Mejla

Natasha Azarmi

Hyllningskonserten blev en påminnelse om Tims fantastiska arv

Natasha Azarmi om Avicii Tribute Concert i Friends arena

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Det är publikrekord och en stjärnspäckad konsert.

Men framför allt är "Avicii Tribute Concert" ett viktigt initiativ och en påminnelse om Tim Berglings fantastiska arv.

I en intervju med Nöjesbladet berättar Klas Bergling att livet delats upp i ett ”före” och ett ”efter” Tim. Han vill göra något meningsfullt av det sistnämnda så i kväll förverkligar han en av sonens största visioner.

Tim Bergling hade nämligen planer på att framföra sina låtar med ett stort liveband. Det kan tyckas ovanligt för en dj men känns alldeles självklart för Avicii. Det är svårt att nämna någon annan artist som lyckats bygga samma starka broar mellan country, pop och elektronisk musik.

Världsstjärnor som KygoDavid GuettaAdam Lambert och Rita Ora har samlats för att hylla minnet av Tim och redan på förhand känns det som årets största musikhändelse. Konserten tv-sänds, internationell media är på plats och det är publikrekord för Friends Arena. I pressrummet ryktas det om hur många som är här. 50 000? 55 000? Mer än 58 000 personer, ska det visa sig.

Miljoner i kampen mot psykisk ohälsa

I kväll ryms både glädje och sorg. David Guetta spelar ”Goodbye”, låten som han skrev samma vecka som Tim gick bort. Telefonerna som precis tänt upp arenan byts ut mot vevande händer och en total urladdning när dj:n går över till ”Levels” och skriker ”For Avicii!”.

– Vi saknar Tim men han finns här hos oss i kväll genom sin musik, säger Klas Bergling från scenen en stund senare. Han är märkbart rörd och ler från öra till öra varje gång publiken jublar till hans ord.

1 av 2 | Foto: THOMAS JOHANSSON och NILS PETTER NILSSON
Tårar och jubel i Friends arena när den ena Avicii-hitlåten efter den andra framfördes live av ett 20-tal olika artister.

Han för vidare sonens arv på ett oerhört värdigt sätt. Kvällen är en vacker och genuin hyllning till Avicii och hans musik.

Men den handlar också om att jobba mot stigmatiseringen av psykisk ohälsa bland unga och unga vuxna. Om att få bort den tysta kamp som drabbar alldeles för många män. I kväll går alla intäkter till välgörenhet. Och Tim Bergling Foundation – stiftelsen som startats av föräldrarna Klas Bergling och Anki Lidén kommer från och med nästa år att skänka tio miljoner kronor i året, i tre år, till Självmordslinjen.

20-tal artister i högt tempo

Det tunga ämnet är närvarande under hela kvällen. Det finns ett vemod trots euforin som hänger i luften. Sandro Cavazza säger att det är konstigt att inte ha Tim här i kväll. Aloe Blacc kallar honom för en av sin tids viktigaste artister. Och det hugger till i magen varje gång Tim visas på storbildsskärmen. 

Även musikaliskt finns det stunder som gör avtryck.

Zak Abels dramatiska version av ”Ten more days” eller Audra Maes passionerade ”Addicted to you”, till exempel. Och givetvis Dan Tyminskis explosiva ”Hey brother”. Det går inte att beskriva jublet som följer.

De närmare 20-tal artisterna kör oftast bara en låt var och byter av varandra i snabba övergångar. Vi behöver inte hymla med att vissa insatser går obemärkt förbi.

Samtidigt är det speciellt att få uppleva Tim Berglings musik på det här sättet. Med hjälp av liveband och orkester får låtarna en helt ny känsla och sårbarhet. Och de förhöjs ytterligare tack vare publikens allsång. Det blir särskilt tydligt under ”The nights” när 58 000 fans sjunger ”One day you'll leave this world behind/So live a life you will remember”.

Den där ”efter”-biten som Klas Bergling pratade om känns redan evig.

Publicerad:

LÄS VIDARE