Publicerad:
Uppdaterad:

Ny dokumentär avslöjar detaljer om Michael Jacksons död

Utredarna berättar i ”Killing Michael Jackson”

Av: Alex Hartelius

Publicerad:
Uppdaterad:

Artisten Michael Jackson dog i juni 2009 efter en överdos av bedövningsmedlet propofol.

I en ny dokumentär riktar utredarna hård kritik mot såväl åklagare som läkaren Conrad Murray.

– Vi ansåg att bevisen var så pass starka för dråp, säger utredaren Dan Myers enligt The mirror.

I kommande dokumentären ”Killing Michael Jackson” avslöjar utredarna Orlando Martinez, Dan Myers och Scott Smith detaljer om artistens död.

Bland annat berättar Orlando Martinez att det var han som hittade en tom flaska av bedövningsmedlet propofol under ett nattduksbord i Jacksons sovrum.

– Min granne var läkare så jag frågade honom om flaskan. Det var han som fick oss att säga ”Whoa, vad gjorde den där, sånt används bara vid operation för att söva ner folk”, säger Martinez i dokumentären enligt The mirror.

Misstankarna mot Michael Jacksons privatläkare, Conrad Murray, trappades upp och det kom sedan fram att han försåg Jackson med nattliga injektioner av propofol för att hjälpa artisten att vila upp sig inför kommande turnén ”This is it”.

Utredarna kritiserar domen

Polisen kunde även konstatera att Murray misslyckats med att övervaka Jackson ordentligt. De tre utredarna ville att privatläkaren skulle åtalas för dråp, men åklagare yrkade i stället på vållande till annans död.

Utredarna tror att de gick på den lägre åtalspunkten på grund av tidigare kritik från kändisfall, exempelvis mordmisstänkte OJ Simpsons som friades för mordet på sin fru, Nicole Brown Simpson, 1994.

– Jag tror att det var, jag vill inte säga den lata vägen, men det var ett åtal som skulle stöta på minsta möjliga motstånd. Vi ansåg att bevisen var så pass starka för dråp, säger Dan Myers.

Conrad Murray dömdes 2011 för vållande till Michael Jacksons död. Murray avtjänade två år av ett fyra år långt fängelsestraff.

1 av 2 | Foto: MARIO ANZUONI / SCANPIX SWEDEN
Michael Jacksons läkare, Conrad Murray

Sonen slutade prata

”Killing Michael Jackson” är den andra dokumentären på kort tid om Michael Jackson.

Tidigare i år släpptes ”Leaving Neverland” där koreografen Wade Robson och programmeraren James Safechuck berättar om de övergrepp som Michael Jackson ska ha utsatt dem för som barn.

Anklagelserna i dokumentären tog hårt på flera i Jackson-familjen. Det har tidigare rapporterats om att Michael Jacksons yngste son, Blanket ”Bigi” Jackson, slutat prata.

Michael Jacksons dödsbo har tidigare valt att stämma kanalen HBO, som var först med att sända dokumentären, på cirka 930 miljoner kronor, och beskrivit i stämningsansökan hur artisten tidigare friats i domstol i samband med övergreppsanklagelserna 2005.

”Killing Michael Jackson” sänds 25 juni 21.00 på Kanal 5 och på Dplay.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: