Eurovision song contest

Eurovision: Australien tävlar med förinspelat framträdande

Stoppas från att resa till Rotterdam: ”Besvikelse”

Av: 

Torbjörn Ek

Australiens artist Montaigne tvingas tävla med ett förinspelat framträdande i Eurovision 2021
Australiens artist Montaigne tvingas tävla med ett förinspelat framträdande i Eurovision 2021

NÖJE

Australien ställer in sitt framträdande i Eurovision song contest.

Artisten Montaigne stoppas från att resa till Rotterdam – och kommer istället tävla med ett förinspelat framträdande.

– Naturligtvis är jag ledsen över att jag två år i rad har missat möjligheten att delta i Eurovisions liveskådespel, säger hon.

Australien kommer inte att skicka någon delegation till Rotterdam för årets Eurovision song contest. I stället kommer det australiska tv-bolaget SBS att skicka ett förinspelat framträdande där artisten Montaigne, 25, sjunger sin låt och alltså ändå tillåtas tävla, i enlighet med tävlingens tillfälliga corona-regler, skriver ansvariga för tävlingen i ett pressutskick.

– Efter en omfattande bedömning har SBS beslutat att inte skicka någon australisk delegation eller artist till Rotterdam och Eurovision song contest i år. Vi har fattat det här svåra beslutet efter att ha övervägt den pågående pandemins utmaningar inklusive alla de faktorer det innebär att resa till och från evenemanget från Australien, säger den australiska delegationschefen Josh Martin i ett uttalande.

Skulle tävlat förra året

Montaigne stoppas från att resa till Rotterdam. Australien tvingas tävla med ett förinspelat framträdande i Eurovision.

Artisten Montaigne skulle ha tävlat i Eurovision song contest även förra året, men den tävlingen ställdes in på grund av coronapandemin. I år heter hennes bidrag ”Technicolour”. Hon beskriver det som en besvikelse att inte få resa till Rotterdam, men att hon är okej med beslutet.

– Naturligtvis är jag ledsen över att jag två år i rad har missat möjligheten att delta i Eurovisions liveskådespel. Jag och min partner har pratat om vilka tv-spel vi skulle djupdyka in i på vårt hotellrum i Rotterdam mellan repetitionerna och vi såg fram emot det. Men trots den besvikelsen är det fortfarande ett otroligt privilegium att få delta och tävla i Eurovision song contest två år i rad, säger hon i ett uttalande.

– Vi är glada över att vi fortfarande kan låta dem (Australien, reds anm) tävla tillsammans de andra 38 deltagarna tack vare live-on-tape-inspelningen av Montaignes låt ”Technicolour”. Australien har alltid fört med sig mångfald, spänning och energi till Eurovision och trots att deras team kommer vara långt borta i år kommer de ändå vara nära våra hjärtan i Rotterdam, säger den nytillträdde Eurovision-chefen Martin Österdahl.

Tusse har förinspelat reservframträdande

Som Aftonbladet tidigare har rapporterat så har Eurovision-arrangören EBU i år infört en specialregel där samtliga länder har varit tvungna att förinspela ett liveframträdande av sitt bidrag. Detta framträdande kommer att spelas upp i Eurovisions direktsändningar i händelse av att landets delegation inte skulle kunna resa till Rotterdam, eller om artisten skulle bli sjuk och inte kunna medverka. Det förinspelade liveframträdandet får inte ha visats offentligt före Eurovisions sändningar.

För Sveriges del innebär det att man har skickat in Tusses framträdande av ”Voices” från Melodifestivalens genrep, dagen före han tog hem segern i Melodifestivalen, som förinspelat reservframträdande.

Det australiska tv-bolaget SBS har sänt Eurovision song contest sedan 1983. 2015 debuterade de som deltagare i tävlingen. Sitt bästa resultat hittills fick Australien året därpå då Dami In tog hem silvret med låten ”Sound of silence”.

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp smidigt startkit här

Dentway

Publisert:

LÄS VIDARE

Låtbetygen i andra semifinalen i Eurovision 2021

ÄMNEN I ARTIKELN

Eurovision song contest

Australien

Coronaviruset