Tiktok

Tiktok-stjärnan: En svensk klassiker i otur

Av: 

TT

Björn Holmgren är aktuell med låten "Ut med allt".
Björn Holmgren är aktuell med låten "Ut med allt".

NÖJE

Björn Holmgrens singel ”Ut med allt” toppade Spotify i Sverige när den släpptes.

Men vägen mot artistkarriären har inte varit spikrak. Nu tar Tiktok-stjärnan revansch efter ”en svensk klassiker i otur”.

Det har varit en hektisk tid för Björn Holmgren efter singelsläppet ”Ut med allt”. När låten nådde lyssnarna hade han inga spelningar bokade, några dagar senare var sommarkalendern full. Samtidigt blev singeln den mest spelade på Spotify i Sverige.

– Min kompis ringde och skrek, jag förstod inte vad han sade, jag var tvungen att lugna ner honom. Han sade ”du är nummer ett i Sverige”, och då började jag också skrika, berättar Björn Holmgren.

25-åringen slog igenom på sociala medier-plattformen Tiktok genom att tolka andra artisters låtar, till en början på ett humoristiskt sätt. Det var också så fröet till ”Ut med allt” såddes. Refrängen skrev Björn Holmgren nämligen som en fortsättning på Veronica Maggios ”Satan i gatan”, fast ur motpartens perspektiv.

Björn Holmgren blev känd på Tiktok genom att tolka andra artisters låtar. Nu satsar han på en egen artistkarriär.

”Måste våga misslyckas”

Björn Holmgren började tidigt att intressera sig för musik, men vägen till en artistkarriär har inte varit spikrak.

– Man måste våga misslyckas för att bli bra på någonting, och misslyckande är någonting jag har levt med i många år, konstaterar han.

För två år sedan bodde Björn Holmgren i en dyr lägenhet i London, jobbade på hotell och hade ett band med sin dåvarande flickvän. Sedan svepte pandemin in över världen och han blev allvarligt sjuk med andningssvårigheter. Precis innan dess blev han dumpad, vilket ledde till att bandet splittrades. Men inte nog med det.

– När corona kom stängde hotellet och jag blev av med jobbet, flickvännen, bandet och också lägenheten, för jag kunde inte betala hyran. Det kändes som att jag tog en svensk klassiker i otur. Men två år senare är jag här, säger han.

Som tioåring upptäckte Björn Holmgren Bob Dylan och började lära sig spela på en nylonsträngad, på tok för stor, gitarr. Nu är han aktuell med singeln "Ut med allt".

”Somrigt sound”

Tiktok har blivit en viktigt plattform för musikbranschen – det som trendar där sprids ofta vidare till andra kanaler. Samtidigt gäller det för kreatörerna att få tittarna att stanna vid just deras videoklipp. Det var anledningen till att Björn Holmgren satsade på mer humoristiska inlägg till en början.

– Folks ”attention span” har krympt, även mitt. Så det gäller att man fångar dem direkt, säger Björn Holmgren, och fortsätter:

– Även om jag sjunger en jättefin låt, så bra jag bara kan, så kan det verkligen floppa om det inte finns något litet som sticker ut från mängden.

Till våren släpper han ytterligare en singel, men exakt datum är inte bestämt. Han beskriver den kommande låten som pampig och somrig, med en ”håll käften”-refräng.

TT: Siktar du på att få en sommarplåga?

– Det har aldrig varit min plan, men jag skulle säga att mitt sound är ganska somrigt. När jag skriver musik vill jag ha hooks, man ska kunna lyssna på låten en gång och sedan ha den i huvudet i en vecka. Jag tror att många förknippar det med sommar, säger han.

Men något album lär det inte bli inom den närmaste tiden.

– Att släppa en skiva ger inte samma plats för varje enskild låt, som när man släpper dem separat som singlar. Men det är klart, det vore en dröm att få paketera en hel skiva med dunderlåtar som hänger ihop.

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu åter att beställa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Publisert:

LÄS VIDARE

”Gift vid första ögonkastet” 2022 – så gick det sen

ÄMNEN I ARTIKELN

Tiktok

Musik

London