Jihde om inställda galan: ”Jättetråkigt men klokt”

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Diabetesgalan ligger Peter Jihde varmt om hjärtat.

Nu ställs årets gala in på grund av coronapandemin.

– Det är naturligtvis väldigt tråkigt, säger han.

Många människor i Sverige arbetar just nu hemifrån. En av dem är Peter Jihde, 48. Han berättar att hemmet är basen för både liv och jobb och att han rör sig med försiktighet i samhället.

Diabetesgalan startade 2017 och Jihde har programlett galan sedan dess. Men 2020 ställs galan in på grund av coronautbrottet.

– Tre år är en tradition och vi hade tänkt att skala upp det i år med en nordisk gala och hade börjat jobba med det. Så det är ju tråkigt, men också klokt. Så här långt är diabetiker en riskgrupp. Så det känns dumt att samla tusentals av dem i en lokal, säger han.

Som diabetiker är Peter Jihde i en riskgrupp för att bli smittad av coronaviruset.
Foto: Naina Helén Jåma/TT
Som diabetiker är Peter Jihde i en riskgrupp för att bli smittad av coronaviruset.

”Det är en sorg att galan är inställd”

Vissa uppgifter pekar på att diabetiker, som Peter Jihde, tillhör en riskgrupp.

– Det finns svaga forskningsunderlag. Men jag är så försiktig som jag kan vara. Annars fortsätter livet så mycket det bara går.

Vad betyder galan för dig?

– Den betyder jättemycket. Vi har även startat en stiftelse i vårt företag för att vi ska jobba ännu mer med diabetes. Men det är en sorg att galan är inställd, det är det.

Vad händer med galan nu?

– Som vi har kommunicerat är den inställd 2020 då det är för osäkert läge. Den kommer förhoppningsvis tillbaka nästa år med ny kraft, precis som mänskligheten kommer att göra efter det här.

Foto: MAGNUS SANDBERG
Jihde hoppas att Diabetesgalan är tillbaka igen nästa år.

”Livet blir lite hårdare och kallare”

Han har inte någon fysiskt kontakt med människor som inte är hans familj.

– När jag spelar padel, som jag fortfarande gör, gör jag det på förmiddagarna och jag hälsar och tackar med hjälp av att nudda racket i stället för att skaka hand. Det som uteblir är det fysiska, när vi hälsar, kramas eller liknande. Allt det är helt uteslutet, det påverkar ju. Livet blir lite hårdare och kallare när du inte får vara fysisk, säger han.

PODD Corona - därför har pandemin utvecklats till ett informationskrig

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily pratar vi om hur rykten och falska påståenden vällt fram under krissituationen. Gäst är Henrik Sundbom.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad: