Mejla

Magnus Sundholm

Det stormar utav helsike kring David Chappelle

Läcka email lugnar inte kritiker

David Chappelle.
David Chappelle.

NÖJE

HOLLYWOOD Reglerna sägs vara desamma inom komedin som inom
konsten.

Man har rätt att uttrycka sig fritt.

Men här stormar det utav helsike kring komikern David Chappelle.

Kommer att tänka på det i kölvattnet av tragedin som häromdagen drabbade konstnären Lars Vilks och hans två livvakter.

Här har ingen nyligen dött, men av uppståndelsen kring Chappelles ståupp-special ”The closer” på Netflix skulle man kunna tro att så vore fallet.
Den kontroversielle komikerns skämt om transsexuella har inte bara mötts av massiva protester, de har till och med lett till att tre anställda på Netflix stormat ett chefsmöte i syfte att censurera Chappelle.

Email från Netflix vd Ted Sarandos har läckt och de som är emot ståupp-specialen anser att hans ord om komikerns popularitet visar att pengar styr
strömningskanalen. De som är för hyllar Sarandos för att han håller cancel culture-mobben stången. Allt det här tycks bara göra ”The closer” mer populär. Det är just nu det tredje mest populära programmet på Netflix.

Det lugnar såklart inte de trätande. Tvärtom. Medan Chappelle-kritikerna menar att hans skämt legitimerar fördomar mot transsexuella anser försvararna att komiker ska tänja gränserna för att få oss att tänka till.

Ett sannolikt skäl till att Chappelle ännu inte kastats ut i kylan är att han retoriskt skickligt lindat in skämten i en samhällsdebatt. Vad får man säga – och vad får man egentligen inte säga? Han använder rapparen DaBaby som exempel.

DaBaby blev bojkottad efter att ha spridit homofobisk information om HIV. Men att han – som Chappelle påpekar – sköt ihjäl en man på en parkeringsplats ledde inte till några protester.

– I vårt land kan man skjuta och döda en man, men man får inte såra en homosexuells persons känslor, säger Chappelle i ståuppshowen.

Inte ens i komikerbranschen är man överens om Chappelles minerade material. Transsexuella Jaclyn Moore, som jobbar med Netflix komediserie ”Dear white people”, anser att hennes arbetsgivare ska bojkottas.

– Det känns som om de som skrattar håller med om att det är absurt att kalla mig kvinna, säger hon.

Transsexuella komikern Flame Moore tycker att det är mer komplicerat än så.

– Börjar man censurera komiker kommer vi att missa så mycket.

I skrivande stund håller Sarandos fast vid den inslagna linjen med motiveringen:

– Det går inte att visa att innehåll direkt leder till skada i den verkliga världen.

För hans och alla andra inblandades skull är det bara att hoppas att han har rätt.


Veckans:

Avhopp: Efter 18 säsonger i ”NCIS” lämnar Mark Harmon den populära tv-serien. Hans rollfigur Jethro Gibbs pensionerar sig i Alaska.

Återförening: Ben Affleck och Matt Damon delar filmduken i ”The last duel”. Medeltidsdramat som duon också skrivit och som regisserats av Oscarsbelönade Ridley Scott får blandat mottagande här i USA.

Argaste: Dwayne ”The Rock” Johnson släpper inte fejden med Vin Diesel. I en ny intervju håller han fast vid sin tidigare kritik mot Fast & the furious-stjärnan Vin Diesel.

Siffror: De har varit snabba med att räkna ut ”No time to die” här. Men amerikanska filmanalytiker glömmer att det finns en värld utanför USA. Det samlade resultatet tyder på att filmen blir en hit.

Sågning: Dean Cain, som spelade huvudrollen i tv-serien ”Superman”, ger inte mycket för DC Comics beslut att låta seriefiguren komma ut som bisexuell. ”För 20 år sedan hade det varit modigt”, säger han.

Lag: Kalifornien blir första delstat i USA med könsneutrala leksakshyllor och tandborstar. Varuhusen får inte längre koppla exempelvis bilar till pojkar och
dockor till flickor. Samma gäller för färger som blått och rosa.

ANNONS

3 för 2 på allt smink från Bare Minerals! Passa på att köpa dina favoriter.

Extern länk från Lyko

Gå till kampanjen

Av: 

Magnus Sundholm

Publisert:

LÄS VIDARE

Dokument: Detta är Joe Rogan Experience

ÄMNEN I ARTIKELN

Dave Chappelle

Lars Vilks

Netflix