Melodifestivalen 2021

SCHLAGERN PRESENTERAS AV

Andra chansen är tävlingens blindtarm

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Baila baila ding dong.

Det finns inte mycket mer att säga.

2013 var det gyllene året för Andra chansen.

Då tävlade Robin Stjernberg med ”You” och Anton Ewald med ”Begging” i Karlstad.

Ett raffel och fuffens som slutade med att Ewald blev fyra i finalen och att Stjernberg vann. Det är fortfarande enda gången som ett bidrag från Andra chansen har tagit guld.

Bidragen som röstas till andra chansen är oftast chanslösa

Genom åren har det blivit ett antal silvermedaljer för bland andra Caroline af Ugglas och Felix Sandman, men faktum kvarstår:

Bidragen som röstas till andra chansen är oftast chanslösa.

Genom andra chansen mjölkar SVT de sista dropparna ur sitt framgångsrika koncept. Eftergiften till skivbolagen att fyra bidrag går vidare och inte två förstärker inte direkt spänningen.

I en tid när de strömmade musiktjänsterna dikterar villkoren är det högst tveksamt om en final med tolv bidrag i stället för det mer rimliga talet tio ger någon större effekt.

Tusse, Eric Saade, The Mamas och Dotter har blivit säsongens brofästen, skriver Markus Larsson
Foto: Jessica Gow
Tusse, Eric Saade, The Mamas och Dotter har blivit säsongens brofästen, skriver Markus Larsson
Foto: Jimmy Wixtröm
Eric Saade och The Mamas

I år kommer Andra chansen i alla fall vara tävlingens blindtarm. Det finns inget som kan rubba ledarkvartetten Eric Saade, Tusse, The Mamas och Dotter i finalen. De har blivit säsongens brofästen.

Ok, man ska aldrig säga aldrig i Melodifestivalen. Men chansen att något av bidragen i kväll får åka till Rotterdam i maj är ungefär lika stor som att Therese Johaug kommer sist i tremilen.

Eller att ”Café Sölvesborg”, ursäkta, ”Agenda” inte handlar om invandring i ett helt kvartal. Eller att Pink Floyd återförenas nästa år, uppträder som mellanakt i Leksand nästa år och låter David Gilmour jamma med en ren i ”Comfortably numb”. Eller att min käre kollega och vän Tobbe Ek tar av sig kepsen.

Kort sagt – det kommer inte att hända.

Kvalet är mest en möjlighet för tv-tittarna att öva tummarna inför hjärtröstningen nästa helg.

Behållningen med duellerna är annars att det kan bli rätt sanslösa möten mellan olika genrer som vanligtvis inte bor under samma tak.

Lika stor chans som att Therese Johaug kommer sist i tremilen

Vad sägs om att metalbandet Lillasyster går upp i ringen mot latindravlet ”Baila baila”? Och hur ska man analysera fajten mellan Eva Rydberg & Ewa Roos och Clara Klingenström? Bidragen ”Rena rama ding dong” och ”Behöver inte dig i dag” är så olika att det är som att låta en buss tävla mot ett paket pistageglass i ”hoppa hage”.

Om Clara går vidare gissar jag att hon kan få en viss medvind nästa vecka, resten är lite skit samma ur tävlingssynpunkt.

I år lever Andra chansen verkligen upp till sitt namn. Det är lite som att tippa vem som blir sjua eller åtta i krypskytte.

Förlåt, skidskytte.Schlager manager – så tävlar du

Gå in på manager.aftonbladet.se
Alla med Plus tävlar utan extra kostnad.
Har du Pluskonto kan du skapa upp till fem ”lag” och dela med barn och familj.
Att skaffa Plus kostar 29 kr första månaden, därefter 99 kr - fritt att säga upp när du vill.

Regler

Vid varje av de fyra deltävlingarna: Tippa vilka två bidrag som går direkt till final och vilka två som går till Andra chansen.

Andra chansen: Välja vilka fyra bidrag som vinner de fyra duellerna.

Finalen: Tippa rätt placering på alla 12 finalister.

Utslagsfråga: Vinnarens totalpoäng i finalen.

OBS! Du kan anmäla dig redan nu på manager.aftonbladet.se men det går också att byta dina tips fram till att röstningen stänger för varje deltävling.

Priser

1-3:e pris: Apple iPhone 12 64 GB (värde 9900 kr).
Du kan också vinna bonuspriser i Aftonbladets schlagerexpert Tobbe Eks egen liga, anslut till #jagslårtobbeek inne i spelet (iPad i första pris).
Där kan du också skapa din egen "hashtag-liga" och utmana vänner.
 

All info hittar du på manager.aftonbladet.se

Publicerad:

LÄS VIDARE