Så har du aldrig sett svenska kändisarna

BILDEXTRA: Gör kalender för välgörenhet

Av: Cornelis Rikken

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 13 | Foto: Caroline Roosmark Text: Åsa Mattsson
DAGNY CARLSSON (omslag):”Den gamla drottningen anländer vid en tid när det finns tröstande tecken på en upprättelse för äldre kvinnors anspråk på vishet och makt. Inte längre jagade som häxor eller sedda över axeln som grå tanter. Inte bortglömda på underbemannade äldreboenden och tilltalade som barn. Nu tar hon plats på tronen i skogsgläntan med sin långa livserfarenhet av värnande. En lekfull flik av klänningstyget tittar fram under manteln. Sparven vid hjärtat tittar ut genom det åldrade ansiktet, samma sparv som aldrig blir för gammal för nyfikenhet och för länge sedan försonats med att det varaktiga är förändring. Kronan ska hon snart lägga ner bland höstlöven. Och sväva över skogen på snabba vingar.”

En samling ”håll käften-bilder”.

Så beskriver fotografen Caroline Roosmark kalendern ”Sagolika kvinnor" 2020.

– Responsen är väl att man blir ganska stärkt av det. Att det är något jävlar anamma, säger hon.

Kalenderns omslag.
Foto: Caroline Roosmark
Kalenderns omslag.

2004 startade fotografen Caroline Roosmark och journalisten Åsa Mattsson kalenderprojektet "Årets kvinnor & män" för att stödja Fryshusets verksamhet.

Tanken var att skapa en motreaktion till de klassiska utvikskalendrarna och under åren har flera av Sveriges största kultur- och nöjesprofiler medverkat.

2015 lades projektet på is, men tre år senare bestämde sig Caroline Roosmark för att starta upp det igen.

I kölvattnet av Metoo beslutade hon sig för att kalendern från och med nu enbart skulle innehålla fotografier på kvinnor och 2019 års upplaga frontades av Svenska Akademiens Sara Danius – som Jeanne d'Arc.

– Det var det som fick mig väldigt mycket att få lusten tillbaka. Det blev väldigt starkt att få göra den bilden, säger Caroline Roosmark.

”Håll käften-bilder”

2020 års upplaga uppmärksammar Fryshusets projekt ”Barn till ensamma mammor” och bland de medverkande hittar vi namn som Carina Berg, Cherrie och Dagny Carlsson.

Fotografierna beskriver Caroline Roosmark som en samling ”håll käften-bilder”.

– Responsen är väl att man blir ganska stärkt av det. Att det är något jävlar anamma.

En annan som låtit sig fotograferas för kalendern är Camilla Läckberg.

För Nöjesbladet berättar deckardrottningen att hon till en början var aningen skeptisk till att ställa upp då hon var orolig över hur hon skulle porträtteras.

– Jag kan ofta tycka att när man ska porträtteras som författare ska man litegrann ”avkönas”. Det är ofta väldigt påklätt, väldigt respektfullt, väldigt mycket ”hakan vilande mot handen”, säger hon och fortsätter:

– Det finns en liten mall om hur man ska porträttera författare, och jag känner inte alltid att jag passar in i den mallen.

Läckberg: ”Jag har visat den för mamma”

Så fort hon fick höra om Caroline Roosmarks vision försvann dock alla tvivel.

– Troligtvis hade jag inte reagerat på samma sätt om det var en man som hade valt att porträttera mig på det här sättet. Men nu är det en kvinna, som jag har enorm respekt för.

Kommer kalendern att pryda väggen i ditt eget hem?

– Maken vill väldigt gärna ha bilden hemma på väggen, så den lär väl hamna där någonstans. Jag har redan visat den för tonåringarna och de bara garvade och skakade på huvudet, men var väldigt tålmodiga. Mina barn är ganska härdade. Jag har visat den för mamma också och hon säger att hon inte behöver flytta från landet efter den här bilden.

Fotnot: Läs mer om Fryshusets projekt ”Barn till ensamma mammor” och beställ kalendern här: Roosmark.com.


Stjärnorna månad för månad

Januari – STINA WOLLTER

Februari – MARIKA CARLSSON

Mars – CAMILLA LÄCKBERG

April – KATARINA WENNSTAM

Maj – JULIA DUFVENIUS

Juni – CARINA BERG

Juli – ALEXANDRA PASCALIDOU

Augusti - ALEXANDRA RAPAPORT

September – MIKAELA LAURÉN

Oktober - MARIE GÖRANZON

November - SARAH DAWN FINER

December - SHERIHAN ”CHERRIE” HERSI

PODD Tv-bönderna och kärleken

I nionde avsnittet av ”Bonde söker fru”-podden ”Tv-bönderna och kärleken” gästar Youtube-profilen Mauri Hermundsson. Linn och Bea avslöjar att en bonde blivit hjärtekrossad efter inspelningen.

Lyssna:

 iPhone

 Spotify

 Acast


Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE