”Svenska mordhistorier” polisanmäls

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
”Svenska mordhistoriers” upphovsman Sebastian Krantz polisanmäls.
Foto: TT och pressbild
”Svenska mordhistoriers” upphovsman Sebastian Krantz polisanmäls.

Bloggaren Anders Svensson polisanmäler flera inblandade i kriminalpodden "Svenska mordhistorier" för upphovsrättsbrott, rapporterar SVT:s Kulturnyheterna.

Orsaken är att flera av hans texter har använts utan tillstånd i podcasten och i en bok med samma namn. Anmälan riktas mot Sebastian Krantz, som har drivit podden och skrivit boken, en medförfattare, radiobolaget Bauer Media samt förlagen Pagina och Bookmark.

Kulturnyheterna avslöjade i fjol att "Svenska mordhistorier" kopierat stycken från medier och bloggar utan källhänvisning. Sedan dess har boken dragits in och hundratals avsnitt har raderats.

Men Anders Svensson har inte fått någon ersättning.

– Jag har polisanmält dem för att det var enda vägen att komma vidare eftersom ingen ville komma överens med mig, säger han till Kulturnytt.

Bauer Media säger till SVT att det är "Svenska mordhistoriers" upphovsman som har ansvarat för innehållet. Denne avböjer dock att kommentera.

Bookmark, som förvärvade Paginas samtliga titlar i fjol, understryker att förlaget inte har varit inblandat i utgivningen av boken och att man lämnade tillbaka rättigheterna till författarna när anklagelserna om plagiat kom fram.

Rättat: I en tidigare version uppgavs en felaktig yrkestitel för Anders Svensson.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN