Kim talar ut om surrogatbeslutet

Av: Linn Elmervik

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

Hon riskerade livet om hon bar sitt eget barn.

Nu berättar Kim Kardashian, 37, om det kontroversiella beslutet att anlita en surrogatmamma.

– För mig var det tufft att inte bära mitt eget barn, skriver hon i ett långt inlägg på sin hemsida.

Den 15 januari fick Kim Kardashian och hennes rappande make Kanye West, 40, sitt tredje barn.

De två äldre, Saint, 2 och North, 4, bar realityprofilen själv, men inför den tredje graviditeten anlitade paret en surrogatmamma. I ett långt inlägg på sin hemsida berättar Kim nu om beslutet, som många anser vara kontroversiellt.

– Jag har alltid varit väldigt ärlig med mina svårigheter att vara gravid. Havandeskapsförgiftning och fastsittande moderkaka är högrisktillstånd, så när jag ville ha ett tredje barn sa läkarna att min och mitt barns hälsa inte kunde säkras om jag bar det själv, skriver hon enligt People.

”Folk antar att det är bättre”

Kim Kardashian har tidigare använt benämningen surrogatmamma, men väljer nu att beskriva kvinnan som hjälpt dem som ”gestational bärare”, eftersom barnet inte har hennes gener. I stället placerades Kims befruktade ägg i hennes kropp.

Att inte bära barnet var smärtsamt, skriver realityprofilen.

– Att använda en gestational bärare är definitivt annorlunda, men den som säger eller tror att det är en enkel utväg har helt fel. Folk antar att det är bättre eftersom du inte behöver hantera de fysiska förändringarna, smärtan eller komplikationer i samband med förlossningen, men för mig var det tufft att inte bära mitt eget barn, särskilt efter att jag burit North och Saint.

En omstridd metod

Surrogatmödraskap innebär att en kvinna genomgår en graviditet och en förlossning för en annan kvinnas räkning. Arrangemanget är förbjudet i de flesta europeiska länder, inklusive Sverige. I USA är det tillåtet i vissa delstater.

Frågan om surrogatmödraskap har debatterats flitigt i Sverige de senaste åren, men kritiker menar att fenomenet kan liknas vid prostitution.

Stjärnor som Sarah Jessica Parker, Tyra Banks och Ellen Pompeo har tidigare anlitat surrogatmammor.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN