Ingalill Mosander om stödet: Är rörd och tagen

Folkkära bokrecensenten sparkas från SVT:s ”Go’kväll”

Av: Christina Nordh

Publicerad:
Uppdaterad:

Stödet för Ingalill Mosander är massivt.

– Jag är både nedringd, nermejlad och ner-sms:ad, men det har varit en väldigt positiv erfarenhet. Det finns grupper på Facebook som startat någon form av uppror. Jag trodde inte att det betydde så mycket att jag satt där och pratade om böcker, säger den folkkära bokrecensenten.

Dagen efter att det blivit känt att Ingalill Mosander tvingas bort från SVT är hon omtumlad efter allt stöd från tittare, läsare och bokbranschen.

– Det känns alldeles fantastiskt! Jag är alldeles rörd och tagen, jag hade ingen aning om att det skulle blir sådant här liv. Jag är häpen och tacksam.

– Go’kväll-publiken består av många kvinnor över 55 och det är den kategori i Sverige som läser flest böcker. Kvinnan som ringde mig sa: ”Vi ska förändra och föryngra”. Hon sa ordet föryngra. Det är väl ett av skälen till att de plockar bort mig, säger 76-åringen.

1 av 3 | Foto: ANDREAS BARDELL
Ingalill Mosander.

Ingalill Mosander, som själv plöjt böcker sedan barndomen, understryker hur viktigt det är att läsa.

– Litteraturen betyder så mycket, människor läser faktiskt böcker. Många har också påpekat att Sveriges Television faktiskt är public service. Det betalar vi alla skatt till och då kan man ställa lite krav på dem att de ska ta sitt kulturella ansvar.

Uppgiften från Go'kvälls ansvarige utgivare Bengt Strömbro att bokrecensionerna är pausade fnyser hon åt:

– Det är en efterhandskonstruktion. Det var inte tal om det. De jag har jobbat med i Go’kväll har skickat ett stort paket från Norrland som avskedspresent till mig med ett fint kort där alla skrivit sina namn. Det har inte varit något tal om att det är en pausering, säger hon.

– Jag har haft 20 fantastiskt roliga år och jag har alltid haft väldigt roligt, så det är klart att jag tycker att det är lite sorgligt att sluta på det här sättet.

Ingalill Mosander fortsätter att göra författarintervjuer och bokrecensioner i Aftonbladet.

Publicerad:

LÄS VIDARE