Sommar i P1

Dystert om artdöden men med hopp om lösningar

Jon Hansson om Alexandre Antonellis ”Sommar i P1”

Av: 

Jon Hansson

NÖJE

De flesta sommarpratare spetsar sina program med en smula elände, en konflikt eller svårighet de övervunnit längs livets stig.

Professorn i biologisk mångfald, Alexandre Antonelli, tar i rejält med svärtan och ägnar hela sitt program åt ”den stora tysta artdöden” och att vi kommer att få sota för vårt tanklösa utrotande av andra djur och växter.

Alexandre Antonelli är dagens sommarpratare.
Alexandre Antonelli är dagens sommarpratare.

Carl von Linné, den store sorteraren och namngivaren av arter kom upp i runt 9 000 olika – och tippade att det fanns lika många till. I dag tror vetenskapen att det finns över 8 miljoner. 

Det är väldigt många. För många har jag tänkt ibland när jag nypt loss en fästing eller sjasat bort ännu en geting på uteserveringen. Skulle inte världen bli lite härligare utan de där krypen?

Den brasilienfödde professorn – som själv samlade och katalogiserade växter, frön och insekter i skokartonger som pojke och nu är forskningschef på världens största samling, Kew Gardens i Storbritannien – förklarar stillsamt att varenda art spelar en viktig roll. ”Allt hänger ihop. Inget går till spillo.”

Antonelli påpekar att vi människor tenderar att bara se naturen som en råvaruresurs – som när vi hugger ner skogen för att odla soja i Amazonas eller gran i Sverige. Då hotar och så småningom utrotar vi samtidigt tusentals andra arter. Och mindre biologisk mångfald gör naturen känsligare för exempelvis sjukdomar. Den natur som ger oss mat, vatten, värme, mediciner.

Det är övermåttan dystert men han understryker att det finns lösningar. Rätt politiska beslut krävs förstås men vi kan alla göra en insats. Eftersom klimatförändringarna är ett hot mot de flesta arter gäller det gamla vanliga: Sopsortera, ta cykeln i stället för bilen, skippa flyget, köp färre prylar. 

Alexandre Antonellis sommarprat är som ett faktatungt debattinlägg men oavbrutet intressant för den som ids bry sig om blåvalar, fästingar – och människor.

I morgon sommarpratar: Anna-Lena Laurén.

Snabbguide:

Skrytkvot: Betyg: 2 av 5 plus
Skvallervärde: Betyg: 1 av 5 plus
Känslostyrka: Betyg: 3 av 5 plus
Humornivå: Betyg: 3 av 5 plus
Åh fan-faktor: Betyg: 4 av 5 plus


Första meningen:

”För 66 miljoner år sedan är jorden på fel plats vid fel tidpunkt.”


Sista meningen:

”Men som tur är har vi också förmågan att ställa allt till rätta igen – om vi bara vill”


3 typiska låtval:

Caetano Veloso, Gilberto Gil, Gal Costa, ”Pais tropical”
Säkert, ”Washington”
Lisa Nilsson, ”Änglamark”

ANNONS

Ellos erbjuder upp till 30% rabatt på flera välkända varumärken

Extern länk från Ellos SE

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Sommar i P1

Carl von Linné