Midsommarfilmerna att mysa till när festen är över

Av: Hanna Lindqvist, Nicole Gustafsson, Olle Kvarnsmyr

Publicerad:
Uppdaterad:

Likt de flesta högtiderna är midsommarhelgen en tid vi ska passa på att njuta av ledigheten och familjen.

Vad är bättre än en riktigt bra film då?

Vi har listat våra favoriter – både för stora och små.

Är ni helt slut efter en hel dag tillsammans och kan knappt röra er från soffan? Då kan ni vara lugna, det är helt okej. Vi listar de mysigaste – och läskigaste – filmerna som ni kan krypa ihop till.

1. Sällskapsresan

Sällskapsresan.
Sällskapsresan.

Om du vill fantisera dig bort till solen i España men ändå behålla det riktigt ursvenska så är Sällskapsresan en perfekt film. Få är de som INTE sett denna film av Lasse Åberg från 1980 men den håller än i dag. En riktig sommarklassiker som passar för hela familjen.

2. Alla vi barnen i Bullerbyn

Alla vi barn i Bullerbyn.

Astrid Lindgrens skildringar av sommaren är alltid fantastiska. Men kanske ”Barnen i Bullerbyn” toppar ändå. Solen skiner lite mer, jordgubbarna är lite rödare och träden är lite grönare i Lasse Hallströms filmatisering. Filmen handlar om de de sju barnen från Norrgården, Mellangården och Sörgården just när skolan slutar och de har en lång härlig sommar framför sig.

3. Sommarnattens leende

Sommarnattens leende.

Det här är filmen som blev Ingmar Bergmans stora internationella genombrott. Filmen är old school så det står härliga till men låt inte det hindra dig då filmen väldigt sevärd - och rolig. Faktiskt kanske den enda roliga film Bergman gjorde. Filmen handlar om en kärlekskarusell kring förra sekelskiftet. Filmen är proppfull av listiga älskarinnor, svartsjuka älskare, dueller och kärleksdrycker i ståndsmässig somrig miljö.

4. Midsommar

Midsommar

För den våghalsige firaren är denna skräckfilm given. Om du gillade regissören Ari Asters ”Hereditary” kommer du att älska att förfasas av Midsommar. Aftonbladets recensent har gett den hela fyra plus. Vi hoppas att ert firande var något härligare!

5. En midsommarnattsdröm

En midsommarnattsdröm

En klassiker många hört talas om, men har ni sett den? Om inte är det dags. Filmen är baserad på Shakespeares pjäs med samma namn och garanterar kärleksdramatik på hög nivå – och passion.

6. Sommaren med Göran

Sommaren med Göran

Sommaren har bara börjat men Görans liv fylls av motgångar. Midsommarfesten på det lyxiga landstället kan han bara glömma. Men hans vän Alx lyckades få en inbjudan. Tillsammans ska de segla till Doddes landställe – men som vanligt går inte allt riktigt som planerat. En film om ni är sugna på ett gott skratt!

7. Stockholm boogie

Stockholm boogie

En sommarnatt, tre vänner, nattbad och svartsjuka. Hjälten är Jerka, som slits mellan sin partyglada kusin Hoffa och sin flickvän Terrorese som han försökt göra slut med. Även om drama inte är din grej, så finns det guldkorn från Stockholmsnatten som får sommarkänslorna att hetta till.

8. Sunes sommar

Sunes sommar

Familjen Andersson ska åka till Grekland men det visar sig att resan kostar 35 000. Något Sunes pappa tycker är tok för dyrt. Familjen åker i stället på en kaosartat husvagnssemester. Sune blir kär i Cornelia som han träffar på campingen och försöker vinna hennes hjärta. Filmen driver på ett kärleksfullt vis med fenomenet svensk sommarsemester på en camping.
Det har gjorts en hel skrälldus med Sune-filmer. Detta är kanske den allra bästa.

9. Dirty Dancing

Dödslyftet i Dirty Dancing.

Det är en ändlös sommar på det det lite lyxigare pensionatet i Catskillbergen. 17-åriga ”Baby” tillbringar sommaren där med sina föräldrar. ”Baby” är som alla 17-åringar sökande, lite förvirrad och försöker hitta sig själv. En dag när hon är ute och fotvandrar hör hon spännande musik från en danslokal. Hon tittar in och upptäcker att alla håller på med heta danser. ”Baby” möter där den lite äldre erfarna, tjusiga dansaren ”Johnny” och dramat, romantiken och höftrullningarna kan börja. Filmen är en odödlig romantisk klassiker.

10. Den bästa sommaren

Den bästa sommaren.

Året är 1958 och den bistra begravningsentreprenören Yngve tar emot två sommarbarn. Det kanske inte låter särskilt lockade, men relationerna och banden som gror mellan karaktärerna får de flesta att växla mellan skratt och tårar. Kjell Bergqvist belönades även med en Guldbagge för sin insats som bistra Yngve i filmen som hade premiär 2000.

11. Hajen

Här behövs det en större båt

Kultförklarad, larvig men oemotståndlig. Om inte annat för att förstå varför många äldre som är ute och metar i en eka ofta utbrister i ett ”We need at bigger boat”. Dessutom: vad är mer skräckinjagande än en enorm vithaj som lurar vid badstränderna? Första filmen hade premiär 1975. Är ”Hajen” för uråldrig för din smak så finns det mer samtida alternativ som ”Deep blue sea” från 1999 och ”The Meg” från 2018.

12. Änglagård

Änglagård

Hela den lilla svenska idyllen ställs på ända när ”Fanny” (Helena Bergström) och ”Zac” (Rikard Wolff) flyttar in i byn under ett par sommarveckor. Film, musik och skådespeleri är i toppklass i denna svenska klassiker. Västergötland och svensk landsbyggd har aldrig skildrats så sommarvacker som i filmen Änglagård.

13. Himlen är oskyldigt blå

Himlen är oskyldigt blå

Titeln anspelar på Ted Gärdestads klassiker. Och den här filmen doftar verkligen sommar och sol under några sommarmånader i Sandhamn. Filmen kretsar kring Martin och spelas med bravur av Bill Skarsgård. Martin jobbar på det flådiga seglarhotellet och möter kärleken. Det kriminella inslaget i filmen har verklighetsbakgrund och fick stor uppmärksamhet i media på 1970-talet. Bäst och roligast i filmen är krögaren Gösta som fullständigt genialt gestaltas av Peter Dalle. Krögaren Gösta är diktator, playboy, brudraggare och lite till.

14. Den blomstertid nu kommer

Den blomstertid nu kommer

Filmens handling rör sig i tiden kring midsommar. Men det är inte direkt en dans runt midsommarstången som skildras. ”Den blomstertid nu kommer” är något så ovanligt som en svensk katastroffilm. Sverige attackeras mystiskt, Rosenbad sprängs i bitar och militär-helikoptrar kraschar på idylliska landsbygden. Effekterna är mycket välgjorda men vad som lyfter filmen är dock inte effekterna i sig, utan också några personer att engagera sig i. TIPS: Missa inte eftertexterna, då får alltihop sin hyfsat logiska förklaring.

Publicerad:

LÄS VIDARE