Claes Elfsberg behöver terapi efter SVT-serien

Gjorde tv om sorgen efter döda dottern: ”Känner att det finns en del saker att prata om”

Publicerad 2020-10-30

SVT-serien om sorgen efter dotterns död har fått Claes Elfsberg, 71, att åter söka terapi-hjälp.

Dokumentären ”Sorgen och jag” blev inte det sorgearbete han tänkt sig.

– Jag ska ta en ny omgång och träffa den här terapeuten igen utan kameror, för jag känner att det finns en del saker att prata om, säger han.

Sorgen genomsyrar fortfarande Claes Elfsbergs liv, två och ett halvt år efter att dottern Hanna dog i cancer 2018, 30 år gammal. I SVT-serien ”Sorgen och jag” har den folkkära tv-profilen gjort vad han beskriver som en ”handbok om sorg och vad som händer när man drabbas av sorg”.

I serien möter vi Claes Elfsberg under de två första åren efter sin dotters död.

Men inspelningen, där hans egna samtal med terapeuten Göran Gyllenswärd är centrala, blev inte riktigt det sorgearbete som han hade trott.

– Jag vet av erfarenhet att när man möter tuffa tider så är det bra med arbete och stabilitet. Så jag trodde nog att arbete skulle vara till hjälp för mig, vilket arbete som helst i stort sett. Men eftersom jag har blivit pensionär av åldersskäl så hade jag inget arbete, så det här var ett sätt att skapa arbete, säger han.

”Bitvis tufft”

Som nyhetsankare på SVT:s nyhetsprogram Rapport från 1975 till 2012 och därefter Aktuellt till november 2015 blev Claes Elfsberg hela svenska folkets trygghet genom en stor mängd nyhetshändelser. Nu har han valt att visa en ny sida av sig själv, i sorgen efter sin dotter.

– Det är roligare att vara stor och stark och tuff än att vara ett blötdjur som gråter bara det spelas en låt på radion, men sån är också sorgen. Ska jag berätta om sorg så måste jag också vara ärlig med hur jag själv känner och reagerar.

Att bli så här personlig, hur påverkade det dig?

– Det är svårt att svara på. Jag tror att jag själv har blivit hjälpt i min sorg genom att jobba med det här programmet. Jag har fått träffa fantastiska människor som är med, som har sina erfarenheter av sorg och som de delar med sig av och jag har lärt mig av det. Då vill jag inte påstå på något sätt att sorgen går över, men man bearbetar den så att man lär sig att leva med den. På det sättet har det varit väldigt berikande, även om det bitvis har varit tufft.

Claes Elfsberg var Rapport-ankare från 1975 till 2012 och syntes därefter i Aktuellt fram till november 2015.

Sköt sin egen sorg åt sidan

Blev det ett sätt för dig att bearbeta din sorg?

– Både ja och nej. Lite grann blev det det genom de fantastiska människor som jag har mött och samtalat med. Men det blev också ett hinder i min egen sorg märker jag just nu. Det har gått två och ett halvt år sedan min dotter dog, men genom att jag har arbetat med det här projektet så har jag lite grann skjutit de allra mest privata delarna av sorgen och känslorna efter Hannas sjukdom och död åt sidan.

Efter dottern Hanna död valde Claes Elfsberg att gå i terapi, något som också inspirerade honom att göra SVT-dokumentären ”Sorgen och jag”. Nu när inspelningen är över har han bestämt sig för att söka ytterligare hjälp.

– Jag ska nu ta en ny omgång och träffa den här terapeuten igen, men utan kameror, för jag känner att det finns en del saker att prata om, säger han.

SVT sänder del två av Claes Elfsbergs dokumentär ”Sorgen och jag” torsdag 28 oktober.