Artisten Z.E slår tillbaka mot gangsterstämpeln

Rapparen från Tensta har över 100 miljoner spelningar på Spotify

Publicerad 2019-05-05

Jozef, Z.E, skrev sitt första album i fängelse – men har tröttnat på gangsterstämpeln som klistras på rappare som honom.

Han har gått från kriminalitet till årets artist på Grammisgalan.

– Vi håller på att göra något större än oss, vi sätter folk i arbete. Vi håller på att göra så att folk kan äta och må bra här, säger 24-årige Z.E.

Z.E står på lastkajen till sin studio i ett industriområde i Bromma. Han har på sig en mjukisdress från Armani, vita sneakers och en tjock guldkedja runt halsen. Kedjan kostade 35 000 kronor, det diamantbeströdda guldhänget några tusen till. Det står TP för Team Platina, bolaget han byggt upp tillsammans med sina barndomsvänner från Tensta.

Rapparen har en tom påse sura Tutti frutti-godisar i handen och ser sig om efter en papperskorg. Det är grått och kallt ute. Vi pratar om hans musikvideos och hur de kan uppfattas.

– Det låter kanske som jag säger det här bara till dig. Men varje gång någon stoppar mig, någon som inte känner mig, det är alltid det här som kommer på tal. Vapen hit och dit. Varför är det enda ni fokuserar på ett vapen? En falsk pistol, en plastpistol. Var det det enda ni catchade upp av allt det här? Det finns viktigare innebörd i min musik än vad som sker i videon. Lyssna, njut av flowet… nånting! Det är så här det är, från vårt håll. Det är sån här musik jag släpper.

Z.E har över 100 miljoner spelningar på Spotify och är ett modernt musikunder. I februari prisades han som årets artist på Grammisgalan, och i januari för årets hiphop/r&b på P3 Guld. Han har tackat nej till alla skivbolag, all marknadsföring har skett via sociala medier. Och allt annat också. Hur han kommer i kontakt med producenter och nya talanger, hur musiken laddas upp, hur barndomsvännerna i Team Platina kommunicerar med varandra.

Artisten Z.E heter Jozef och är 24 år. Jozef har inte gett många intervjuer och vill inte framträda med sitt efternamn. Men efter att Expressen publicerat en artikel om den nya svenska hiphopscenen, som inleds med några stycken om Z.E, vill han ge sin version. Expressen citerade textrader om rån och gevär, skrev att Z.E i sina videos till exempel ”åker båt och poserar med vapen”, och att han nu står inför rätta för en olovlig körning.

– Jag har varit dömd för ganska allvarliga brott. Om man jämför det med en olovlig körning nu, det är en jävligt bra utveckling. Visst, jag är ingen ängel, jag är kanske inte perfekt förebild. Men så som de målade upp mig i Expressen, det är lite att ta i. Sedan är jag inte är dömd för det där brottet, jag har inte haft någon rättegång än. Och även om jag skulle bli dömd kan det inte ge fängelse.

Så vad var det med artikeln som du reagerade på?

– Jag tycker de målar upp fel bild av mig helt enkelt. Det ser ut som att jag fortfarande är brottsaktiv och sådär. Nej, jag håller på med musik.

 

Två veckor tidigare, långfredag i Tensta. Z.E sitter på en pizzeria med managern Gringo och rapparna Biggie Juke och Jiggz, som även är bröder. Biggie Juke kallar Tensta centrum för ”en fucking öppen anstalt” i låten ”Ghetto misstänkta”.

22 fucking år, när ska solen skina? På bara två somrar, jag har sett sju grabbar försvinna.

Z.E säger i en låt att han var tolv år gammal när han bevittnade sitt första skottdrama.

– Jag har sett mycket innan jag var tolv också. Saker som skulle ge folk men för livet. Sen att det speglas i musiken... det är bara normalt att man berättar det man ser.

Managern Gringo fyller i.

– Det är en ny kultur här ute, den är rå. Verkligheten är rå. Det är roligt att leka med kreativiteten i stället, säger Gringo.

Z.E säger att hans låtar kan handla om något som hände för sex år sedan, något hans vänner varit med om, saker som kan hända eller saker som aldrig har hänt. Musik om det han ser omkring sig.

– Vad ska vi göra, ljuga och säga att det här är guld och gröna skogar här? Det är inte det, säger Z.E.

Hur är det då?

– Du ser ju själv, säger Z.E och pekar ut genom fönstret.

Glömmingegränd är full av barn och ungdomar. Föräldrar är på väg hem med barnvagnar och matkassar. Intill pizzerian ligger en frisersalong, fullsatt som ett stimmigt vardagsrum. När vi rullade in med bilen noterade Jiggz roat hur vissa kastade undersökande blickar:

– De tror ni är poliser. Kolla hur de kollar på er!

Utanför närbutiken Tensta Delikatess, som också bakar bröllopstårtor på beställning, står killar och hänger. Vissa röker cigg, andra röker cannabis. Några äldre killar dribblar med en fotboll i återvändsgränden.

– Som tur är nu lever vi på musik, vi behöver inte göra dumheter, säger Z.E.

Jozef växte upp med mamma, pappa och tre syskon i en trerummare i Tensta. Han är polsk med romsk börd, därav smeknamnet Zigge som senare blev Z.E eller bara Z. När Jozef var 15 år satt han på ungdomshem. Sedan fortsatte han en kriminell bana och har bland annat avtjänat fängelsestraff för grov stöld, som han dömdes för 2015 och 2016. Därtill en del narkotikabrott. Han är öppen med att han fortfarande ”röker en joint ibland”.

Det var bara några år sedan Z.E började rappa. De första låtarna spelades in när han var på permission. Gringo hjälpte honom att lägga ut låtar på Spotify och registrera sig hos upphovsrättsorganisationen Stim. De hördes varje onsdag, Gringo gick hem till Jozefs familj och ringde till anstalten, eftersom man bara kan nå intagna från fasta telefonlinor.

– Han sa att när du kommer ut kan du inte bara stå här ute och lalla. Jag kör ut din musik på Spotify, vi satsar på det här. Fuck det andra, berättar Z.E.

Även om förortsrap funnits länge i Sverige var det kriminella förebilder som dominerade när Z.E och hans barndomsvänner växte upp. Nu kommer barn och unga ständigt fram till dem och vill ta bild. I slutet av videon till låten ”Positiv” filmas några småkillar vid en fotbollsplan som dricker Fanta Exotic och Loka Päron, och vinkar in i kameran.

– Vi brukar skicka hem dem när det är för sent. Vi kan inte ha småungar springandes här på kvällarna. Det klart att vi bryr oss om de yngre här.

Har ni tagit över som de nya förebilderna?

– Jag vet inte om man ska säga riktigt så men... vi har inte tagit över något, vi är bara en del av skaran. Det finns många förebilder nu, vi är vissas förebilder. Garanterat.

 

I Team Platinas 180 kvadratmeter stora studio håller Z.E på att spela in en låt med Enigma ”Nigma” Bergh, som 2017 gick till final i TV4:s ”Talang”. Hon är 20 år, kommer från Enskede och ska snart iväg för att jobba natt på ett lager.

– Det var Zigge som skrev till mig på Instagram. Det blir så enkelt när det kommer till sociala medier. Man följer någon, jag har ju följt Z.E länge.

Jag frågar om Nigma kan visa meddelandet.

Sho Nigma, såg dig på tv när jag satt på kåken och du slaktade micken. Hör av dig om du vill slakta beats med mig.

– Det är ett tag sedan. Jag hamnade i en motivationskrasch efter ”Talang”, var inte beredd på hela den grejen, bara slutade med allt. Jag jobbade och gjorde mitt. Men sen har vi haft kontakt och – om Sveriges bästa rappare tycker att jag är bra, då måste jag ju vara nånting, säger Nigma.

Producenterna till låten är här för att de vann en tävling. Markos Yosif, 19 år från Fittja söder om Stockholm, skickade in några bidrag när Team Platina skrev på Instagram att nya producenter gärna fick skicka in sina bästa ”beats”, alltså själva musiken till raplåtar. Han valdes ut bland 200 bidrag.

Markos samarbetar med Inome Berhane, en 23-årig producent från Eskilstuna, och det var bara två, kanske tre månader sedan de plockades upp.

– Det rullar alltid här, det är inte så stillastående. Det de har gjort här är bra alltså, det är riktigt grymt. Det visar folk i förorten att även om du inte har nåt kan du göra något av det lilla, från grunden. Det här är Sveriges största artister och de har gjort det här helt själva med hjälp av inga skivbolag, ingenting. Det är sjukt. Det är roligt att vara med på bara, säger Markos Yosif, som till vardags jobbar som ”visual merchandiser” i en klädbutik.

 

I studion den här kvällen finns också Per Sinding-Larsen, som gör en dokumentär om Z.E för SVT. Musikjournalisten satt också i Grammisjuryn som tilldelade priset som årets artist 2019.

– Av det jag sett under mina snart 40 år som musikjournalist tycker jag Z.E:s historia är tämligen unik. På ett och samma år gick han direkt upp på Sverigetopplistans förstaplats med inte ett – utan två album. Han blev landets femte mest lyssnade artist på Spotify, utan minsta backning av vare sig riksmedia eller stora musikbolag. Det är en svårslagen bragd.

Per Sinding-Larsen följer en artist som jobbar extremt hårt, på detaljnivå, för att få till sina texter, sin rap och produktion.

– Det pratas ofta om hans musikaliska gangsterdraman, men glöm inte bort humorn. Zigge är kvick som Karl Gerhard och drar sig inte för att döpa sina sånger som om de vore en klassisk pilsnerfilm. Vilken annan rappare skulle betitla en låt "Herren på täppan"? Det är både svart och det är humor. Och det är verkligen en bild av världen och Sverige vi lever i, som han är med och berättar om.

Z.E tittar ut från köket. Sedan han kom till studion har han pratat i telefon.

– Förlåt att jag inte är med er, det är en låt som har läckt. Jag ska släppa en låt klockan 00 ikväll men den har läckt på Youtube. Jag försöker ringa folk och få dem att blocka den.

Ett samtal till.

– Bror, tror du du kan få någon att blocka den här filen på Youtube? Håll koll på din Snapchat. Okej bästa, ring upp mig efter, säger Z.E och lägger på.

– De förstör det där chockmomentet! Det här är mitt levebröd, om alla låtar ska läcka blir det problem.

När Z.E rett ut turerna kring hans läckta låt ”Herren på täppan” tar han fram en sopkvast och börjar dra av köksgolvet.

– Okej att folk kommer hit och festar och sådär på helger. Men de kan åtminstone kasta saker i en askkopp, och det finns papperskorgar överallt. Jag har inte varit här på två dagar och det har blivit såhär.

Har det varit valborgskalas? frågar Per Sinding-Larsen.

– Typ. Men såhär stökigt har det aldrig varit här faktiskt. De har slängt det på golvet i stället för att vara lite generösa och städa efter sig. Nasty, säger Z.E och kastar en fimp.

 

I en soffa sitter managern Gringo med några barndomsvänner. Det är Gringo som är kontaktpersonen, sambandscentralen, den som håller i de flesta trådar. Allt går fort för Team Platina. En video spelas in på lördagen och ligger på Youtube två dagar senare. För att avlasta Gringo har vännen Zack börjat jobba som PR-ansvarig, Samfarkad har blivit turnémanager. Vi pratar lite mer om Tensta, och Gringo berättar.

– Det är så mycket fattigdom. Även fast ni ser att vi drar in miljoner är vi ändå långt ifrån att må bra. Du kan se i mina ögon, du kan se på ögonen på oss, att vi är inte glada än. Vi har inte nått den nivå vi vill upp till, det finns så mycket att täcka. För det är för mycket fattigdom här. Ingen av oss äger någonting. Ingen lägenhet, kanske någon äger en bil, men annars ingenting. Det är därför vi jobbar så hårt som vi gör, och det enda som driver oss är hungern. Jag tror inte någon vill leva kvar där och uppfostra sin familj. Det är det jag kan säga om Tensta. Det är fattigt, säger managern Gringo.

Så du vill helst flytta därifrån?

– Det finns så mycket att se och uppleva i den här världen. Vi har redan varit där i 20–25 år. Det finns miljoner andra grejer att uppleva, miljoner andra grejer att se och gå igenom.

 

Hiphopartister gör inte sällan låtar om sina mammor. Z.E har gjort ”Ser du mig mamma”.

Kanske säger skiftningen i deras telefonsamtal något om Jozefs utveckling.

– Hon är fett stolt. Förut brukade hon ringa mig varje kväll. ”Vart är du? Vad gör du? Kom hem nu!” Nu är hon mer lugn. Jag brukar ringa henne, fråga ”vad gör du mamma?” Hon känner att hon behöver inte oroa sig lika mycket. Visst, det är hetsigt här ute, det kan fortfarande hända vad fan som helst här. Det är inte så att vi lever i ett...

Z.E väljer mellan orden.

– Icke utsatt område. Vi är fortfarande i smeten här. Men det är på bättringsvägen, 100 procent. Vi börjar sätta vänner i arbete, folk som hållit på med kriminalitet. Vi håller på att göra något större än oss, vi sätter folk i arbete. Vi håller på att göra så att folk kan äta och må bra här, säger Jozef, Z.E.