Nanne Grönvall: ”Såg lite vart det var på väg”

Schlagerstjärnan var på väg in i väggen igen inför Melodifestivalen 2020

Av: Torbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:

MALMÖ. Hon hade tänkt att göra allting själv den här gången – men kände igen varningssignalerna.

Nanne Grönvall tänker inte låta Melodifestivalen göra henne utbränd igen.

– Jag har ju lovat mig själv att jag ska försöka att undvika den där berömda väggen en gång till, så då är det bra att ta hjälp, säger hon.

Med ”Carpool karaoke” gör Nanne Grönvall, 57, comeback i Melodifestivalen. Men det var maken Peter Grönvall, 56, som övertalade henne.

Låten är en hyllning till pratshowvärden James Cordens nummera klassiska tv-inslag där han skjutsar superkändisar och sjunger med dem i bilen.

– Jag hade bara kollat på massor av avsnitt av ”Carpool karaoke” och skrev den här låten på engelska. Jag hade ingen tanke på Mello. Det var Peter som började prodda den och sa att ”Den ska vi skicka till Mello” nån gång i våras. Då var det tvärnej, det fanns inte en tanke.

Nanne Grönvall är inne på sitt femte årtionde i Melodifestivalen.
Foto: Robin Lorentz-Allard
Nanne Grönvall är inne på sitt femte årtionde i Melodifestivalen.

Måste göra den på svenska

Men sen lät hon sig ändå övertygas och hann få klart en svensk text lagom till deadline när låtar skulle skickas in i höstas.

– Jag kände att jag måste göra den på svenska. Alla mina skivor och alla gånger i Melodifestivalen har jag ju sjungit på svenska, engelska är ju mer One more time som jag har gjort, säger hon.

Det är 13 år sedan hon senast tävlade, 2007 med ”Jag måste kyssa dig”. Planen var att göra allting själv den här gången, utan något skivbolag i ryggen.

Lovat att undvika den berömda väggen

Men Nanne Grönvall har blivit utbränd och drabbats av utmattningsdepression flera gånger tidigare. 2003 berättade hon om det inför det årets Mello. Sen hände det igen sommaren 2016. I sin blogg beskrev den folkkära artisten hur ”allt har känts nattsvart”.

Foto: Robin Lorentz-Allard
Nanne Grönvall tänker inte låta Melodifestivalen innebära att hon bränner ut sig – igen
Foto: Robin Lorentz-Allard
Nanne Grönvall har varit utbränd förut, nu känner hon igen signalerna.

Därför kände hon igen signalerna när de började komma igen inför årets tävling. Idén att sköta allt själv fick hon överge strax efter årsskiftet.

– Jag har ju lovat mig själv att jag ska försöka att undvika den där berömda väggen en gång till, så då är det bra att ta hjälp av dem som kan. Man ska inte ta på sig för mycket, säger hon.

Kände du igen signalerna?

– Ja, jag såg lite vart det var på väg när det började komma in mycket förfrågningar. Jag kände att ska jag göra det här själv så måste jag in i alla möten och vara med överallt. Så jag tog mig själv i örat: ”Håll inte på och multitaska, låt bli med det!” Så ringde jag Maria i sista minuten och bad om hjälp.

Maria heter Ljunggren Molin i efternamn och drev tidigare skivbolaget Lionheart där Nanne var signad under många år. Nu har hon det lilla skivbolaget Freebird, där även Anna Bergendahl ligger.

– Jag och Maria har jobbat ihop länge så det känns väldigt skönt och roligt att göra det här tillsammans igen, säger Nanne Grönvall.

Bara vi, Bobby Ljunggren och Lasse Holm som gjort det

Men framför allt har hon maken Peter Grönvall vid sin sida under hela Melodifestivalperioden. De har levt ihop i 33 år som ett par. Och även gjort Melodifestivalen tillsammans i fem årtionden.

– Det är bara vi, Lasse Holm, 76, och Bobby Ljunggren, 58, som har gjort det fick jag höra idag. Vi började på 80-talet och har varit med varje decennium. 10-talet räddades av att vi var med och gjorde Arvingarnas ”I do”, säger Nanne med sitt karakteristiska skratt.

Foto: Robin Lorentz-Allard
Nanne Grönvall på scenen under repetitionerna inför Melodifestivalen i Malmö 2020

Peter som står intill flikar in:

– Vi har gjort det här ihop så länge, innan vi ens blev tillsammans. Det har varit det som har bundit ihop våra liv, att skriva musik ihop och Mello har vi alltid gjort tillsammans.

Är ni lika kära fortfarande?

– Vi har mer tid att vara kära, säger Peter.

Tagit oss igenom tuffa perioder tillsammans

Nanne berättar att de kan höras över telefon tre, fyra gånger per dag när hon är ute och gigar.

– Peter brukar ringa när jag bara varit borta nån dag och så säger han: ”Det är så tyst här hemma, det händer ingenting, det är så tråkigt”. Men det är ju så när man har gått igenom så mycket ups and downs och olika perioder. När det varit bra, men också när det varit tufft, men när vi har tagit oss igenom de tuffa perioderna så har vi också blivit ännu starkare tillsammans, säger hon.

Foto: Robin Lorentz-Allard
Nanne och Peter Grönvall på Melodifestivalens välkomstfest i Malmö 2020

När hon de senaste åren har fått frågan om hon skulle vara sugen på att tävla i Melodifestivalen igen har hon ofta svarat genom att skratta och säga: ”Tant är för gammal”. Men nu vill hon vara med igen för att visa motsatsen.

– Jag blir ju 58 år i år. Jag har fått höra flera gånger att ”hur vågar du ställa upp i den åldern?” och att det inte brukar gå bra för äldre artister och främst kvinnor. Då känner jag ännu mer att då ska vi äldre kvinnor inte kapitulera. Det är viktigt att vi inte tänker ”jag vågar inte” för att det kanske inte går bra. För vad kan hända? Att man inte går vidare. Men bara därför får man inte sluta, vare sig det är kvinnor eller män eller äldre eller yngre, ingen ska sluta göra det vi tycker om bara för att man kanske inte lyckas hela vägen.

Foto: Robin Lorentz-Allard
Nanne Grönvall sjunger om att moona.

Visar kanske rumpan om vi går till final

I ”Carpool karaoke” sjunger Nanne grönvall om att dra ner byxan och visa rumpan för polisen med orden: ”Vi tutar och vi moonar, vid varje rödljus gång på gång, tills vi stoppas när trafikpolis kör om”.

Men hon har inga planer på att dra ner byxorna och visa rumpan i tv.

– Oj, jag har inte ens tänkt på det förrän du sa det. Kanske om jag går till final så får det bli en liten sån. Det var du som planterade idén nu, så det blir en Tobbe-mooning i så fall för det var du som uppfann den nu, säger hon.

Lite för fort kör jag

Scenshowen beskriver hon som lekfull.

– Vi skrev låten från hjärtat, med den där glädjen av att sitta i bilen och kräma på musiken, gärna Muse och AC/DC, men ibland får jag byta musik så inte fossingen stampar för hårt på gaspedalen.

Jaså, när körde du för fort senast?

– Eh... när körde jag bil senast? igår, säger hon och rättar sig snabbt:

– Men bara lite för fort. Men lite för fort kör jag. Jag vet det och sen släpper jag på... men är jag på motorväg, ja då är det svårt att inte köra för fort.

Blir du stoppad av polisen?

– Nej, det är länge sen som fan. Jag är också alltid noggrann med hastigheten när jag kör inne i stan, säger hon.

Publicerad: