Filmfestivalen i Cannes

Spike Lee blir historisk i sin roll att leda juryn i Cannes

Av: 

Jan-Olov Andersson

Spike Lee är årets ordförande för filmfestivalens jury.
Spike Lee är årets ordförande för filmfestivalens jury.

NÖJE

CANNES. Årets ordförande för filmfestivalens jury är Spike Lee.

Alltid omstridd. Ingen som skräder orden. Fast den här dagen är han på gott humör och berättar om sitt galnaste Cannes-minne.

– Mitt i festivalen flög jag hem för att se mitt favoritlag New York Knicks förlora en basketmatch. Dagen efter flög jag tillbaka, för Cannes är ju världens bästa festival, säger han.

Första gången jag såg Spike Lee utanför festivalbubblan var 1989. Han och gänget bakom ”Do the right thing” satt på en krog i Cannes gamla stad. Någon timme tidigare hade Guldpalmen inte gått till hans hyllade film, utan till ”Sex, lögner och videoband” av en 26-årig slyngel som knappt en människa hade hört talas om, Steven Soderbergh.

We wuz robbed, upprepade Spike Lee gång på gång (ungefär ”vi blev rånade på segern”).

Femtio meter därifån satt Soderbergh och firade med champagne ihop med sin ensemble James Spader, Peter Gallagher, Andie MacDowell och Laura San Giacomo.

Drygt 30 år senare tillhör båda eliten och de mest tongivande bland USA:s regissörer. Och Spike Lee är den första svarta regissören som leder Cannesfestivalens jury.

– När ”Do the right thing” hade världspremiär här och hyllades av amerikanska kritiker trodde folk det skulle bli raskravaller när den senare skulle ha USA-premiär. Så blev det inte. Tyvärr har ju inte mycket ändrats. Det är bara drygt ett år sedan som George Floyd faktiskt blev mördad av en polis.

Spike Lee.

När en journalist frågar om juryns politiska aktivism och berättar om läget i hemlandet Georgien, där demokratin hotas från alla möjliga håll, säger Spike Lee till oss journalister.

– Där fick ni en ny uppgift: Recensera inte bara filmer, skriv om läget i Georgien också.

Sedan säger han att de övriga i juryn är så kloka, de hade träffats under en första middag kvällen innan, så han beordrar oss att ställa frågor till dem i stället. Själv tar han på sig munskyddet och liksom kryper ihop i sin stol på podiet.

Övriga jurymedlemmar är fem kvinnor och tre män.

Matti Diop, fransk-senegalesisk regissör, Mylène Farmer, sångerska/låtskriverska från Kanada, Maggie Gyllenhaal, amerikansk skådespelerska och regissör, Jessica Hausner, Österrikes mest kända regissör och Mélanie Laurent, fransk skådespelerska.

Vidare Kleber Mendonça Filho, brasiliansk regissör, Tahar Rahim, fransk skådespelare och sydkoreanska skådespelaren Song Kang-ho.

Han har suttit i karantän i två veckor i Frankrike innan han nu släpps ”fri” för att delta i juryarbetet. Det gjorde han så gärna. Han var stjärnan i Bong Joon-hos ”Parasit” som sensationellt vann fyra Oscars i fjol. Den framgångsresan började just i Cannes när filmen vann Guldpalmen här för två år sedan.

Tahir Rahim var här 2009 med sin första huvudroll på film, ”En profet”, av Jacques Audiard. Den vann Stora Jurypriset.

– Cannes är som en dröm för många. För mig är det beviset på att några dagar här faktiskt kan förändra ens liv, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vitare tänder i höst? Köp tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Dentway

Publisert:

LÄS VIDARE

Så gick det sen för skådisarna i ”Brat pack”

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmfestivalen i Cannes

Film

Spike Lee

James Spader

Andie MacDowell

Jacques Audiard

Maggie Gyllenhaal