Fortsätt prata, Patrik Svensson, du är inte klar

Man vill ha mer alger, räkor, sjögräs och hajar

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:
Patrik Svensson.
Foto: Lina Arvidsson/Sveriges Radio
Patrik Svensson.

Fortsätt prata, Patrik. Nittio minuter kan inte ha gått än. Ge oss längre historier, fler räkor, mer saltvatten. Kom tillbaka i vinter med en riktigt gammal haj.

Kulturjournalisten Patrik Svensson ödslar inte ens tid på att presentera sig eller säga hej då. Det handlar ändå inte om honom.

 

Det handlar om en fattig bagare som letade fossiler på fritiden. Robert Dick fann spår av en 385 miljoner år gammal fiskar som tros vara den första i jordens historia att ha sex genom penetration. Den tre centimeter långa varelsen namngavs efter den förmodat oskicklige degknådaren.

Svensson hade kunnat göra det enkelt för sig.

Hans bok Ålevangeliet har spritts över världen och är intressant nog att högläsa ur. Men i sommarpratet är ålen och Loch Ness-odjuret de enda vattenlevande varelser han inte nämner. I stället blir det sjögräs och håkäringar, en manet med potentiellt evigt liv samt en mussla som åldersbestämdes till 507 år av så klumpiga forskare att de råkade döda den i samband med testet.

 

Ingen poesi är skönare än väl utvald fakta. Men det är ett vågspel, den som besjälar naturen blir ofta pekoral, den som läser ur lexikon blir ofta torr. Svensson balanserar däremellan. Han kan lyfta signifikanta delar ur ett ämne så oöverblickbart som havet och livets historia.

Ta sjökorten.

På stillsam skånska talar han sig varm om den lodande människan, hon som sänkte ner en tyngd i det okända för att hitta en botten och rapporterade den. Med tiden innehöll sjökorten 15 000 lodpunkter, insamlade under hundratals år, mätning för mätning, som ett monumentalt grupparbete som inte färdigställdes förrän långt efter ens död.

– De sökte en botten som var fast och definitiv och gemensam. Det är en vacker bild, säger han.

Snabbguide:

Skrytkvot:

Skvallervärde:

Känslostyrka:

Humornivå:

Åh-fan-faktor:

Första meningen:

”Allt liv kommer från havet.”

Sista meningen:

”Det är kanske trots allt dit vi får återvända, tillbaka till den plats vi kommer från, tillbaka till det okända, tillbaka till havet.”

3 typiska låtval

Curtis Mayfield – The makings of you

Frank Ocean, Yung Lean – Self control

Amason – Ålen

Publicerad:

LÄS VIDARE