Bert Karlsson polisanmäls – hets mot folkgrupp

”Det är provocerande och kränkande”

Publicerad:
Uppdaterad:
Bert Karlsson.
Foto: MAGNUS SANDBERG
Bert Karlsson.

NÖJE

Bert Karlsson uttalade sig om romer.

Nu anmäls han för hets mot folkgrupp.

– Jag är så jävla trött på det här jävla Sverige, säger han.

Den 24 januari publicerade Bert Karlsson en video på Tiktok där han enligt flera uttryckt missaktning gentemot folkgruppen romer.

Nu har advokaterna Sunita Memetovic och Leif Ericksson från advokatfirman Ericksson & Häggquist, samt Jan Selling, docent i historia från Södertörns högskola, valt att anmäla honom för hets mot folkgrupp.

– Det här är provocerande och kränkande, säger Sunita Memetovic.

”Vi är inte rasister i grunden”

”Är du rasist?”, frågade en följare till Bert Karlsson på Tiktok, varpå han svarade:

”[Z-ordet] klagar ju ibland på mig när jag gick hårt åt dem och de sa att det var för att de är [z-ordet]. Och då säger jag att nej det beror på att det finns ett antal hos er som missköter sig och det är det som är erat problem. Se till att ordna det i stället för att kritisera folk och kalla dem rasister, vi är inte rasister i grunden.”.

Videoklippet har visats över 338 000 gånger där många har reagerat, med blandade reaktioner.

Vet inte skillnaden

Samma dag som förintelsens minnesdag den 27 januari, kom ytterligare en video, denna gång på hans Youtube-kanal.

”Jag har inga problem med att säga romer, men för mig är [z-ordet] och romer samma personer. Det blev ett jävla liv på Tiktok. Jag vill veta vad som är skillnaden på en rom och [z-ordet]? Det är tydligen ett negativt ord.”

”Det finns inga rasister i Sverige i dag att tala om. Det finns idioter möjligen, Jag står för vad jag säger. Jag finner ingen anledning att be om ursäkt.”

Klippet har fått nära 40 000 visningar. Det många reagerar på i båda videorna är att han använder z-ordet, som också nazisterna stämplade romerna med i koncentrationslägren.

Kan jämföras med n-ordet

Advokaten Sunita Memetovic blev kontaktad av en ungdom som bad henne titta på klippen. ”Det här är rasism”, ska personen ha sagt.

– Han uttalar sig direkt olämpligt, säger Sunita Memetovic.

Hon menar att han uttryckt sig på ett sätt som förmedlar ett buskap om att romer i allmänhet är mer benägna att begå brott i förhållande till andra.

– Klippen har fått stor spridning och många sidor som har romassociationer skrev på sina sociala medier att såhär får man inte bete sig och att han får be om ursäkt.

”Det faktum att Bert Karlsson använder z-ordet kan jämföras med n-ordet för svarta eller afrosvenskar”, står det i polisanmälan.

”Jag förstår ingenting”

Bert Karlsson menar däremot att han inte gjort något fel.

Kan du förstå att du får reaktioner kring användandet av z-ordet?

– Nej! Jag kan inte förstå det. Vem är det som har bestämt att man inte får använda det?

Angående yttrandet om att en del romer missköter sig så menar Bert Karlsson att det var kopplat till en specifik händelse, och inte att folkslaget gör det generellt.

– Det var sex stycken [z-ordet] som bråkade och slogs på min camping och då slängde jag ut dem.

Enligt Karlsson fanns det ingen negativ avsikt med hur han uttryckte sig i sina videoklipp.

– Jag har inga problem med [z-ordet]. Jag har till och med försökt hjälpa dem, men sen får de fan försöka sköta sig själva också.

I och med att han inte anser att han uttalat sig på ett negativt sätt så tänker han heller inte be om ursäkt.

– Jag är så jävla trött på det här jävla Sverige, om man säger [z-ordet] eller rom blir det ett jäkla liv. Sluta märka ord!, menar Bert Karlsson.

Publicerad:

LÄS VIDARE