Bäddat för drömfinal i ”På spåret”

Oväntat hårt motstånd

Det blev inte riktigt samma nagelbitare som första semifinalen.

Men under två tredjedelar av resan fick mästarduon oväntat hårt motstånd.

Nu väntar en drömfinal.

Att det ibland har gått lite på tomgång i gruppmatcherna får man leva med. Så är det varje säsong. En del matcher är ojämna och då det bara finns max tre poäng att plocka hem på varje resmåls delfråga, spelar det ingen roll hur mycket Kristian Luuk än försöker hålla masken.

När vi som är en bra bit över två miljoner tv-tittare vet att loppet är kört för laget som ligger under, tappar man intresset. Det gör förstås även de tävlande.

Parisa Amiri och Gunnar Wetterberg.
Parisa Amiri och Gunnar Wetterberg.

”En riktig drömfinal”

Men semifinalerna har varit riktiga höjdare.Förra veckans var en av alla tiders mest spännande, där ”Jossar” till sist tog sig till final på Cecilia Hagens och Jonatan Unges bekostnad.

Nu möts de senaste två säsongens mästare i en riktig drömfinal.
Parisa Amiri/Gunnar Wetterberg fick dock oväntat hårt motstånd av Grotesco-duon Hanna Dorsin/Emma Molin som var betydligt duktigare än tidigare och vann de två första resmålen Helsingfors och Khartoum med 8-6.

”Roliga, spirituella, pådrivande, smågalna”

Men det tweedklädda mästarlaget kom tillbaka. Och ibland undrar man hur det ser ut inne i 67-åriga Gunnar Wetterbergs hjärna. Att han är välutbildad vet vi. I går påstod han sig inte ha en aning om någonting på ett par frågor. Sedan grubblade han och grubblade vidare och till sist kunde han plötsligt svaren. Samma sak en gång till, men då kom han på det för sent och blev alldeles förtvivlad.
All heder också åt Luuk och Fredrik Lindström. När de är i toppform, som i semifinalerna, håller de Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus-klass som programledare. Roliga, spirituella, pådrivande, smågalna.

Emma Molin och Hanna Dorsin.
Emma Molin och Hanna Dorsin.

Så bra var lagen:
Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus
Parisa Amiri/Gunnar Wetterberg. Hon är journalist med inriktning på populärkultur och har varit programledare i radio och tv, bland annat SVT:s kulturmagasin ”Kobra”. Han är historiker och författare, fristående kolumnist på Expressens ledarsida och har jobbat på Riksrevisionsverket, Finansdepartementet och Svenska Kommunförbundet. Är även känd från SVT:s ”Fråga Lund”. Såg lite störda ut när Grotesco-tjejerna bjöd på oväntat hårt motstånd, men vann till slut med 40-30.
Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus
Hanna Dorsin/Emma Molin. Två av medlemmarna i Grotesco-gänget, Sveriges roligaste humorkollektiv. Emma Molin skrev det omtalade ”Ladies night”-avsnittet i Grotescos senaste tv-serie och ledde nyligen Guldbaggegalan för andra gången. Vann de två första resmålen med 8-6, men tappade poäng på delfrågorna. Var svaga på sista resmålet Bordeaux och förlorade med 30-40.
Så bra var musiken:
Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus
Amason. När sången som kallats Finlands nationaltango, väl kom igång, var den både suggestiv och vacker. Olle Jönsson gjorde fin country av Neil Diamond-låten ”Red red wine”.

Två ursäkter/rättelser:
Jag ironiserade förra veckan lite över hur fel det kan bli när program är inspelade långt i förväg. Detta apropå frågan kring Armand Duplantis stavhoppsrekord, där man i den version av programmet vi i media fick se några dagar före ordinarie sändning, framstod som att ”På spåret”-redaktionen var helt ovetande om att han just hade satt ett nytt fantastiskt världsrekord. Men i sista stund hade SVT piggt nog klippt in en ny speakertext av Kristian Luuk där det nämndes.

Jag hävdade också att jag hellre hade hört Amanda Bergman sjunga mixen av David Bowie och Stakka Bo, än Grant. Men det var ju Amanda som sjöng, om än med samma lite viskande röst som Grant hade gjort lite tidigare i programmet. Och jag ska inte ens skylla på att man i årets säsong ibland gömmer sångartisterna i onödigt mörk belysning. Så lika är inte tjejerna. Jag trampade i klaveret.

Publisert:

LÄS VIDARE