Experten: ”Kan bli svårare för nya rappare att slå igenom”

Publicerad 2021-11-10

Nils ”Einár” Grönberg.

Mordet på artisten Einár har skakat Sverige.

Men gangsterrapscenen kommer inte att slå av på takten, menar hiphopskribenten Marimba Roney.

– Så länge man kan tjäna väldigt mycket pengar på den så kommer det vara kvar, säger hon.

Det var den 21 oktober som Nils Einar Grönberg, känd under artistnamnet Einár, sköts ihjäl i Hammarby sjöstad i Stockholm. Den hyllade rapparen blev 19 år gammal.

Mordet har skakat Sverige och väckt nya debatter kring det upptrappade gängvåldet i landet. Men tragedin kommer inte att förändra gangsterrapen, som länge verkat hand i hand med den kriminella världen, menar musikjournalisten och DJ:n Marimba Roney, 45.

– Så länge vi lever i ett hyperkapitalistiskt samhälle och man kan tjäna väldigt mycket pengar på gangsterrappen – och då menar jag inte bara artisterna utan hela skivbolagsbranschen har tjänat väldigt mycket pengar på den här subgenren – så kommer det vara kvar, säger hon.

– Det har ju funnits en kommersiell tanke med det sedan lång tid tillbaka så ett mord av flera tror jag inte generellt kommer att ändra på det.

Marimba Roney

”Svårare för nya rappare”

Däremot är det möjligt att samhället börjar se på musikgenren, som gruppen Kartellen lade grunden för i slutet av 00-talet, i ett nytt ljus, menar Marimba Roney.

– Sverige är ett väldigt litet land och jag har hört att det ibland blivit så att vissa gangsterrappare – om man nu ska benämna dem så – kan få svårare att få ett mainstreamgenomslag eftersom media kanske backar och blir lite rädda att ta i det. Det har ju redan innan funnits mycket diskussioner kring att Yasin ska få pris, till exempel.

Artisten Yasin dömdes nyligen till ett 1,5 år långt fängelsestraff för inblandning i kidnappningen av Einár. Under tiden han satt häktad vann han bland annat en Grammis och två priser på musikgalan P3 Guld. I samma dom mot det kriminella Vårbynätverket i juli, där 30 personer stått åtalade, dömdes rapparen Haval till 2,5 års fängelse för medhjälp till människorov och rån.

Yasin.

Vill inte se våg av positiva budskap

Marimba Roney hoppas att den kriminella kopplingen till musikgenren inte kommer att hindra artister i framtiden från att berätta om sin verklighet.

– Det jag hoppas inte händer är att man drar alla rappartister över en kam och att det blir svårt för alla, även om grunden som man måste ta tag i är att det finns en kriminell värld som unga dras in i, säger hon.

– Jag hoppas inte att det blir någon våg av att nu ska vi bara ha en massa positiva budskap.

En annan ny verklighet för gangsterrapen i Sverige är att fler av de stora namnen av olika anledningar försvunnit.

– De största som de flesta känner till i Sverige sitter ju inne eller har dött, så jag tänker att det kommer att påverkas här i Sverige utifrån att de största artisterna här just nu är borta från scenen. Men det kommer inte betyda att det inte kommer upp nya, säger Marimba Roney.

Tror du att mordet på Einár kommer få några artister att sluta?

– Vissa enstaka rappare kommer säkert tänka till och fråga sig själva ”vad är det jag håller på med, vad vill jag göra?” Den bilden får man bara av att se hur vissa har uttalat sig om sitt förflutna som rappare. Det har funnits rappare som har börjat som gangsterrappare och som sedan självmant, utan att något hänt eller några påtryckningar, sagt att ”jag vill inte stå för det här” och ändrat riktning.

Kommer vi höra mycket om Einár i gangsterraptexter framöver?

– Det kan jag inte svara på. Einár var ett lite känsligt ämne inom rappvärlden innan och jag tror inte att det blir mindre känsligt nu. Många har ju respekterat Einár men samtidigt har han fått leva med det här att han är en vit kille som har blivit den största. Det har funnits en lite komplex relation till det och det lär nog fortgå.