att det var fest. Så bytte jag nummer igen, och för varje gång har vänkretsen blivit mindre och mindre. Det blev lite på test som jag gav ut numret. Nu var det någon månad sen jag bytte nummer igen, men nu har jag nog hittat mina vänner för livet.

Jag ser en framtid och det gjorde jag inte förut

När Aftonbladet pratar med henne har Facebook-inlägget om vad hon gått igenom legat ute i 24 timmar.

– Det känns väldigt bra att ha fått lätta mitt hjärta. Jag har gått runt och tänkt att folk har tyckt illa om mig och känt mig misslyckad. Jag trodde att jag skulle behöva förklara och försvara varje ord jag skrivit, men jag har fått så mycket kärlek, stöttning, pepp och meddelanden. Det var länge sen jag sov så gott som jag gjorde i natt ska jag säga.

Foto: TV4 / Pressbild
Li Åvall berättade för några av de andra tjejerna i ”Bachelor” om rättsprocessen.

Vill berätta

Hon har låtit Facebook-inlägget vara offentligt för att få nå ut med vad hon varit med om.

– Jag har en ganska dold Facebook annars, men jag känner att jag har satt mig i den här situationen. Jag kan aldrig skylla ifrån mig på nåt, det är jag som har gjort varenda grej som har tagit mig hit där jag är idag och nu vill jag dela med mig av det jag har gjort. Om folk tycker att jag är en idiot som har gjort vissa val så får det stå för dem. Vi kommer aldrig bli av med de här nättrollen och de kommer sitta där bakom sina datorskärmar. Nu blickar jag framåt, jag kommer göra något bra av det här oavsett vad folk tycker och tänker.

Hur mår du nu?

– Jag ser på livet med helt nya ögon. Jag ser en framtid och det gjorde jag inte förut. Då ville jag inte leva. Nu älskar jag livet och vill hjälpa människor som har det svårt. Framför allt är jag medveten om vilka val jag gör och hur det påverkar mig om fem minuter, en timme, en vecka eller ett år. Jag väljer alltid det positiva. Jag har haft mitt dåliga i livet och då gäller det att göra bra val. Jag har kommit min familj ännu närmre, det är mycket kärlek här hemma.

Publicerad:

LÄS VIDARE