Därför lämnade Gösta Ekman samarbetet med Hasse och Tage

Av: Mathilde Albinsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Gösta Ekman hade ofta huvudrollen i Hasse och Tages filmer.

Men han önskade mer uppskattning för sin insats.

– Samarbetet med Hasse och Tage gjorde nog Gösta lite sorgsen på slutet, berättar skådespelaren Ulf Brunnberg i SVT-dokumentären ”Till minne av Gösta Ekman”.

1 av 6 | Foto: Gösta Ekman
skärmdump, SVT

Gösta Ekman blev en av våra mest folkkära skådespelare.

Han somnade in den 1 april, 77 år gammal. På juldagskvällen hyllades han i SVT i dokumentären ”Till minne av Gösta Ekman”.

Gösta Ekman blev inte minst känd för sina många roller hos Hasseåtage, det vill säga komikerduon bestående av Hasse Alfredsson och Tage Danielsson, som hade bolaget AB Svenska Ord tillsammans. Aktiebolaget producerade deras revyer, pjäser och filmer fram till Danielssons död 1985.

Hasse och Tage-revyerna blev omåttligt populära och suddade även ut gränserna mellan vad som ansågs vara fint och fult i kulturen.

”Utnyttjade nästan honom”

I dokumentären framkommer hur Gösta Ekman blommade ut via Hasse och Tage och AB Svenska Ord. Medverkar gör skådespelare och komiker som har jobbat med och inspirerats av Ekman. Enligt Christina Schollin var det genom Hasse och Tage-uppsättningarna som Gösta Ekman fick sitt stora genombrott. Och Henrik Dorsin poängterar hur viktig han var för bolaget.

– Hasse och Tage, Svenska Ord, de utnyttjade honom nästan som sitt hemliga vapen som de hade i sina produktioner, säger han och fortsätter:

– Hasse och Tage var ju redan framgångsrika innan Gösta kom in, men det Gösta tillförde var, förutom den visuella humorn, slapsticken. Men så var ju Gösta skådespelare också.

”Gjorde nog Gösta lite sorgsen på slutet”

Gösta Ekman hade nästan alltid huvudrollen i Hasse och Tages filmer. Men enligt berättelserna i dokumentären hade Gösta Ekman velat se mer uppskattning för det han tillförde bolaget.

– Det tog ju faktiskt ett tag innan han faktiskt krediterades för det han bidrog med, säger regissören och manusförfattaren Rolf Börjlind.

– Samarbetet med Hasse och Tage gjorde nog Gösta lite sorgsen på slutet, därför att han ville vara en del av dem. Men det fick han aldrig för det var en överenskommelse mellan Hans och Tage – att Svenska ord skulle vara Svenska ord och det var de två. Punkt slut, säger skådespelaren Ulf Brunnberg.

”Papphammar betydde mycket”

Gösta Ekman tog så småningom sina erfarenheter från Hasse och Tage och Svenska Ord och gick vidare, enligt dokumentären. Han gav liv till karaktärerna Herr och Fru Papphammar i komediserien med samma namn 1978. Serien handlade om hur det skulle se ut om vuxna behandlades som barn. Han skalade senare bort frun, bytte kostym på herr Papphammar och renodlade formatet.

Hans senaste framträdande i en Hasse och Tage-film var dock som restauranggäst i ”P&B” från 1983.

– Papphammar betydde mycket för Gösta. Det var hans helt egna figur, från ax till limpa, säger Ulf Brunnberg i dokumentären.

”Till minne av Gösta Ekman” sändes på SVT 1 på juldagen.

Publicerad: