Psykologförbundets kritik mot ”Radiopsykologen”: Byt namn

Läkare tar över rollen som psykolog

Uppdaterad 2021-05-28 | Publicerad 2021-05-27

Ullakarin Nyberg. Arkivbild.

”Radiopsykologens” nya programvärd är inte en psykolog – utan en läkare.

Nu kritiserar Psykologförbundet P1-programmet för att vara missledande.

– Vi hade allra helst sett att man hade en psykolog i programmet, säger Kristina Taylor, ordförande i förbundet.

P1:s ”Radiopsykologen” släppte i tisdags nyheten om att Ullakarin Nyberg, överläkare inom psykiatrin, ersätter Lasse Övling. Den nya värden är ingen psykolog, något som fått Psykologförbundet att rasa. I ett uttalande på sin hemsida uppmanar förbundet Sveriges Radio att byta namn på programmet.

– Man verkar inte förstå att det är viktigt att i ett public serviceprogram vara tydligt med olika professioner. Det är inte alltid helt enkelt för allmänheten att veta skillnaderna och då tycker vi att det är viktigt att man inte bidrar till att förvirra ännu mer, säger Psykologförbundets ordförande Kristina Taylor till Aftonbladet.

Hon menar att det är nödvändigt för patienterna inom hälso- och sjukvården att veta vem man träffar, vad man kan ställa för krav på denne och vilken utbildning hen har.

– Det är en patientsäkerhetsfråga. I sjukvården har man bedömt det så pass viktigt att det är lagstiftat kring vilken behörighet som gäller för olika yrken och titlar, säger hon och fortsätter.

Programmet fortsätter utan Lasse Övling. Arkivbild.

Vill programmet byter namn

Förbundets ordförande är dock noggrann med att poängtera att kritiken inte riktar sig mot Ullakarin Nyberg, som hon menar ”säkert är en väldigt kompetent psykiatriker”, utan att det handlar om att ”förstå varför gränsdragningarna är viktiga och agera därefter”.

– Psykiatriker har en grundutbildning som läkare, och det är ju en medicinsk profession. Psykolog har ju en grundutbildning som psykolog, och de läser olika vetenskaper. Det är två helt olika grundutbildningar.

Kristina Taylor ser att Sveriges Radio kan ta till sig kritiken på flera sätt och ger några exempel.

– Vi hade allra helst sett att man hade en psykolog i programmet, eller att man har två program som ”Radiopsykiatrikern” och ”Radiopsykologen”. Alternativt att man byter namn på ”Radiopsykologen”, så det framgår att det inte är en psykolog man pratar med. De kan ju också lyfta den här diskussionen som nu har uppstått för att prata om skillnaderna och likheterna.

Programmets producent, Siri Ambjörnsson, förstår Psykologförbundets kritik med förutsättningen att ”man har utgångspunkten att ett samtal i ’Radiopsykologen’ kan likställas med ett samtal hos en psykolog’”.

”Men det vi erbjuder är varken någon psykologisk eller psykiatrisk behandling. Samtalen i ’Radiopsykologen’ förs ju offentligt. public serviceprogram, med allt vad det innebär av hänsyn till tredje part bland annat”, skriver hon i ett mejl till Aftonbladet.

”Hänger inte på legitimationen”

Ambjörnsson skriver att produktionen laborerar med programmets namn men att de ännu inte vet var det kommer att landa.

”Vi ska naturligtvis inte vilseleda någon, det vore ju bara dumt! Men vi menar att att lyssnarna, såhär efter tolv år, är väl medvetna med vad ett samtal i ”Radiopsykologen” är – ett djupgående, eftertänksamt samtal kring något som är knepigt och känslomässigt. Det som är avgörande för den som ringer in är den kontakt som skapas, mellan hen och ’Radiopsykologen’. Och den kontakten, den hänger inte på legitimationen. Men naturligtvis kommer det i programmet att framgå vilken kompetens och bakgrund Ullakarin Nyberg har.”

Producenten menar att det är en slump att den nya värden inte är en legitimerad psykolog, utan en överläkare.

”Ullakarin gjorde väldigt bra ifrån sig under en casting, hon etablerade snabbt en varm kontakt i telefonsamtalet och lyckades leda det på ett imponerande sätt. Det hade med hela hennes person att göra såklart, och inte med att hon var psykiater. Men hennes långa yrkeserfarenhet av att samtala med människor i kris är naturligtvis också nödvändig för att valet föll på henne”

Psykologförbundet tycker att ni ska byta namn till "Radiopsykiatrikern", vad tycker du om det?

”’Radiopsykiatrikern’ signalerar någonting annat än ’Radiopsykologen’. Ett samtal om en annan sorts frågor. Vår poäng är ju att samtalen med Ullakarin Nyberg, kommer handla om precis samma saker som förut. Jag är övertygad om att lyssnaren kommer känna sig trygg att ta upp de frågorna, också med Ullakarin”, svarar hon


Rockbjörnen