Åklagare väcker åtal mot ”Mordpodden”

Av: Torbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3
Mordpodden.

Åklagare väcker åtal mot ”Mordpodden” efter plagiatanklagelserna.

Fallet tas upp av Stockholms tingsrätt nästa år, uppger SVT:s Kulturnyheterna.

Efter författaren Lars Ohlsons polisanmälan har nu en åklagare gjort samma bedömning och väljer att väcka åtal mot ”Mordpodden” för brott motupphovsrättslagen. Fallet kommer att tas upp i Stockholms tingsrätt nästa år.

SVT:s Kulturnyheterna har tidigare rapporterat om plagiatanklagelserna mot den populära podcasten. Lars Ohlson har i sin bok ”Kakelugnsmordet” från 2016 med ett antal unika uppgifter om det mycket uppmärksammade mordet som skedde på 60-talet. Uppgifterna har återgetts i Bauer Medias och Radioplays podcast ”Mordpodden” och Lars Ohlson reagerade starkt när han fick höra avsnittet.

– Jag kände inte till ”Mordpodden” över huvud taget, men sen lyssnade jag och tänkte ”herregud, det är ju Kakelugnsmordet rakt upp och ned!”, sa han till Kulturnyheterna i samband med att han polisanmälde det misstänkta upphovsrättsbrottet i början av oktober.

Försvaret: ”Vi angav källan”

Åklagare Linda Lauronen lämnade under måndagen in ett åtal till Stockholms tingsrätt och i åtalet ingår såväl sidor ur boken ”Kakelugnsmordet” som utskrifter ur podcasten som enligt åklagaren ska visa att ett upphovsrättsbrott har begåtts.

”Min bedömning är att straffvärdet för brotten är dagsböter (även om det är tingsrätten som beslutar i slutändan)”, skriver hon till Kulturnyheterna.

”Mordpodden” görs av Amanda Karlsson och Linnéa Bohlin som inte vill bli intervjuade av Kulturnyheterna utan hänvisar till ett uttalande:

”Vi lägger ned ofantligt mycket jobb på vår podd och är noga med att hänvisa till källor, vilket vi även har gjort i det här fallet. Våra avsnitt baseras huvudsakligen på domar och förundersökningsprotokoll, men eftersom det här var ett så gammalt fall som det var svårt att hitta information om är informationen i just det här avsnittet delvis hämtad från boken, vilket vi är öppna med. Vi anger både boktitel och författare.”

Nöjesbladet har sökt ansvariga på Bauer Medias radio- och podcastplattform Radioplay, som väljer att inte kommentera eftersom åtalet riktar sig mot produktionsbolaget som gjort podden och inte plattformen.

”Vi har inga kommentarer kring själva åtalet då det inte gäller vårt bolag men konstaterar att det är det första åtalet kring en podd. Därmed intressant hur poddar får citera och återge annans material, oavsett om det är inspelat eller skrivet samt källhänvisningens omfattning”, skriver Bauer Medias marknadsdirektör Jakob Gravestam i ett mejl.

Håll koll på poddarna - följ Nöjesbladet på Facebook

PODD Tv-bönderna och kärleken

I åttonde avsnittet av ”Bonde söker fru”-podden ”Tv-bönderna och kärleken” berättar Linn och Bea allt om tittarilskan mot TV4 efter förra veckans avsnitt.

Lyssna:

 iPhone

 Spotify

 Acast


Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE