”Paradise hotel”-profilen Arvid Stenbäcken döms för bidragsbrott

Döms till dagsböter – och krävs på nästan 160 000 kronor ● ”Bra dom”

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Arvid Stenbäcken medverkade i ”Paradise hotel” – samtidigt fick han sjukpenning av Försäkringskassan efter en fallolycka.

Nu döms han för åtta fall av bidragsbrott.

Försäkringskassan kräver också sedan tidigare tillbaka de nästan 160 000 kronorna som betalades ut.

Det var efter en fallolycka 2018 som Arvid Stenbäcken, 28, fick sjukpenning från Försäkringskassan.

Försäkringskassan polisanmälde dock senare Arvid Stenbäcken för bidragsbrott, då de menade att åtta av utbetalningar, mellan oktober 2018 och maj 2019, betalats ut på felaktiga grunder. Totalt handlar det om 159 127 kronor som Försäkringskassan då krävde tillbaka.

Arvid Stenbäcken åtalades, och nu har domen fallit i Göteborgs tingsrätt.

I domen, som ger Försäkringskassan rätt, står det att Arvid Stenbäcken döms till villkorlig dom och 60 dagsböter om 50 kronor, totalt 3 000 kronor, för åtta fall av bidragsbrott.

– Jag tycker att det var en bra dom. Det känns som att de har förstått att det här inte var något som jag gjorde med uppsåt, säger han i en kommentar till Aftonbladet.

Arvid Stenbäcken, känd från”Paradise hotel” och ”Ex on the beach”.
Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Arvid Stenbäcken, känd från”Paradise hotel” och ”Ex on the beach”.

Deltog i flera tv-program

Det framkommer i domen att Arvid Stenbäcken deltog i flera tv-produktioner under tiden han erhöll sjukpenning. Han deltog i realityprogrammet ”Paradise hotel” i Mexiko och också i spin off-programmen ”Paradise Sthlm” och ”Paradise hotel – efter festen”.

Man menar därför att hans arbetsförmåga inte varit nedsatt på ett sådant sätt att han haft rätt till sjukpenning under den perioden. Det är även utrett att han inte informerade Försäkringskassan när hans arbetsförmåga förbättrades, och att han inte heller informerade om sina ändrade inkomster eller sin vistelse utanför EU. Något han var skyldig till att göra enligt lagen.

Förnekat brott

Arvid Stenbäcken har förnekat brott. Han har medgett de faktiska omständigheterna men förnekat ansvar, med hänvisning till att han varken haft uppsåt eller varit grovt oaktsam, står det i domen. Han trodde att han fick arbeta samtidigt som han erhöll sjukpenning under förutsättning att han inte tjänade mer än sin ordinarie lön, och han såg heller inte deltagandet i tv-produktionerna som regelrätt arbete.

– Jag har ju erkänt att jag har felat, och att jag borde ha informerat Försäkringskassan, men det är inget jag inte har gjort med uppsåt. Jag har inte haft några planer på att lura systemet, har han tidigare sagt till Aftonbladet.

Arvid Stenbäcken har varit med i flera säsonger av ”Paradise hotel”, senast i den pågående säsongen som sänds nu på Viafree/Viaplay, och har även tidigare medverkat i Dplay:s realityprogram ”Ex on the beach”.

Publicerad:

LÄS VIDARE