Coldplay banar väg för klimatkrisens rockskam

Veckans gladaste nyhet:

Coldplay slutar tillfälligt att turnera för miljöns skull.

Gruppen tänker inte rocka jorden runt förrän de hittar ett mer miljövänligt sätt att genomföra det på.

Exakt vad det innebär verkar oklart. Men att Coldplay tar en grön paus måste ändå vara det mest radikala som bandet någonsin har gjort.

Coldplays sångare Chris Martin

Sångaren Chris Martin och de andra tre andra medlemmarna, vad de nu heter, har råd att tacka nej till hundratals miljoner kronor i intäkter. Det drabbar inga fattiga.

Beskedet kom passande nog i samband med att Coldplay släppte sitt nya album ”Everyday life”, men att ett av världens största och populäraste rockband styr om karriären på grund av klimatkrisen är en liten sensation.

Efter flyg-, kött- och shoppingskam – är det äntligen dags för den stora rockskammen nu? Musikindustrin är synnerligen dåligt anpassad för en värld som inte vill missbruka fossila bränslen. Världsturnéer och jättekonserter bygger tvärtom på ett enormt slöseri.

Ta bara ”360°” med U2 som gick i mål 2011. Det är den näst mest inkomstbringande turnén någonsin efter Ed Sheeran. ”360°” byggde på en simpel idé: att presentera världens största konsertscen. Allt för att publiken exempelvis skulle få resa till Ullevi i Göteborg, lösa biljett och tillsammans konstatera:

”Ja, den är verkligen jättestor.”

För att sköta om och frakta runt scenens fyrbenta fallossymbol, den så kallade ”klon”, krävdes det 300 personer och 180 lastbilar. ”360°” reste sammanlagt sex och ett halvt varv runt jordklotet, eller över 8 800 mil.

Vad var det samlade koldioxidavtrycket för den resan? Misstänker att U2 inte kommer att redovisa sina siffror lika stolt om de gör en liknande mastodontturné igen.

När Metallica turnerar i Europa brukar de fyra medlemmarna bo på minst tre olika ställen och flyga in med privatjet till kvällens aktuella stad och spelning. Varför då? För att de kan.

Den som läser Elton Johns nya självbiografi, träffsäkert nog döpt till ”Jag”, kan grotta ner sig i en fullständigt skamlös livsstil och löjeväckande överkonsumtion. Rock-, pop- och hiphopstjärnornas rika livsstil och resvanor är dock en jämförelsevis liten del av problemet.

Hur mycket koldioxid kostar ett utsålt Ullevi? Hur mycket bensin, plast och kött går åt när tiotusentals människor ska resa till Göteborg och i många fall bo på hotell? För att inte tala om festivaler som Lollapalooza, som pågår i flera dagar och där artisterna och deras crew ska flygas, bussas och bilas in från olika delar av världen och sedan snabbt skjutsas vidare.

Om klimatets nödläge blir värre, vilket alla seriösa forskare är överens om – hur fräscht kommer världsturnéer, arenakonserter och festivaler att kännas i framtiden?

Coldplay är medvetna om hur svårt det är för musikstjärnor, och människor över huvud taget, att föregå med ett gott och konsekvent miljöexempel. Chris Martin funderar gärna över hur bandets turnéer ska bli plastfria och drivas av solenergi.

Samtidigt gjorde de i veckan två konserter i Amman i Jordanien för att marknadsföra sitt nya album.

Chris Martin och de andra tre medlemmarna, vad de nu heter, cyklade säkert dit.

Följ ämnen i artikeln