Studenter sågar SVT:s beslut om succéserien: ”De vill satsa på yngre men vi är ju här”

Uppdaterad 2020-10-19 | Publicerad 2020-10-17

”Det sitter i väggarna”-programledaren och  antikexperten Rickard Thunér och byggnadsantikvarie Erika Åberg

Många äldre rasar över att succéserien ”Det sitter i väggarna” läggs på is.

Nu undrar en studentgrupp i ett öppet brev: ”SVT, hur tänker ni?”

– De säger att de inte har den yngre generationen, men vi är ju här, säger Adeline Löfroos, 26, en av initiativtagarna.

SVT:s beslut att lägga ”Det sitter i väggarna” på is har väckt starka reaktioner. Kanalen motiverar pausen med att man vill satsa på program för yngre tittare – vilket fått många äldre i Sverige att rasa.

– Det andas diskriminering, sa Christina Tallberg, ordförande för Pensionärernas riksorganisation PRO, till Aftonbladet i går.

Men även många yngre tittare har reagerat på att tv-succén med 1,1 miljoner tittare försvinner på obestämd tid.

”SVT, hur tänker ni?” Börjar ett öppet brev till den statliga tv-kanalen, skrivet av ett 50-tal antikvariestudenter på Uppsala universitet i åldrarna 18-35 år.

”Ni lägger ner ’Det sitter i väggarna’ för att ni antyder att det inte finns något intresse hos den yngre generationen. Men VI är den yngre generationen!”

”Förkastligt, vi är ju här”

– Jag såg kommentaren från PRO och tänkte att någon yngre måste ta tag i det här också, säger Adeline Löfroos, 26, en av initiativtagarna till brevet.

– Vi tycker att det är förkastligt. De säger att de inte har den yngre generationen, men vi är ju här. Så vi ville ju visa att vi verkligen bryr oss.

Adeline går första året på föremålsantikvarieprogrammet på Uppsala universitets Campus Gotland. Hon tackar SVT-succén, som på måndag fullbordar sin sjätte säsong, för sitt karriärsval.

– Jag var intresserad av historia redan innan så jag tänkte först att jag skulle bli historiker, som Christopher O’Regan som var med innan han byttes mot Rickard Thunér. Sedan såg jag Erika Åberg som jobbar med byggnadsvård så tänkte jag ”kan man arbeta som det?” Då kollade jag vidare och hittade denna utbildning, säger Adeline.

Startade hashtagg

Adeline Löfroos.

Hon är inte ensam om att ha haft serien som inspiration.

– I introduktionen den första dagen när vi kom in så fick vi fylla i en liten enkät och en av frågorna var vad som influerat oss till att söka till det här programmet. ”Det sitter i väggarna” var ett av enkätens första svarsalternativ. Då kändes det ganska starkt, att det var en av de primära inspirationerna.

Studenterna startade på fredagskvällen hashtaggen #heltuppatvaggarna på Instagram och Facebook, som ett upprop för seriens besvikna yngre tittare. Adeline tror att intresset för att restaurera gamla hus och lära sig mer av dess historia har blivit en trend bland unga.

– Jag har jättemånga kompisar som i stället för en lägenhet inne i stan har köpt ett torp eller en stuga som de restaurerar. Det har ju blivit som en liten kultur i sig, säger hon.

Sociala medier-konton

– Många har startat byggvårdskonton på sociala medier som man kan följa. Det är ett intresse som blivit stort rent allmänt liksom, att man vill bevara, ur miljöaspekt och historiskt sett, folk är intresserade av husens historia och vill veta – vad sitter egentligen i väggen?

Enligt SVT är det ändå inte tillräckligt många under 50 som tittar. Adeline tror att det kan bero på en misstolkning av statistiken.

– Vi är studenter och bor hemma och ofta är det ju våra föräldrar som står på tv-licensen. Så när vi sitter och tittar så är det ju våra föräldrar i 50-60-årsåldern som de får in i informationen, även om det är deras barn som sitter och tittar på programmen.

Studenterna är från vänster Runa Lundin, Adeline Löfroos, Michael Jansson, Tilda Rosén och August Bizzozero.

Studenternas öppna brev till SVT

SVT, hur tänker ni?

Ni lägger ner programmet ”Det sitter i väggarna” för att ni antyder att det inte finns något intresse hos den yngre generationen. Men VI är den yngre generationen!

Vi är antikvariestudenter på Uppsala universitet, Campus Gotland i åldersgruppen mellan 18 och 35 år. Majoriteten av oss som sökt den här utbildningen har inspirerats av ”Det sitter i väggarna” och flera har tack vare programmet upptäckt att det finns ett arbetsfält inom detta, att vårda och bevara vårt materiella kulturarv. En av programledarna är även en gammal student som precis utsetts till årets byggnadsvårdare. Samtidigt har tittarsiffrorna veckovis legat vid miljonen vilket visar på ett växande intresse för kulturvården. Programmet är mer aktuellt än någonsin, även för oss yngre.

Hur kan ni då lägga ner?

Till skillnad från tidigare så finns idag en större medvetenhet kring att vårda och bevara äldre hus.

Tänk dig det gamla torpet med de munblåsta glasrutorna, de runda kakelugnarna och den sneda husväggen som ”satt sig”. Hur du än försöker så kommer den där tavlan alltid hänga snett. Låter inte detta charmigt? Absolut, men det finns så mycket mer än bara det estetiska. Det ekonomiska och miljövänliga perspektivet är minst lika angeläget. När vi nu står inför en oviss framtid måste vi agera ansvarsfullt. Vi måste inse vilka resurser som finns istället för att enbart skapa nytt, nytt, NYTT.

Det är därför dessa TV-program är så viktiga. De väcker intresse och engagerar hela det svenska folket. Nu när ni väljer att lägga ner kulturprogrammen så hämmar ni utvecklingen. SVT, ni som är en statlig verksamhet och har ett ansvar att bilda folket. Skärp er!

Antikvariestudenterna vid Uppsala universitet, Campus Gotland