Då begravs Aretha Franklin

Av: Mathilde Albinsson

Publicerad:

Aretha Franklin förs till sista vilan i hemstaden Detroit den 31 augusti.

Hon begravs på samma plats som medborgarrättskämpen Rosa Parks.

Begravningen inleds med en fyra dagar lång hyllning för stjärnan.

I torsdags gick en ikon och en av världens bästa sångare ur tiden. Aretha Franklin dog i sitt hem i Detroit efter en tids sjukdom. Hon blev 76 år.

Dödsorsaken var cancer i bukspottskörteln, vilket obduktionsrapporten bekräftar på fredagen uppger TMZ.

I obduktionsrapporten framkommer även att Aretha Franklin ska jordfästas på Woodlawn cemetery i Detroit, där medborgarrättsaktivisten Rosa Parks också ligger begravd.

Parks blev känd 1955, när hon vägrade lämna sin plats ombord på en buss till förmån för en vit man. Enligt den dåvarande lagen i Alabama skulle svarta passagerare lämna sittplats för vita. Busschauffören krävde att Rosa Parks skulle resa sig, som förblev sittande.

Händelsen utlöste Bussbojkotten i Montgomery, som brukar beskrivas som starten på den moderna amerikanska medborgarrättsrörelsen.

1 av 20 | Foto: Andy Kropa/Invision/AP
Aretha Franklins sista framträdande blev på en gala anordnad av The Elton John aids foundation i november förra året.

Rosa Parks dog 2005, 92 år gammal. Aretha Franklin framförde ”The impossible dream” på hennes begravning.

Men först planerar Aretha Franklins familj en fyra dagar lång hyllning, som inleds med en minnesceremoni med öppen kista på Charles H. Wright Museum of African American History in Detroit, skriver TMZ. Hennes kista kommer finnas för allmän beskådning den 28 och 29 augusti, uppger clickondetroit.com.

Platsen valdes för att rymma alla tusentals fans, som förväntas vilja komma och ta farväl av souldrottningen. Det var dessutom ett museum som Aretha Franklin själv gärna besökte.

Dessutom planeras en musikalisk hyllning med stora artister. Var denna kommer hållas är ännu oklart, skriver clickondetroit.com.

Därefter hålls en privat begravningsceremoni i Greater Grace Temple den 31 augusti klockan 10.00, lokal tid, med enbart nära vänner och familj närvarande.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN