Radio- och tv-profilen Carl-Uno Sjöblom fyller 90 år: ”Tar det lugnt”

Av: Anna Shimoda, Hans Shimoda

Publicerad:
Uppdaterad:
Carl-Uno Sjöblom 2008.
Foto: JONAS EKSTR÷MER / TT
Carl-Uno Sjöblom 2008.

Radio- och tv-personligheten Carl-Uno Sjöblom fyller 90 år idag.

Trots den aktningsvärda åldern är han anmärkningsvärt pigg.

– Jag sitter och tillverkar korsord och då håller man igång ordbildandet. Det är a och o, säger han till Aftonbladet.

Omtyckte radio- och tv-personligheten Carl-Uno Sjöblom har etsat sig fast i den svenska folksjälen när han med trygg hand lotsat tittare och lyssnare genom program som ”Telefonväktarna”, ”Mosebacke monarki”, ”Vem vet var” och ”Notknäckarna”. Det sägs också att han var SVT:s förstahandsval som programledare för ”Här är ditt liv” men att han valde att tacka nej. Men mer om det lite senare. 

Idag, onsdag, fyller Carl-Uno Sjöblom 90 år men trots den jämna bemärkelsedagen blir det ett firande av stillsam karaktär. 

– Jag har tyvärr reumatism och det gör väldigt ont i kroppen. Men jag kan ändå gå utan min käpp om det skulle vara så. Men man är inte 23 år längre och det är en väldig stor skillnad och en enorm omställning att bli äldre. Men jag ska fira med frun såklart. Vi har varit i karantän och är det fortfarande så vi håller oss hemma och umgås inte med folk. Vi tar det lugnt, säger Carl-Uno Sjöblom över telefon och förklarar att hälsan lyckligtvis är god i övrigt:

– Lungor och hjärta och allt är enligt läkarexpertisen bra och det känner jag mig mycket nöjd med.

Foto: KURT KARLSSON
I ”Mosebacke monarki” arbetade Carl-Uno Sjöblom (längst till höger) med fr v Hatte Furuhagen, Hasse Alfredson, Thord Carlsson och Tage Danielsson.

Du låter otroligt pigg?

– Ja, men jag sitter och tillverkar korsord och då håller man igång ordbildandet. Det är a och o. Jag skriver och en hel del och släktforskar också via datorn.

Om du ser tillbaka på din karriär, vad är du mest stolt över?

– Det är nog tiden med Mosebacke-gänget och grabbarna: Hasse och Tage, Hatte Furuhagen, Moltas Erikson och några till.

Under den perioden hann du också med en sväng som reseledare?

– Det kostade att leva i Uppsala under terminerna. Jag ville inte ta något lån, det var det värsta jag visste. Jag minns när jag åt lunch med ett gäng pensionärer på Capri, då kom hovmästaren ut till mig och sa att jag hade telefon. Det var Sveriges Radio som ringde och frågade om jag ville börja jobba där. Jag sa omedelbart ja. Hasse Alfredson skulle nämligen gå över till teve och de hade blivit en man kort. Även om jag hade gjort radio i ett år var jag inte anställd då, men det blev jag i juli 1959.

Foto: HELDUR NETOCHNY
Carl-Uno Sjöblom som nygift med Boel 1970.

Privat är Carl-Uno Sjöblom gift med Boel Sjöblom, 85. Han berättar att de blev man och hustru 1970 men tystnar för ett ögonblick när vi påtalar att det är 50 år sedan och att de därmed firar guldbröllop.

– Oj. Det har jag faktiskt missat. Men det är lustigt, födelsedagar och namnsdagar har jag alltid firat. Men bröllopsdagar firar man inte, det är inget man talar om. Jag vet inte ens när mina föräldrar gifte sig. Men jag vet när jag är född i alla fall, haha! Det är 1930 – samma år som Aftonbladet firade 100 år. 

Med tanke på att du är en tv-räv av rang, vad anser du om dagens utbud?

– Det är så annorlunda idag och det finns en helt annan teknik. När vi exempelvis gjorde ”Mosebacke monarki” 1968 så fick vi göra lustigheterna mer mekaniska, det fanns ju inga elektroniska effekter då. Det var mer av ett hantverk eftersom vi fick göra allt från ax till limpa. För en gamling som jag är det lite svårt att tycka att det här nya är bra. Men det går inte att jämföra. Men jag tittar mycket på tv och det finns pärlor och folk som är jätteduktiga. Babben Larsson är suverän, men det finns många andra också. 

Avslutningsvis måste vi reda ut det här med att du enligt Wikipedia var förstahandsvalet som programledare för ”Här är ditt liv”?

– Det stämmer inte, jag har försökt få bort det. Det kanske var någon som satt och sa det, men jag fick aldrig frågan. Men jag hade sagt nej. Jag kan inte tänka mig någon annan än Lasse Holmqvist. Det hade inte gått.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN