Nahid Persson: ”Vi ser vårt förra hemland Iran som kidnappat”

Publicerad:
Nahid Persson.
Foto: Stina Gullander
Nahid Persson.

NÖJE

Hyllade och prisbelönta regissören Nahid Persson har gjort ännu en protestfilm mot regimen i Iran.
Nu med aktivisten Masih Alijenad i centrum.
– Jag hade tappat hoppet förut. Tänkte att jag slutar göra filmer om Iran. Men att vara med Masih är så glädjande, hon är så charmig, stark och har sådan energi i sin kamp, säger Nahid.

Nahid Perssons nya film ”Hör min röst – slöjans revolution” finns redan på SVT Play och visas i SVT 1 torsdag 18 mars.
Hon flydde till Sverige efter revolutionen i Iran 1979. Hon har gjort filmer som ”Prostitution bakom slöjan” (2004, Guldbaggevinnare), ”Fyra fruar och en man” (2007), ”Drottningen och jag” (2009) och ”Min stulna revolution” (2013) som alla tacklat diktaturen i Iran på lika sätt. Och fått internationell uppmärksamhet. Ändå hade hon tröttnat på att göra filmer om Iran efter den sistnämnda filmen. Ja, tröttnat på film över huvud taget.
– Det ger ju inte den effekt jag väntat mig. Att makthavarna ska reagera. Jag sitter inte i fängelse som många i Iran, då är det mitt ansvar som filmare att vara deras röst, men jag tappade hoppet efter den filmen.
– Vi är så många exil-iranier runtom i världen som ser vårt förra hemland som kidnappat av mullorna. De förstör så mycket. Det är en förtryckar- och mördarregim, ändå är det ok för svenska myndigheter att ha en bra relation till dem.

Gjorde omtalad dokumentär

Ironiskt nog fick Nahid tillbaka lusten att göra dokumentärfilm genom att vända kameran mot – sig själv! När det visade sig att nya kärleken, hade massor av andra kvinnor vid sidan av, blev resultatet den omtalade, och i vissa läger omstridda, dokumentärfilmen ”Anders, jag och hans 23 andra kvinnor” från 2018.
– Det blev en väldigt viktig film. Det är ett stort problem i dejtingvärlden, att män lurar kvinnor så lätt, får dem att känna att det är deras fel och ger dem dåligt självförtroende. Jag har aldrig fått så mycket e-post som efter Anders-filmen.
– Det har faktiskt hänt att män som känt igen mig i mataffären har vänt på klacken, som att de tror att jag har en kamera med mig (skratt). De kanske känner igen sig i Anders på något sätt…
– Men det är inget fel att söka kärleken på Tinder, det är inte Tinders fel att det finns manliga skitstövlar. Man måste vara vaksam.

Kvinnor kastar slöjor i protest

Nya filmen handlar alltså om Masih Alijenad. En 44-årig aktivist som när hon blev för obekväm som journalist i hemlandet, flyttade utomlands. Via hennes sociala medier kastar nu massor av iranska kvinnor slöjan i protest mot regimen. Masih med hela 6 miljoner följare har blivit en nagel i ögat för regimen. De har, förgäves, försökt stoppa henne genom att arrestera medlemmar av hennes familj i Iran. Allt detta skildrar Nahid Persson efter att ha besökt Masih i New York.
– Masih blir ledsen och förkrossad när regimen ger sig på hennes familj, men hon kan inte sluta. Om hon ger upp, betyder de andras kamp ingenting.
– Jag hoppas våra myndigheter ser filmen, att det öppnar ögonen på dem, säger Nahid, som tycker det var pinsamt när utrikesminister Ann Linde bar slöja vid sitt besök i Iran för några år sedan.
– Hon hade på sig värsta kappan som ingen iransk kvinna skulle ha och en illasittande slöja. Vad var hon rädd för?

Foto: Stina Gullander
Nahid Persson.

Namn: Nahid Persson.
Ålder: 60.
Bor: Lidingö.
Familj: Tre vuxna barn, sex barnbarn.
Aktuell: Hennes dokumentär ”Hör min röst – slöjans revolution” visas på SVT Play och i SVT 1 torsdag 18 mars.

Publicerad:

LÄS VIDARE