Jul med Astrid Lindgren blir ny tradition i SVT

SVT:s idéskiss för inramningen.
SVT:s idéskiss för inramningen.

En magisk jul med Astrid Lindgrens figurer.

SVT storsatsar på mys och bus i stugorna.

– Vi vill skapa en fin julaftonstradition för alla generationer, säger Hanna Stjärne, vd på SVT.

Vi har Musse Pigg. Vi har tjuren Ferdinand, Lady & Lufsen, Snövit – alla klassiker i ”Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul”. Ett program som blivit en svensk tradition på julafton.

Men nu får Kalle konkurrens.

I SVT:s nya storsatsning är det Astrid Lindgren och hennes mest populära figurer som ska skapa en mysjul för hela familjen. Från och med julafton 2023 ska publiken möta berättelser baserade på verk av Astrid Lindgren – både i form av nyproducerade animationer och klassiska klipp.

– Ambitionen är att skapa en fin julaftonstradition för alla generationer. Vi har ju även Kalle Ankas jul i tablån, men det finns utrymme för många klassiker i SVT, säger Hanna Stjärne.

Ur ”Vi på Saltkråkan”.
Ur ”Vi på Saltkråkan”.

Nyproducerade animationer

Programmet ramas in av trägöken Lustig-Gök – en ganska okänd och busig Lindgren-figur som bor i en klocka och har koll på allt i hela världen. Lustig-Gök har i nysatsningen avancerat från novellform till en animerad och levande karaktär och presenterar en hel rad klassiker under det timslånga programmet.

Tv-publiken får se nyproducerade animationer av Nils Karlsson-Pyssling, Emil i Lönneberga, Räven och Tomten samt Kajsa Kavat.

– Det känns fantastiskt att på ett nytt sätt kunna lyfta fram Astrid Lindgrens stämningsfulla berättelser, säger Hanna Stjärne.

Men det blir också arkivklipp från älskade klassiker från när Pippi Långstrump firar jul och när tomten kommer med släde till hela gänget på Saltkråkan.

Hoppas det blir en klassiker

SVT:s mål har varit att lyfta berättelser om ensamhet, saknad, behov av kärlek och samhörighet med familj och vänner. Hanna Stjärne har stora förväntningar på att satsningen ska bli en återkommande succé.

– Vi kan såklart inte bestämma på förhand om programmet blir en klassiker, det avgör publiken, men det är vad vi hoppas.

Projektet är ett samarbete mellan SVT, Astrid Lindgren Aktiebolag och Qvisten Animation AS.

Astrid Lindgren.
Astrid Lindgren.
Publisert:

LÄS VIDARE