Hans kvinnor berättar: Robert Broberg var notoriskt otrogen

Var besatt av kvinnor

Uppdaterad 2021-10-23 | Publicerad 2020-08-30

 Robert Broberg på Allsång på Skansen.

Artisten Robert Broberg är känd för sin färgstarka personlighet, sitt rika språk och finurliga melodier.

Men hans excentriska fasad dolde hans depressioner och omättliga bekräftelsebehov.

– Jag skulle nog vilja rubricera honom som trygghetsnarkoman och sexmissbrukare, säger Pia Huss i nya biografin "Robert Broberg letar efter sig själv".

Den folkkäre artisten Robert Broberg dog för fem år sedan, 75 år gammal.

I nyss utkomna "Robert Broberg letar efter sig själv" skildrar Klas Gustafson hela hans karriär. Som musiker, konstnär och filmare.

De personer som lyckades komma honom nära beskriver en rastlös person. Han brottades med ett ständigt sökande efter nya utmaningar, upplevelser och äventyr.

Sökandet drev Robert Broberg att uppfinna sig själv som artist gång på gång under karriären.

Hans fräckhet, envishet och goda självförtroende tog honom till nya platser – både geografiskt och konstnärligt. Musiker, konstnärer, tv-chefer, filmbolagschefer och skivbolagschefer – alla lät de sig övertygas av Robert Brobergs energi . Men han blandade succéer med platt fall.

Han fick en dotter tillsammans med Anastasia von Zweigbergk.

Besatt av kvinnor

Brobergs ständiga sökande hade också en baksida. Den karismatiske och energiske Robert Broberg var besatt av kvinnor. Även dem erövrade han med fräckhet, envishet och till synes gott självförtroende.

Första äktenskapet var med Eva Myhre. De var gifta från 1963 till 1975 och fick två barn tillsammans. Myhre insåg tidigt att hon inte var den enda kvinnan i sin makes liv. Hon försökte lära sig att leva med Brobergs otrohetsaffärer och hans stundtals frenetiska sökande efter bekräftelse och uppmärksamhet. Till slut höll det inte längre.

I boken berättar hon:

"När jag förstod hur förtjust han var i kvinnor sa jag till honom: 'Du gör vad du vill, men ta bara inte med dem hem till mig och ungarna! Jag vill inte ha dem här! Det får du lägga ifrån dig på trappan, så kan vi fortsätta att ha ett familjeliv.' Han var väldigt svag för kvinnor och hade säkert velat ha ett harem, där han kunnat flytta från rum till rum, från säng till säng."
Familjelivet levde Robert Broberg som det passade honom. Ofta passade det inte alls eftersom han satte karriären i första rummet, menar Eva Myhre.

”Ingen kunde motstå honom”

Vännen Christoffer von Platen beskriver samma sak:

"Han träffade kvinnor överallt och det fanns ingen som kunde motstå honom, vad jag har sett."

Anastasia von Zweigbergk var sambo med Broberg under det tidiga 1980-talet. De har också en dotter tillsammans.

"Han samlade på kvinnor och man fick vänja sig vid att de cirklade runt honom. Det var bekräftelse han sökte. Direkt plågsamt blev det när han letade tjejer, som skulle kunna passa för någon kommande föreställning, det högg ju litegrann. När man såg någon som var lång och hade lockigt hår, då visste man: 'Det där är Roberts tjej!’".

Journalisten Pia Huss hade ett förhållande med Robert Broberg i början av 2000-talet. Huss beskriver Brobergs bekräftelsebehov som omättligt:

"Bekräftelse fick han på scenen, men när lamporna slocknat sökte han den på annat håll. Jag skulle nog vilja rubricera honom som trygghetsnarkoman och sexmissbrukare."

Både Anastasia von Zweigbergk och Pia Huss beskriver också kreativitetens baksida – humörsvängningarna och depressionen.

Robert Broberg.

Humör och temperament

"Alla som har haft någon relation till Robert, oavsett om det varit som arbetskamrat eller vän eller kärlekspartner, har känt på hans humör och hans temperament", säger Anastasia von Zweigbergk.

När han var på humör var han oslagbar, beskriver hon.

"Han började spinna och plötsligt kom fyrverkeriet, ordvrängeriet och busigheten."

Men när kreativiteten inte ville lossna var det annorlunda.

"Robert var kolsvart inuti, av depression och missmod. Han kunde nästan bli aggressiv när han skulle förklara för mig hur fruktansvärt allt var", säger Pia Huss.

År 2004 gjorde Broberg föreställningen "Gilla läget" om ensamhet och åldrande – två teman som verkar skrämma honom. Sista åren av sitt liv led Robert Broberg av en allvarlig form av parkinson. Han formulerade rädslorna i en dagboksanteckning 2005:

"Jag vill inte att publiken ska se att jag blivit gammal å trött. Jag som byggt hela min grejj på att vara ung och virvlande!"

Följ ämnen i artikeln