”Game of thrones”-skaparnas omöjliga uppdrag

Påkostade science fiction-skräckisar från Hollywood som ”Alien” är en picknick i parken jämfört med Liu Cixins romansvit som inleds med ”The three-body problem”.

Försök inte ens.

Naturligtvis är det ett omöjligt uppdrag.

Men om någon ska lyckas är det kanske skaparna bakom ”Game of thrones”.

”Alien” är ingenting.

Det är Nalle Puh.

Den som älskar science fiction kommer kanske vara redo för den kinesiska författaren Liu Cixin och trilogin ”The three-body problem”, men jag tvivlar.

I nästan 2000 sidor målar Cixin upp en vision om framtiden som lämnar en förlamad och tyst.

Vi på jorden får av en olyckshändelse kontakt med en annan civilisation. Men det är inte ET som upptäcker oss och beger sig hit. Människan har 450 år på sig att förbereda sig för en invasion.

Vad händer då? Hur reagerar vi? Hur förbereder vi oss inför ett möte med en annan och mer avancerad livsform från solsystemet Trisolaris?

Liu Cixins vision är inte vacker.

Det är blandning av filmen ”Contact” med Jodie Foster, Isaac Asimovs ”Stiftelsen” och Joseph Conrads ”Mörkrets hjärta”.

Grundtesen är att gömma sig, att aldrig visa var man är i universum. Annars är apokalypsen en kräftskiva.

Liu Cixin har med all rätt kritiserats för bland annat sin syn på Kinas koncentrationsläger

Tänk om någon har uppfunnit något värre än kärnvapen? Tänk om någon har lyckats göra själva fysiken och våra grundläggande teorier om gravitation och dimensioner till ett vapen? Vad händer då?

Liu har sett kulturrevolutionen i Kina under Mao på nära håll. Han vet vad som händer när en fanatisk ideologi förslavar människan. Han har sett svält och vad det gör med oss. Han vet att västvärldens välfärd bygger på folkmord. Den starka plågar alltid den svaga.

Kanske är det därför som Lius gigantiska vision är så mörk?

Samtidigt är hans berättelse också en fantastisk thriller, en actionhistoria, en filosofisk berättelse om framtiden, en politisk depression.

Det är fascinerande att läsa en författare som inte är uppfostrad i västvärldens syn på liv och demokrati. När skiten träffar fläkten offras miljoner människor för ett högre syfte, som om du och jag inte spelar någon roll.

Skurkarna kommer inte från Ryssland eller mellanöstern. Det är snarare agenter och personer från USA som är tvivelaktiga och skumma. En av dem heter Wade.

Liu Cixin har med all rätt kritiserats för bland annat sin syn på Kinas koncentrationsläger där staten försöker ”omskola” de muslimska uigurerna. Han håller med regimen och dess linje - att vissa måste uppfostras för att fungera i det kinesiska samhället.

Men vad ska han säga utan att råka illa ut? Det går inte att lita på någonting.

Att någon hör dig skrika i rymden är det sista du vill

”The three body problem ” står på sätt och vis utanför författaren och hemlandets politik. Paradoxen är att historien är en hyllning till individen och hennes val.

Framför allt är det en hisnande resa genom tid, rum och kosmos. Jag har inte upplevt en lika storslagen fantasi sedan Gandalf slogs mot balrogen djupt nere i Moria.

Hos Liu Cixin, som är mer vetenskapsman än författare, är universum tomt, hemskt och fruktansvärt.

Att någon hör dig skrika i rymden är det sista du vill. Romanerna skapar en ny och mörkare nyans av svart.

Ingen trodde att David Benioff och DB Wiess skulle kunna göra tv av ”Game of thrones” av författaren George RR Martin.

Alla hade fel. Men monumentala ”The three-body problem”, som samma duo ska filma för Netflix, är ännu svårare.

Det kan gå, men om de lyckas faller ett äpple uppåt.

Fotnot: Liu Cixins trilogi är ännu inte översatt till svenska.

DB Weiss (till vänster) och David Benioff tar sig an den kinesiske science fiction-författaren Liu Cixins populära boktrilogi i en kommande serie för Netflix. Arkivbild.