Lina Hedlunds attack på kulturministern

Rasar mot Amanda Lind och godtyckliga bestämmelser: ”Man får äta tillsammans 250 personer – men inte om Danny samtidigt sjunger”

Uppdaterad 2020-08-03 | Publicerad 2020-08-01

Lina Hedlund rasar mot kulturminister Amanda Lind.

Lina Hedlund går till hård attack mot Sveriges kulturminister Amanda Lind.

Den Rockbjörnen-nominerade artisten ifrågasätter ministerns frånvaro i debatten om hur underhållningsbranschen ska överleva i coronapandemin.

– Kom igen nu, var är du Amanda Lind? Speak up och speak out, säger hon.

Lina Hedlund, 42, har hyllats för ”Karantänsessions”, sina gratiskonserter från vardagsrummet där några av Sveriges mest folkkära artister underhållit under coronapandemin. Spelningarna har blivit så populära att de nominerats till en Rockbjörn i kategorin Årets musikinitiativ.

– Det är så fantastiskt, jag är oerhört glad och tacksam för nomineringen, det känns wow-igt, jäklar vad jag vill ha den där Rockbjörnen, säger hon.

Artisterna har ställt upp gratis. De pengar som kommit in via sponsorer och insamlingar har gått till musiker och tekniken.

– För mig var det väldigt viktigt att musikerna fick betalt, det har de fått alla gånger utom en, för de repeterar och sliter. All teknik fick betalt. För mig känns det fint att man skapat lite arbetstillfällen, säger Lina Hedlund.

”För tyst från Amanda Lind och Stefan Löfven”

Samtidigt är hon skarpt kritisk mot regeringen som hon tycker har struntat i underhållningsbranschen under coronapandemin.

– Folk klarar sig inte från månad till månad. Vår bransch är extremt skyddslös. Det handlar om ljud- och ljustekniker, alla bakom scenen i en produktion, dansare, koreografer, kostymörer, sminkörer, listan tar aldrig slut över mängden människor som det här drabbar inom kultursektorn. Det är alldeles för tyst om det från Amanda Lind och Stefan Löfven och de som fattar besluten, säger hon.

– Jag börjar känna mig riktigt frustrerad och ledsen och ganska arg för jag tycker att det diskuteras på tok för lite från våra politiker hur vi ska göra nu när hösten närmar sig. Det har varit för lätt att ta bort kulturen och musiken. Mänskligheten kommer gå under på ett annat sätt om människan inte får ta del av kultur, musik och teater.

”Är åt helvete”

Speciellt riktar hon sin kritik mot kulturministern Amanda Lind.

– Man måste diskutera hur vi kan få igång kulturen, min hjärna går på högvarv, men det måste komma uppifrån också hur viktig vår yrkesgrupp är, kom igen nu, var är du, Amanda Lind? Speak up och speak out, säger hon.

Lina Hedlund tar upp hur det tycks vara okej med trängsel på bussar, flygplan och stränder.

– Man får alltså sitta på ett ställe och äta 250 personer, men om Danny Saucedo kommer och sjunger samtidigt så får man inte längre sitta där och äta längre, säger hon.

Tidigare i veckan uppmärksammades hur Pite Havsbad först fått okej på att genomföra en middagskonsert, men hur den senare stoppats av polisen.

– Det är åt helvete, tycker jag. Det finns ingen rim och reson. Jag lider och gråter och blöder för våran bransch. Vi måste prata om det här att kulturen är död just nu, säger Lina Hedlund.

Kulturminister Amanda Lind.

Kulturministerns svar

När Aftonbladet för fram Lina Hedlunds kritik till kulturministern Amanda Lind håller hon med om att det är viktigt att lyfta frågan om hur kulturen ska stöttas.

– Jag instämmer i det Lina Hedlund säger, att det är viktigt att vi både diskuterar hur vi stöttar kulturen under och efter pandemin och att vi investerar i ett rikt kulturliv framåt. Det var viktigt för mig att regeringen tidigt i våras kunde presentera flera stödpaket till Sveriges kulturliv, både till fria kulturskapare som tvingats ställa in eller skjuta upp evenemang, men också stöd till statligt och regionalt finansierade kulturverksamheter i hela landet. Regeringen har också infört flera stöd och regeländringar för företag. Arbetet fortsätter, regeringen utesluter inte att fler insatser kan bli aktuella. Coronapandemin har varit en tydlig påminnelse för hela vårt samhälle om hur tomt det blir utan kultur, hur mycket det betyder för oss människor. Sverige ska vara en rik kulturnation även efter coronapandemin, säger hon.

Lovar fler samtal nästa vecka

Amanda Lind lovar att kultur- och underhållningsbranschen ska få snabba besked om vad som kan gälla inför hösten.

– Kulturen har drabbats hårt av coronaviruset, inte minst livekulturen som bygger på att människor samlas och som påverkats starkt av rådande begränsningar. Bedömningen från Folkhälsomyndigheten är fortfarande att begränsningen på 50 personer är en av de viktigaste åtgärderna för att minska smittspridningen. Men för mig är det viktigt att säga att så snart vi kan göra någon form av öppning så ska vi göra det, och det är viktigt att branschen får så snabba besked som möjligt om vad som kan gälla inför hösten. Jag har löpande sedan krisens början kontakt med kulturaktörer runt om i landet, jag vet att många förbereder sig för att kunna ta emot mer publik på ett smittsäkert sätt, det är bra att den beredskapen finns. Jag kommer också att intensifiera den dialogen under kommande vecka med företrädare för scenkonst-, biograf- samt musik- och livebranschen, där vi kommer att diskutera hur vi gemensamt kan verka för att begränsa smittspridningen samtidigt som jobb och försörjning inom kulturlivet räddas, säger Amanda Lind.