Semifinalen visade hur viktigt det är att klura ut ledtrådarna på resmålen

Jan-Olov Andersson om första semifinalen i ”På spåret”

Hanna Hellquist och Ina Lundström.

Första semifinalen i ”På spåret” blev tyvärr aldrig särskilt spännande.

Men ett bevis för hur viktigt det är att klura ut ledtrådarna och plocka så många poäng som möjligt på de olika resmålen.

Det är nästan alltid det som skiljer agnarna från vetet, som ordspråket lyder.

När det gäller ”På spåret” är det nästan alltid de som plockar mest poäng på resmålen som vinner.

Jason Diakité och Marcus Samuelsson var bra i gruppspelet, men kom inte alls upp i samma nivå i semifinalen. Då märktes det lite grann att Marcus, som bott i New York i åratal, aldrig tidigare hade sett programmet, att han knappt ens visste vad det var.

Noll poäng på de båda första resmålen (Moskva, Christchurch) är ett ovanligt dåligt resultat.

Fyra poäng på Halmstad var heller inget vidare. Uppenbarligen har Timbuktu inte lyssnat särskilt mycket på artistkollegan Per Gessle, annars borde han ha klippt det på sex poäng. Ledtråden ”Flickan i en Cole Porter”-sång är en av Gyllene Tiders mest kända låtar.

Nu är det bäddat för en rafflande semifinal nästa vecka.

Fjolårets mästare mot de som har fått klart högst poäng i år.

 

Hanna Hellquist och Ina Lundström.

Så här bra var lagen:

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Hanna Hellquist/Ina Lundström. Hanna är främst radioprofil, men har även gjort tv, skrivit böcker och är krönikör i Dagens Nyheter. Har tävlat flera säsonger i Kanal 5:s frågelek ”Alla mot alla med Filip och Fredrik”. Vann första och nyligen senaste säsongen, i par med Ebbot Lundberg respektive Jonatan Unge. Ina är också radioprofil, poddare (”Flashback forever”) och stå upp-komiker.
Duon har skön kemi tillsammans. Är roliga, entusiastiska och allmänbildade. Några tittare/läsare tycker att de är för entusiastiska och högljudda. Vann ganska bekvämt med 31-22, huvudsakligen för att de vann alla resmålen. Segern var mer eller mindre klar redan halvvägs. Brukar vara väldigt duktiga på musikfrågorna, men missade lite på den första. Och på Närmast vinner hamnade de i helt fel land.
– Två puckade brudar i Tunisien, som Hanna självironiskt sa.

Jason Diakité och Marcus Samuelsson.

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Marcus Samuelsson/Jason Diakité. Marcus är född i Etiopien, men adopterades till Sverige som 3-åring. Växte upp i Göteborg, men bor sedan länge i New York där han driver hippa krogen Red Rooster i Harlem. Har fått äran att laga mat till Barack Obama när han var president. Har skrivit böcker och gjort tv om mat. Jason växte upp i Lund, med amerikanska föräldrar. Är känd som en av våra största hiphop-artister under namnet Timbuktu. Skrev hyllad självbiografi som han även gjort scenföreställning av.
Var inte alls lika bra som i gruppspelet. Betyget är en svag Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus.
Chansade lite svagt bort sig på de två första resmålen Moskva och Christchurch, då var de på väg mot Kiev och Wellington. Då hjälpte det inte att de vann Närmast vinner och spelade oavgjort, 15-15, på delfrågorna

 

Vargas & Lagola.

Så bra var musiken:

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus och Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus
Vargas & Lagola. Salim Al Fakir och Vincent Pontare må ha skrivit massor av hits åt andra artister, själv tycker jag de är blekaste husbandet den här säsongen, även om deras uppträdanden var visuellt snygga.

Trist version av Lionel Richie-klassikern ”Say you, say me”. Bättre när de kompade Veronica Maggio i Marie Fredriksson-klassikern ”Den bästa dagen”. Fast det är något med att Maggio bara kommer helt till sin rätt när hon sjunger sina egna ord.

Veronica Maggio.

Några andra spaningar:

Oj, oj, oj vad hånad jag blivit av tittarna/läsarna för förra veckans krönika när jag ifrågasatte varför Claes Elfsberg kallade ”Så som i himmelen” för en jordbruksfilm.

Tror jag fick ett hundratal mejl om hur korkad jag var som inte fattade ordvitsen om att som i himmelen. Det är bara att erkänna: jag är korkad. Kan inte ens skylla på att det var en göteborgsvits. Eller att jag väl aldrig kunde ana att Claes Elfsberg faktiskt skulle skämta i ett program…

Fredrik Lindström och Kristian Luuk.

Svåraste ledtråd:

På åtta poäng på resmålet Moskva hade man tagit en textrad ur Jan Höilands (1939-2017) hit ”En natt i Moskva”. Den låg på Svensktoppen – 1962!

– Lätt, som Hanna Hellquist ironiskt konstaterade.